Žádný Sovětský svaz tady nechceme, zlobí se věřící

Post Image

Žádný Sovětský svaz tady nechceme, zlobí se věřící

Play icon
32 minut
Světským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev. Od roku 2009 je patriarchou moskevským a veškeré Rusi, nejvyšším představitelem Ruské pravoslavné církve. Od dubna je na sankčním seznamu České republiky. Loděnice. Pravoslavný monastýr na starší fotografii. Letos v prosinci oslaví desáté výročí fungování v Loděnici u Berouna.

foto ČTK/Profimedia.cz

„Nehoden“ – volali v červnu členové pravoslavné církve v Česku v katedrále na svého arcibiskupa. Velká část z nich pochází z Ukrajiny a nelíbí se jim, že neodsoudil Putinovu agresi a že je spojen s moskevským, válce žehnajícím patriarchou Kirillem. Pravoslavná církev u nás bývala provázaná s tajnou StB a nejspíše i sovětskou KGB. Komunisté ji používali při zpravodajských hrách v cizině. Dnes se ve vedení pohybuje člověk, jenž přešel z ANO k SPD.

Pravoslavný chrám v Loděnici nedaleko Berouna je obrovský. Uvědomíte si to v okamžiku, kdy vejdete do rozlehlého areálu, který je od okolí oddělený dvoumetrovou růžovou zdí a černou železnou bránou, ozdobenou dvojicí pozlacených pravoslavných křížů. Za vrata je možné se podívat během veřejných bohoslužeb a pravoslavných svátků, jinak se areál v poslední době tváří trochu jako nedobytná pevnost s nápisy „Z bezpečnostních důvodů uzavřeno“, „Střeženo kamerami se záznamem“ a tabulkou „Objekt střežen psy“ s piktogramem dobrmana.

Má to svůj důvod. Areál, který slouží jako pravoslavný ženský klášter s kostelem, je posledních dvanáct měsíců centrem souboje jak ze špionážního románu. Jde v něm o moc, o majetek, ale i o vliv na malou – avšak z pohledu bezpečnosti státu a v souvislosti s válkou na Ukrajině důležitou – skupinu pravoslavných věřících žijících v Česku. Zatímco velká část věřících v Česku pochází z Ukrajiny a má na ni osobní vazby, vedení českého pravoslaví v čele s pražským arcibiskupem má naopak blízko k Ruské pravoslavné církvi, vedené moskevským patriarchou Kirillem.

I když drsné souboje o vedení pravoslavné obce v Česku, kdy mezi nejvyššími představiteli církve začala létat obvinění o nemanželských dětech a spolupráci s komunistickou tajnou bezpečností, vypukly již před anexí Krymu na jaře 2014, spory vygradovaly s ruskou agresí na Ukrajině, kterou výrazně podpořil právě moskevský patriarcha Kirill. Přetahování o areál v Loděnici je v souboji o další směřování českého pravoslaví, které léta patřilo do sféry ruského vlivu, nyní tou nejviditelnější částí.

Je to hřích

Loděnický zámeček, jak se původní vile s parkem a terasovitými vinicemi přezdívalo, býval léta místní ostudou. Po listopadu 1989 a restituci – kdy se vracely majetky, které odebral komunistický stát původním, předúnorovým vlastníkům – zpustl ještě víc. V areálu ležícím jen kousek od dálnice D5 na desátém kilometru z Prahy do Plzně nocovali ještě před patnácti lety jen bezdomovci. Tehdy zámeček koupil ruský investor dlouhodobě podnikající v Česku a na místní radnici sliboval, že areál přestaví na luxusní hotel. V době finanční krize okolo roku 2008 z toho však rychle sešlo. Areál nakonec získala skupina mecenášů a mecenášek, podnikatelů původem hlavně z Ruska. Zámeček přestavěli a předali ženskému pravoslavnému klášteru, jeptiškám a duchovním pocházejícím z Ukrajiny. Rozsáhlé pozemky včetně vinic darovali pod podmínkou dalšího rozvoje v duchu křesťanských tradic Pražské pravoslavné eparchii. To je hlavní správní jednotka pravoslavné církve v českých zemích, pod niž chrám v rámci církevní hierarchie spadá.

Okolo Monastýru svatého Václava a svaté Ludmily, což je oficiální název kláštera v Loděnici, vyrostla během posledních deseti let jedna z největších a nejživějších pravoslavných komunit v Česku. Velké vydlážděné parkoviště před hlavní, růžovofialovou budovou se třemi věžemi, nesoucími kříže, bývá o svátcích plné. Během nejvýznamnějších svátků se do chrámu přichází pomodlit a pokleknout před ikony významných světců až jeden a půl tisíce věřících z širokého okolí včetně Prahy. Většina z nich pochází z Ukrajiny, hlavně ze západní části, řada z nich žije v Česku dlouhodobě a mají i české občanství.

Podpořte Reportér sdílením článku