První kuřecí maso vypěstované v laboratořích získalo schválení a brzy se začne prodávat v USA

Američané by mohli brzy jíst takzvaně laboratorně pěstované kuře v luxusních restauracích poté, co americké ministerstvo zemědělství schválilo výrobky dvou společností.

Společnosti Upside Foods a Good Meat, obě se sídlem v Kalifornii, budou jako první ve Spojených státech prodávat maso, které je vypěstované v laboratoři, a nikoli z poražených zvířat.

Maso je stále vlastně masem, které pochází ze zvířecích buněk, oplodněných vajíček nebo uskladněných buněk.

„Namísto veškeré té půdy a vody, které se spotřebují na krmení všech těch poražených zvířat, to můžeme udělat jinak,“ řekl Josh Tetrick, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Eat Just, která Good Meat provozuje.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv již rozhodl, že výrobky jsou bezpečné pro konzumaci.

Výrobní společnost Joinn Biologics dostala zelenou k výrobě produktů, které se budou zpočátku prodávat v restauraci Bar Crenn v San Francisku v případě produktů Upside a v restauraci ve Washingtonu, D.C., kterou vede šéfkuchař Jose Andrés v případě Good Meat.

Maso se pěstuje v ocelových nádržích, vychází z nich ve velkých plátcích a poté se krájí na očekávané tvary. Kuřecí maso vypadá o něco bledší, ale po uvaření má stejný vzhled, vůni i chuť kuřete, píše web Health Day.

Maso se vyrábí tak, že se vezmou kuřecí buňky a spojí se s vývarem z aminokyselin, mastných kyselin, cukrů, solí, vitaminů a dalších prvků, které buňky potřebují k růstu. Buňky rostou v nádržích a jejich zrání trvá přibližně tři týdny.

Takto vypěstované kuřecí maso se dodává předvařené a stačí ho pouze ohřát.

Na výrobě kuřecího, vepřového, hovězího a jehněčího masa z buněk pracuje více než 150 společností z celého světa.

Přesto je nepravděpodobné, že by se spotřebitelé brzy setkali s kultivovaným masem v obchodech s potravinami, protože ho zatím nelze vyrábět ve velkém měřítku a je drahé.

Zdroj: Health Day