Dascalu a Pieterse novopečenými mistry Evropy, Cink 10.

Mistrovství Evropy v cross country hostilo polské město Krynica-Zdrój, Puck Pieterse a Vlad Dascalu slavili pro sebe i své země první tituly, Cink uzavřel top 10...

Autor: Tomáš Ježek, Jan Němec
Foto: Matyáš Klápa/ČOV, Armin Küstenbrück a UEC
Dascalu a Pieterse novopečenými mistry Evropy, Cink 10.

V Hill Parku Krynica-Zdrój na jihovýchodě Polska se dnes už po 32. rozdávaly sady medailí evropským šampionům v olympijském cross country. Mistrovství Evropy, které se odehrálo v rámci Evropských her s celkem 29 sporty, vyhráli Puck Pieterse (NED) a Vlad Dascalu (Rumunsko). Oba tak pro své země získali historicky první kontinentální tituly. Ondřej Cink jako nejlepší z českých závodníků dojel desátý, Jitka Čábelická skončila na 28. místě.


Ženy

Na velmi náročné trati, kterou ještě více ztížilo špatné počasí posledních dnů, si počínala jedenadvacetiletá Puck Pieterse velmi lehce. Kromě pádu hned v úvodním z pěti okruhů už se chyb vyvarovala a svým výkonem zastínila soupeřky. Vítězka loňského evropského titulu do 23 let v Anadii měla celý závod pod kontrolou a podobně jako ve světovém poháru, kde má ze tří závodů na svém kontě už dvě vítězství a jedno stříbro, zabránila případným útokům svých zkušenějších soupeřek.

Puck Pieterse má letos formu jako hrom...

Přestože Puck Pieterse zcela dominovala a ze závodu z jízdy o zlato učinila nudnou záležitost, boj o další místa na stupních vítězů mezi Monou Mitterwallner  (AUT) a Švýcarkami Sinou Frei a Jolandou Neff byl v některých fázích i napínavý. Zpočátku do něj vstupovala i loňská vicemistryně Pauline Ferrand Prévot, jenže ta vinou defektu nakonec dojela až 19. 

Stříbro tak s 26vteřinou ztrátou vybojovala jednadvacetiletá Rakušanka Mitterwallner, Švýcarka Sina Frei obsadila třetí příčku, její ztráta činila minutu a pět sekund.


Jitka Čábelická...

České závodnice do bojů o stupně vítězů nevstoupily. V konkurenci 56 závodnic z 20 zemí skončily obě na hranici první třicítky. Jitka Čábelická na 28. místě a Jana Czeczinkarová na 34.

“Není to ono, pořád je to takový trápení bez života, do spokojenosti je to daleko. Bohužel,” vypověděla Jitka po svém závodě. “Ale musím pochválit trať, byla moc hezky postavená a na to, co se tady dělo dva předchozí dny, tak to bylo krásně sjízdný,” vypověděla Jitka.

 

Muži

Elitní muži se na start závodu postavili ve 14:15. V reprezentačních dresech chyběla většina francouzských jezdců v čele s lídrem Světového poháru Jordanem Sarrouem, nestartoval ani Mathias Flückiger či světový šampion Nino Schurter a chyběl i obhájce vítězství - Brit Tom Pidcock.

Největší česká naděje - Ondřej Cink, neměl nejlepší start a v úvodním okruhu se pohyboval za 15. pozicí. Skvělý start měl naopak jako vždy německý biker Luca Schwarzbauer. V prvním okruhu si dokonce utvořil drobný náskok a odpoutal se od soupeřů. V okruhu číslo 2 z celkových šesti byl ale soupeři dojet. Cink se mezitím pohyboval těsně za vedoucí skupinou, na kterou se dotáhl až ve třetím okruhu.

Vlad Dascalu se ukázal v závěru závodu jako nejsilnější...

Rozbahněná trať, která seděla především silovým jezdcům, se českému jezdci, který je především excelentním vrchařem, nezamlouvala. Ze skupiny bojující o zlato vypadl a do cíle dojel na 10. místě.

"Nepovedl se mi start, honil jsem tam natřikrát pedál, takže to začalo blbě. Potom jsem se nějak propracoval do první skupiny, kde jsem jezdil na ocase. Už jsem neměl síly na to, abych se prokousal dopředu. Podmínky mi ale moc neseděly, bylo to měkký, na sílu, kolo vůbec nejelo. Sice to bylo pro všechny stejný, ale mě to nešlo. Bylo tam i pár výběhů, který mi nešly, bolely mě z toho záda. Ve finále je 10. místo dobrý, musím s tím bejt spokojenej. Myslel jsem na lepší výsledek, ale pokazil jsem závod už na staru. Kdyby byl start lepší, bylo by víc sil do závěru," sdělil nám Ondřej.

Ondřej Cink...

Na 42. místě dojel do cíle Jan Škarnitzl, 43. byl Jan Vastl a 47. Lukáš Kobes...

Napínavý byl souboj o zlato, který se rozhodl až v závěrečném kole. Čelo závodu si neustále hlídal Lars Forster (SUI), který již dva modré dresy evropského šampiona vlastní. Právě on byl největším favoritem závodu. Skvělý výkon předváděl i Španěl David Valerro Serano. O atak se pokoušel i Ital Luca Braidot, ani on si ale na soupeře nedokázal udělat rozhodující náskok. To se povedlo až rumunskému bikerovi Vladu Dascalu, který v závěrečném okruhu nastoupil a soupeřům pláchnul. 


Luca Braidot a Lars Forster


První elitní titul pro Vlada Dascalu, první titul pro Rumunsko. Pětadvacetiletý Dascalu už má zlato z ME U23 z Brna z roku 2019...


Náskok se snažil smazat Forster, Schwarzbauer či Braidot, všichni tři ale neúspěšně. Dascalu předváděl suverénní jízdu jak technicky, tak výkonnostně a brzy se jeho náskok přehoupl přes 10 sekund. Ten úspěšně dotáhl až do cíle a v 25 letech se stal mistrem Evropy v kategorii elitních mužů, čímž získal největší úspěch kariéry. Na druhém místě dojel Lars Forster, Luca Braidot skončil třetí. Na čtvrté pozici dorazil do cíle zklamaný Luca Schwarzbauer a pátý byl David Valerro Serano.

Mistrovství Evropy v MTB cross-country, short tracku a smíšených štafet juniorů a závodníků do 23 let se v roce 2023 uskuteční stejně jako vloni v portugalské Anadii od 6. do 9. července. V roce 2024 se mistrovství Evropy horských kol po dvou letech opět vrátí do zažitých kolejí, kdy se uskuteční společný šampionát pro všechny věkové kategorie a disciplíny. To bude vůbec poprvé v historii hostit země dnešního vítěze Vlada Dascalu, tedy Rumunsko, konkrétně od 8. do 12. května 2024.
 

Výsledky - Mistrovství Evropy XCO - Krakov, Polsko

Ženy
1. Puck Pieterse (NED) 1:18:26 hod.
2. Mona Mitterwallner (AUT) +0:26
3. Sina Frei (SUI) +1:05
4. Jolanda Neff (SUI) +1:20
5. Loana Lecomte (FRA) +1:37
...
28. Jitka Čábelická +8:07
34. Jana Czeczinkarová +10:33

Kompletní přehled ZDE

 
Muži

1. Vlad Dascalu (ROU) 1:20:13
2. Lars Forster (SUI) +0:14
3. Luca Braidot (ITA) +0:19
4. Luca Schwarzbauer (GER) +0:27
5. David Valerro Serano (ESP) +0:30
...
10. Ondřej Cink +1:29
42. Jan Škarnitzl +6:22
43. Jan Vastl +6:50
47. Lukáš Kobes +8:02

Kompletní přehled ZDE

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744