Začněte štěkat

ilustrační foto ČTK/Profimedia.cz

O netradiční metodě, která může pomoct, když na vás verbálně někdo nepříjemně zaútočí.

V blízkosti našeho domova, na pražské Letné, muž brutálně znásilnil ženu. Venku, v místě, kde je ale v létě i v noci celkem živo. Zasáhlo mě to taky proto, že jde o oblast, kde se běžně pohybují moje dospělé dcery. Pár dní poté jsme měly dámské posezení, kde krom mě a mých dcer byla i kamarádka a její dospělé dcery. Logicky jsme se dostaly i k tomuto činu. Všechny jsme z toho byly otřesené, naše mladší verze začaly vyprávět, co v Praze venku zažily.

Napadení se naštěstí vyhnulo zatím všem, ale stejně tak všechny mají zážitky se sexuálně orientovaným pokřikováním, dokonce i osaháváním v dopravních prostředcích. Mají z toho hned dvojnásobně špatné pocity. Jednak ze samotného činu, jednak z toho, že nebyly schopné v danou chvíli reagovat. Nijak. Prostě zamrzly. Určitě ten pocit znáte, stává se to v různých nepříjemných situacích, když vám někdo začne nadávat v obchodě nebo na vás zařve z okýnka auta, protože se „loudáte“ na přechodu… Když se vzpamatujete, začnou vás napadat ty správné reakce, ale pozdě. A když jste v ohrožení a zamrznete, je to ještě mnohem horší a to zamrznutí si vyčítáte.

Přečtěte si také

Jedna z dcer kamarádky ale nedávno objevila metodu, která jí v podobných chvílích pomáhá. Začne na dotyčného štěkat. Nikoli imitovat haf haf, ale zvedne hlas a klidně neartikulovaně vyštěká zvuky. Prý jí to stoprocentně zabírá.

Vzpomněla jsem si u toho na rozhovor s Jasmínou Houdek, která o tom, jak se bránit slovem i činem, vypráví v rozhovoru, který je součástí letního speciálu Reportéra Srdcaři. Přečtěte si ho, minimálně proto, že budete vědět, co poradit svým dětem. Kdyby se neodhodlaly ke štěkání.

Podpořte Reportér sdílením článku