Jiří Březina starší: Paní Benzová

26. červen 2023

Určitě vám to neušlo. Elektromobily, které dosud hrály roli exotů, se začínají množit, a s nimi i diskuse o konci spalovacích motorů a tím i aut, která jsme znali.

Situace připomíná dobu před 140 lety. Tehdy zase první auta začínala vytlačovat ze silnic koňské kočáry. První použitelný automobil se spalovacím motorem sestrojil německý konstruktér Karl Benz, ale na silnice ho dostala spíš jeho žena.

Pan Benz byl totiž sice geniální technik, ale velmi opatrný a jako člověk poněkud nesmělý. Ačkoli jeho tříkolový automobil obstojně jezdil a už se jich pár prodalo, stále váhal vyjet s ním na delší trasu. Ještě dodělá tohle, vylepší tamto…  A odklady nebraly konce.

Paní Benzová to ale viděla jinak. Svého muže nepodporovala jen slovně, ale pracovala s ním v dílně, dělala zkušebního jezdce a předváděla auta zájemcům. Takže vozidlo dobře znala a na rozdíl od svého manžela mu i věřila.

A tak jednou, když manžel nebyl doma, sebrala auto, dva syny a vyrazila na návštěvu k matce. Ne do sousední vsi, ale rovnou sto kilometrů. Praxe z dílny se jí cestou hodila. Musela seřizovat motor, čistit trysku vlásenkou a několikrát měnila brzdové obložení. Elektrickou izolaci opravila podvazkem a vyřešila i problém největší, totiž tankování benzínu v době bez benzínových pump. Drahocennou tekutinu nakonec sehnala v lékárně a první dálkovou jízdu šťastně dokončila.

Jestli myslíte, že jí manžel vyjádřil vděčnost, jste vedle. Rozčileným telegramem jí zakázal zpáteční jízdu a musela ho pět dní přemlouvat, než se směla po vlastní ose také vrátit.

Ta jízda vozidlo dokonale prověřila, ale hlavně vzbudila velký rozruch a udělala podniku pana Benze výbornou reklamu. Historie úspěšné automobilky mohla začít.

Slavnou jízdu paní Benzové opakují nadšenci každý rok, a to včetně zastávky v lékárně, která kupodivu pořád funguje.

Poučení na konec: Opatrnost je sice matkou moudrosti, ale matkou pokroku určitě ne.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jiří Březina starší: Matrace

    Mám novou matraci. Už zase. Na té minulé nebylo nic špatného, naopak. Byla zkonstruována na základě posledních poznatků vědy a vyrobena z nejrafinovanějších materiálů.

  • Jiří Březina starší: Odpady

    Nevím, jestli si uvědomujete, v jak absurdní situaci jsme s odpady. Nemyslím jen problémy spojené s jejich likvidací, ale také vše to, co tomu předchází.

  • Jiří Březina starší: Svátek sousedů

    Pokud nejste poustevníci, polárníci nebo trosečníci, máte nejspíš nějaké sousedy a k těm patří i sousedské vztahy. Intenzita těchto vztahů je nepřímo úměrná velkosti sídla.