Chmelaři v Brozanech nad Ohří zkoušejí nový způsob pěstování chmele. Speciální travní směs má pomoci udržet vláhu a působí jako hnojivo

25. červen 2023 10:41

Nový způsob hospodaření teď zkoušejí na objednávku japonského pivovaru chmelnice v Brozanech nad Ohří na Litoměřicku. Travní směs by chmelnicím mohla pomoci s udržením vláhy a poslouží taky jako hnojivo. Experiment vyhodnotí za tři roky.

„Cílem je ověřit tady nový způsob pěstování chmele, který vychází z principu tzv. regenerativního zemědělství, nebo také se říká uhlíkového zemědělství,“ vysvětluje Josef Ježek, agrotechnik Chmelařského institutu, který projekt vede.

Travní mulč pak poslouží jako zelené hnojivo. V brozanských chmelnicích to není novinka, zelené hnojení tady používají už asi patnáct let. Dosud to ale byl třeba hrách nebo hořčice. Teď se experimentuje se speciální travní směsí.

Podle Josefa Ježka ji tvoří jetel, vojtěška, lipnice, kostřavy a jílky: „Od této směsky očekáváme, že trvale zatravní meziřadí chmelnic, my ho nebudeme vůbec žádným způsobem kultivovat, pouze předpokládáme dvakrát za rok ještě mulčování, a ten mulč který vytvoříme, tak budeme speciálním mulčovačem přímo házet na řádek chmelových rostlin.“

Experiment má v praxi vyzkoušet nové principy zemědělského hospodaření.

„S půdou by se vůbec nemělo hýbat, nebo jenom minimálně, to znamená, že nepřichází v úvahu orba. My jako chmelaři se s tím seznamujeme, s tímto přístupem, bude nás samozřejmě zajímat výnos, kvalita, budeme brát vzorky půd a dělat ještě různé rozbory. Zahraniční pivovar si taky sám bude ještě analyzovat různé indikátory,“ doplňuje Josef Ježek.

Experimentu se účastní také chmelnice ve Stekníku u Žatce a Hřivicích poblíž Loun. Chmelaři ho vyhodnotí za tři roky.

 

 

Spustit audio