Sociální sítě
Nahoru

Mazlíčci a vedro. Jak zabránit jejich přehřátí

Léto je příjemné období, dokud teploty nevystoupají do tropických výšek. Pak už se jen potíme, nic se nám nechce a nejraději ležíme u vody. A to nemáme na sobě huňatou srst jako psi nebo kočky. Jak se asi naši mazlíčci cítí ve vedru? Psi to dokážou dát docela dobře najevo, zalezou do stínu a většinu dne odpočívají. Kočky se slunečním paprskům naopak rády vystavují. Přesto platí pár základních pravidel, která je nutné dodržovat, aby se zvířata nepřehřála.

Teplo je fajn, ale jen do určité míry. Jakmile je kolem třiceti stupňů, je lepší se držet ve stínu. Když se přehřívá lidský organismus, začne se potit, ale pes takovou schopnost nemá. Chladí se jen díky zrychlenému dýchání s vyplazeným jazykem. V horku bude vašemu pejskovi nejlépe doma nebo na zahradě ve stínu. A to tím spíš, jestli je starší, hodně mladý, obézní, nemocný nebo s hodně huňatou srstí. Pořídit se dá i chladící podložka.

Co dělat při přehřátí psa

Za opravdu horkých dní určitě nevyrážejte se svými psími parťáky na dlouhé výlety. A při těch kratších mějte pořád po ruce cestovní láhev s vodou, aby pes dostatečně pil. A nezapomeňte, že pes se může přehřát i v bytě, kam praží slunce nebo při čekání v autě. Tam ho v horku nikdy nenechávejte ani s otevřenýcm okýnkem. Když už pozorujete u psa příznaky přehřátí, což je například zrychlený dech, apatie, pěna u tlamy, horká kůže, jasně červené dásně a jazyk, je třeba ho co nejrychleji ochladit. Ale tak, aby se nedostal do šoku. Pomůže zabalit ho do vlhkých ručníků a ochlazovat v podpaží, tříslech, na břiše a tlapkách. Voda by měla být studená, ne ledová. Na uklidnění by se mohly hodit pamlsky Brit Vitamins.

Co potřebují kočky

Kočky se s vedrem vyrovnávají o dost lépe. Jen musí mít, stejně jako pes, neomezený přístup k čerstvé vodě, aby se mohly kdykoli napít. Také by měly mít možnost přejít do chladnějších částí bytu, například do chodby nebo koupelny. Rády se chladí o dlaždičky a není výjimka, že je najdete odpočívat ve vypuštěné vaně.

Čím krmit v létě

S krmením si v teplých dnech příliš velké starosti dělat nemusíte, krmte dál tím, na co jsou vaši mazlíčci zvyklí. Neplatí u nich to, co u lidí, že některé potraviny jejch organismus ochlazují. Jen možná v horku nebudou mít tolik chuti k jídlu jako obvykle. To mají zase podobně jako my. Na přilepšenou psím parťákům můžete dát nové pamlsky Brit Raw Treat, ve kterých je až 96 % mrazem sušeného masa. Kočičku určitě potěší kapsičky ve šťávě Brit Care Cat Fillets in Gravy. A miska plná čerstvé vody je k tomu samozřejmostí.

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.