Osm víkendových oblastních závodů

25.6.2023 Petr Klimpl

Osm víkendových oblastních závodů

 Poslední červnový víkend pokračovaly v některých oblastech oblastní soutěže, celkem se běželo osom závodů.

Sobota

  • Mistrovství Středočeské a Pražské oblasti ve sprintu uspořádal Oddíl OB Kotlářka. Téměř sedm stovek závodníků našlo centrum v Praze 5 - Lužinách (FZŠ Brdičkova). Běželo se v prostoru, kde bylo loni M ČR ve sprintu. Tratě postavil David Klement na mapě Zábrdí (mapovali Radim Ondráček a Josef Sabol) v sídlištní zástavbě a městských parcích. V ženách s přehledem vyhrála Monika Doležalová (KAM), druhá Lucie Krejčová (PGP) na ní ztratila 30 sekund a třetí Vendula Ryšavá (PGP) ještě o sekundu více.
  • Mistrovství Západočeské oblasti na krátké trati proběhlo v lese u obce Odlezly u Žihle. Pořadatelé z Komety Kralovice přivítali na startu necelých 300 závodníků. Tratě byly připraveny ve svahu s převýšením 150 m a dvěma bočními údolími; z toho jedno bylo zařízlejší s místy břidlicovými skalkami. Sesuv zeminy i těžební činnost před ním dodává prostoru ojedinělé terénní i skalní detaily. Ve zbytku prostoru byl terén rychlý, místy s rýhami a borůvčím. Tratě na mapě Sesuv 23 postavil Ondřej Pova. V ženách byla s vělkým náskokem první Karolína Kamenická (ZTC), druhé a třetí místo obsadili Kamila Richtrová (ZTC) a Zuzana Kohlová (KPY). V mužích byl první Jakub Stehlík (ZTC), který o dvě minuty porazil Matěje Kamenického (LPU), který skončil druhý, třetí Petr Stehlík (ZTC) měl ztrátu přes šest minut).
  • Mistrovství Ještědské oblasti proběhlo v náročném terénu Jizerských hor (horský les severského typu, místy hůře průběžný díky borůvčí, podložka často podmáčená, těžká průběžnost, hustá síť cest, roztrhané hustníky a kamenité pasáže). Pořadatelé z LOK-o Liberec zajistili shromaždiště v Bedřichově na lyžařském stadionu. Přes šest stovek závodníků běželo na mapách Tetřeví kříž a Tetřeví kámen, které připravil Ivo Habán (část prostoru nebyla nikdy zmapována), tratě postavil Vojta Peterka. V ženách byla nejrychlejší Šárka Sokolářová (TUR), o dvě minuty pomalejší byla Ivana Fujáčková (SJC), třetí Tereza Nováková (LPU) měla ztrátu necelých pět minut. V mužích jasně kraloval Pavel Kubát (PHK), který za sebou nechal o tři a půl minuty Matěje Tkáče (JJN) a Vojtěcha Krále (SSU), kteří obsadili se stejným časem druhou příčku.
  • Východočeský pohár pokračoval krátkou tratí, kterou uspořádal SK LOB Nová Paka. Centrem závodu byla louka na SZ okraji obce Hřídelec. Manželé Novákovi (Jiří a Zuzana Novákovi) postavili tratě pro téměř osm stovek závodníků v terénu, který byl mírně skloněný k JV s okrajovými svahy s množstvím terénních tvarů, kde byl převážně jehličnatý les s různou průběžností s četnými hustníky. Mapu Zámečák připravili Jan a Ondřej Prášilovi. V ženách suverénně vyhrála Anna Karlová (JIL), která ukázala, že je na nadcházející MS juniorů dobře připravena, druhá Zuzana Jedličková (SHK) měla ztrátu čtyři a půl minuty a třetí Pavla Udržalová (LPU) necelých sedm minut. V mužích si pro vítězství doběhl také závodník, který nás bude reprezentovat na MSJ, Matyáš Štregl (TUR) vyhrál o dvě a půl minuty před Janem Palasem (SJC), třetí byl další závodník SJC Štěpán Holas se ztrátou čtyři a půl minuty.
  • Společný závod Ligy Vysočiny a Jihočeského žebříčku na klasické trati připravil Spolek Orientačních Sportů Jindřichův Hradec. Přes 300 závodníků se sešlo u usedlosti Holenský Dvůr u Mnichu u Kardašovy Řečice. Běželo se na mapách Holná a Holenská Hájovna, kterou mapoval Tomáš Parkan. Ten postavil i tratě spolu s Jiřím Parkanem v relativně placatém terénu, v prostoru byly menší kopečky, některé částečně kamenité, byly tam porosty nejrůznějšího stáří, ale i holiny po kůrovcové těžbě. V ženách byla první Lenka Voštová (SHK), druhá Martina Matějů (PGP) za ní zaostala o minutu a půl, třetí Eliška Čápová (KTA) měla ztrátu čtyři minuty. V mužích jasně vyhrál nestárnoucí Marek Prášil (SJI), o tři minuty pomalejší byli druhý Stanislav Mokrý (ZBM) a třetí Vojtěch Orany (SJI).
  • Mistrovství Jihomoravské oblasti na krátké trati (a oblastní žebříček Valašské oblasti) uvítal na startu přes čtyři stovky závodníků, kteří našli centrum ve Střelicích. Pořadatelé z KOS TJ Tesla Brno připravili mapu Šibeník 430 (mapovali Zdeněk Lenhart a Evžen Cigoš). Tratě postavil Filip Adámek v poměrně kopcovitém, typický jihomoravském terénu, kde byl smíšený les s porostovými a četnými vrstevnicovými detaily, kde byla středně hustá síť cest, byl tam i sezónní podrost, les byl z velké části zarostlý trávou po kolena, místy byl svízel. Na trati žen byla nejrychlejší Iva Kavánková (TZL), minutu a půl zpět byla Markéta Tesařová (ZBM), třetí byla také závodnice ZBM Magdaléna Klusáčková, její ztráta byla přes tři minuty. V mužích rozhodlo o vítězství Radovana Čecha (TBM) před Alexandrem Jordanovem (ZBM) jen 22 sekund, třetí Tomáš Kolárik (TZL) měl na vítěze ztrátu 42 sekund.

Neděle

  • Krátkou trať Pražské a Středočeské oblasti uspořádal v lese mezi obcemi Konojtedy a Jevany Klub orientačního běhu Tretra Praha. Centrum bylo u Konojedského rybníka. Běželo se na mapě Liščí díry (revize Jakub Smolka a Šimon Vyhnis). Na startu bylo necelých šest stovek závodníků, které čekaly tratě od Jakuba Ransdorfa ve středně kopcovitém terénu, kde byla hustší síť komunikací, převážně jehličnatý les s častými smrkovými nálety a jinými porostovými detaily, ve svazích s výskytem terénních útvarů, výjimečně i kamenů a skal. V ženách byla jasně nejlepší Marie Pospíšilová (DKP), druhá Jana Pekařová (TUR) měla ztrátu přes tři minuty a třetí Monika Rollier (PHK) více jak čtyři minuty. Na trati mužů jasně vyhrál mladší dorostenec Jiří Zápotocký (PGP), který za sebou necha zkušeného Jana Mrázka (SJC) o tři minuty, třetí Adam Hájek (KAM) měl ztrátu téměř šest minut.
  • Kometa Kralovice uspořádala žebříčkovou klasickou trať Západočeské oblasti v Odlezlech u Žihle. Necelé tři stovky závodníků běžely ve stejném lese jako v sobotu na mapě Jezero 23, tratě postavil Martin Hanák. V ženách i v neděli vyhrála s velkým náskokem Karolína Kamenická (ZTC), druhá skončila Lenka Johnová (DOK) a třetí Eliška Kuncová (SSU). V mužích si pro vítězství doběhl Matěj Kamenický (LPU), jen těsně druhý (o 25 sekund) byl Jakub Stehlík (ZTC), třetí Petr Stehlík (ZTC) měl už ztrátu větší.

Výsledky všech závodů jsou v IS ORIS.


« zpět