https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klecovych-chovu-je-v-cr-stale-58-procent-prestavba-vyjde-na-tri-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klecových chovů je v ČR stále 58 procent, přestavba vyjde na tři miliardy korun

26.6.2023 10:27 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Preston Keres / U.S. Department of Agriculture / Flickr.com
V Česku je stále 58 procent nosnic v klecových chovech drůbeže, které musí skončit do roku 2027. Přestavba bude podle odhadu Českomoravské drůbežářské unie stát tři miliardy korun. Od roku 2017 se podíl nosnic v alternativních typech ustájení zvýšil z 16 procent na 42 procent, uvedla Agrární komora ČR.
 

Poslední data, které má komora k dispozici, jsou k 1. březnu letošního roku. Podle komory chovatelé nejčastěji přestavovali své haly na podlahové chovy, ve kterých je podle evidence 39,5 procenta nosnic. Ve výbězích chovají drůbežáři 1,6 procenta nosnic a biochovy představují 0,5 procenta chovů nosnic v ČR.

Ministerstvo zemědělství v prvním kole programu rozvoje venkova umožní čerpat podporu na přestavbu hal z klecových chovů na alternativy. Společnosti budou moci žádat až o 30 milionů korun na jeden projekt. Předsedkyně drůbežářské unie Gabriela Dlouhá uvedla, že firmy to vítají. "Alokace finančních prostředků, která byla schválena v národním strategickém plánu Společné zemědělské politiky EU, ale nebude pro chovatele dostačující," doplnila.

Například společnost DŽV Rychnov nad Kněžnou z holdingu Agro Měřín do technologie alternativního ustájení již investovala. Místopředseda představenstva Tomáš Jedlička ČTK řekl, že mezi lety 2019 až 2020 byla cena přestavby 640 korun na jedno ustájovací místo. Poznamenal, že přechodem na voliérový chov se snižuje produkce v halách a změnou technologie společnost snížila svou roční kapacitu o zhruba 2,5 milionu vajec.

Uvedl, že podle toho, jak se vyvíjí ceny na českém trhu, lze odhadnout, že oproti roku 2020 jsou nyní náklady na přestavbu o 70 procent vyšší a jedno ustájovací místo vyjde na 1100 korun. Společnost se připravuje na přestavbu předposlední ze svých hal, kde chová 22.500 nosnic. "Po rekonstrukci se opět kapacita sníží o dalších 5000 kusů, což znamená opět roční snížení produkce o 1,8 milionu vyprodukovaných konzumních vajec," doplnil. Předpokládá, že celá akce bude stát zhruba 65 milionů Kč, z toho 17 milionů by mohla společnost získat z dotací.

Jedlička poznamenal, že v posledních 15 letech je situace českých producentů vajec taková, že čtyři roky vyrábějí se ztrátou a jeden rok mají zisk. Jedlička také upozornil na rozhodnutí řady řetězců prodávat pouze vejce z neklecových chovů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

26.6.2023 15:02
Titulek je špatně. Přestavba nevyjde na tři miliardy korun. Ale my díky našim přiblblým aktivistům zaplatíme navíc a úplně zbytečně a za horší produkt ty tři miliardy korun. Jeden ze zelených zářezů, kterými zelení škodí naší společnosti a vytahují lidem peníze z kapes.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.6.2023 14:10 Reaguje na Radim Polášek
jsi mimoň nebo co ? jak zelení škodí společnosti že usilují o zrušení drůbežích koncentráků kde welfare zvířat je jen prázdným pojmem a je veterináři zcela přehlížen ? to se ti zdá v pořádku to nesmírné zvířecí utrpení ?! nejsem žáden zelený fanatik a vystupoval jsem proti těm ůtokům zelených radikálů proti třeba ničení klecí a vypouštění kožešinových zvířat do volné přírody, kde stejně většina uhynula hladem a ta co přežila zdecimovala místní populaci drobné zvířeny, navíc tím i introdukovali do přírody nepůvodní druhy...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.6.2023 19:57
Pro všechny, kteří jásají nad tím, jak se uleví slepičkám, když zmizí klecové chovy:
Brzy začne seriál Chalupáři, kde v třetím díle dojde k výpadku proudu ve vesnici a má to ohrozit i slepičárnu, kde by uhynuly tisíce slepic. Je tam záběr do deůbežářské haly. Tisíce slepic se tam mačkají v hale na podestýlce. Do ní kálí a poté i snášejí vajíčka. A zapomeňte na to, že by e ta podestýlka denně měnila. Prostě se ta vejce válí v slepičích exkrementech. A protože stresované slepice leckdy agresivně útočí na okolní ptáky, chovatelé to řeší tak, že se jim preventivně sekají zobáky. Jinými slovy, více trpí slepice, my máme horší kvalitu vajec, která jsou dražší a o to ekoteroristům šlo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 20:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pravdu díte. Osobně bych nechal stávající stav tak jak je, tedy cca polovina podestýlka, polovina klece. A budoucnost chovů nechat na zákazníkovi, která vejce půjdou více na odbyt. A jestlipak jste se poučil a sesypal vaše chovance z terárií do jedné velké ubikace, kde mohou běhat, interagovat, vést plnohodnodnotný život?-)

No a za pár let nás naženou z králíkáren do tělocvičny, kde se nebudeme cítit tak stísnění a stresovaní. Jestli jste četl ten manifest guru těch lepičů k asfaltu, to, co jsem uvedl, vůbec nemusí být sc-fi.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 21:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ten rozdíl v hygieně chovu a čistoty vajec je patrný - přitom kvalita naprosto srovnatelná! U většiny podestýlkových je musím před rozklepnutím opláchnout, byť vysoká teplota bacily pozabíjí, ten pocit nehygieny není vůbec příjemný. Ale asi to tak má být, taková perorální vakcinace. Kamarád z dětsví mi při obědu ve škole vždy vajíčka nechával, jsou prý ee. Jedl jen žloutky, bílek mi ne... prý nebude jíst to, co měla slepice v zadku:-) Takže i díky němu jsem "vyžranej sajrajt"?-))
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.6.2023 14:23 Reaguje na Karel Zvářal
kuře taky omýváš a tak proč by sis nemohl opláchnout v octové vodě i to snad někdy posrané vajco, co...??? navíc skořápka je přirozenou ochranou obsahu vejce před pronikáním choroboplodných zárodků do obsahu. je zajímavé že se i ze zcela posraných vajec pod kvočnou to kuře většinou i vylíhne, což by při nějakém průniku něčeho až tak špatného, asi nebylo možné. navíc přílišná hygiena škodí i lidskému zdraví a obranyschopnosti lidského organismu. vše se zbytečně omývá a právě to důkladné omytí vajca právě snižuje jeho trvanlivost. stáčí ho jen jemně otřít vlhkým hadrem tak jak se to dělá při ukládání násadových vajec do líhně. tvůj kamarád je asi solidně neznale cáklý že nebude žrát to co měla slepice v řiti neboli kloace. jestli už je dospělý tak určitě i někdy praktikoval kunnilingus a to mu tedy nevadí že lízal oba tělesné otvory, tedy to ee ?
Odpovědět
Pe

Petr

26.6.2023 21:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
"Do ní kálí a poté i snášejí vajíčka."
A kudy myslíte že vajíčko opouští slepici? Moč, bobek, vajíčko, všechno jednou cestou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 21:53 Reaguje na Petr
Njn, není nad biochovy, že jo! Přehrabuje hnůj, polyká žížaly/hnojky, popelí se v prachu... proto máme po předcích tak dobrou imunitu:-)
Odpovědět
Sl

Slovan

27.6.2023 09:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych se zákazem klecových chovů, což je za mě naprosto správné rozhodnutí, zavedl i povinnost pouštět ty slepice na vzduch. Ať si kdo chce říká co chce, tak aby jakékoli zvíře žilo 24/7 po celý svůj život někde namačkané není nic jiného, než obyčejné týrání. O klecovém chovu ani nemluvě, to je hnus, že bych zvracel. Vše kvůli pár podělaným korunám.
My máme domácí chov, takže já vajíčka z obchodu moc řešit nemusím. Když už koupím, tak si za tu jistotu dobrého chovu raději trochu připlatím.. a to fakt nejsem žádný boháč.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.6.2023 11:01 Reaguje na Slovan
To pouštění na vzduch by bylo fajn, ale je nerealizovatelné. Kde chcete venčit třeba osm tisíc slepic? A ten dvorkový způsob chovu je při počtu lidí na Zeměkouli nonsens, i když je pro ty slepičky nejlepší. Nenapadá mě, jak to řešit.
P.S. Protože sám vařím, dokáži ocenit domácí vejce a samozřejmě je také preferuji. Sice na chov slepic v paneláku nemám protor, ale zdroj domácích vajec mám.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.6.2023 14:27 Reaguje na Slovan
přesně tak ogare ! ještě jsi zapomněl chovy prasat. a že to jde i jinak, jako v ekochovu přeštických prasat na ekofarmě v Sasově u Jihlavy. byl jsem se tam schválně podívat. doporučuji všem.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.6.2023 14:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
je vidět že chovu drůbeže zbla nerozumíš ! podestýlku není třeba denně měnit ale je třeba ji udržovat v dobré kondici. je mi zcela 1 zda bude stát vajco 10 - 15.- aspoň jimi lidi nebudou plýtvat a bude zase sranda se dívat na ty pěstní skrumáže důchodců při akcích na ně !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist