Alpen Tour Trophy 2023: D2Mont Merida vítězí ve třech etapách, Kalašová celkově

Ve skvělém světle se představil český tým D2Mont Merida v etapovém závodě Alpen Tour Trophy, Rydval a Petruš vítězní v etapách. Milena Kalašová vyhrála celý závod...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: FB Alpen Tour Trophy
Alpen Tour Trophy 2023: D2Mont Merida vítězí ve třech etapách, Kalašová celkově

 
Čtyřetapový závod Alpen Tour Trophy se jel mezi 22. a 25. červnem v rakouském Schladmingu. 24. ročník závodu skvěle sednul českým jezdcům, Filip Rydval a Lubomír Petruš (oba D2Mont Merida) dohromady ovládli tři etapy, celkové vítězství získala v ženách Milena Kalašová (K3Performance), jež slavila výhru ve čtyřech etapách! V mužích celkově zvítězil Kolumbijec Hector Leonardo Paez (COL, Soudal Leecougan).

Rakouské Alpy jsou pro bikery jako stvořené...
 

První den čekala na jezdce etapa v délce 67 km s převýšením přes 3 100 výškových metrů. Tu suverénně ovládl Hector Leonardo Paez (COL, Soudal Leecougan). Exmistrovi světa se podařilo vybudovat slušný náskok na soupeře a do cíle dorazil s náskokem přes čtyři a půl minuty na týmového kolegu Alekseie Medvedeva (Soudal Leecougan). Lubomíru Petrušovi úvod nesedl a do cíle přijel na 8. místě se ztrátou přes 14 minut.

Od druhého dne už to ale byly pro tým D2Mont Merida v Rakousku medailové žně. Lubomír Petruš v závěru 55 kilometrů dlouhé etapy udolal Hectora Leonarda Paeze a dojel si pro vítězství.

Lubomír Petruš vítězí...
 

"V první etapě mi to nesedlo, výsledek nepůsobí špatně, ale ztratil jsem hodně času a vypadl z boje o celkové pořadí. Další 2 dny mi extra sedly a cítil jsem šanci, ze mužů uspět a chtěl ji maximálně využít. Druhou etapu jsem útočil od start a postupně jsme zůstali vepředu sami s Paezem. V závěru závodu se mi podařilo pokrýt jeho nástup a do cílového sjezdu najet před ním a udržet to až do finiše," sdělil k první polovině závodu Lubomír.

 

I třetí den zvedl Lubomír Petruš ruce nad hlavu. Opět si poradil s dvojicí týmu Soudal Leecougan - Medvedev/Paez a vyhrál: "S Filipem jsme si řekli, že nemáme co ztratit. Chtěli jsme zkusit překvapit soupeře hned v prvním kopci, zkusit si vybudovat nějaký náskok nebo zamíchat kartama, protože na 20. km začínal nejtěžší hodinový kopec závodu a tušil jsem, že většina bude čekat až na tuhle chvíli. Věděl jsem, že Filda je na tom skvěle a máme šanci něco ukázat. Nakonec to bylo přesně podle - na první pohled - nerozumného plánu. Byla to skvělá týmová práce, Filda mi odtáhl celou první hodinu a na 20. km jsme měli náskok minutu a půl, byl tam s námi jen Alexei Medvedev, který taky spolupracoval. Jakmile mi Filip odstřídal, věděl jsem, že už není na co čekat a musím tam už nechat maximum. Zbytek závodu jsme jeli na čele sami s Medvedevem a 5 km před cílem se mi povedlo od něj odtrhnout, vytvořit si náskok a vyhrát další etapu," řekl k třetímu závodnímu dni Lubomír, jenž zároveň pochválil i svého týmového kolegu Filipa Rydvala.

Poslední závodní den byla na programu 13 kilometrů dlouhá časovka s převýšením 1 250 metrů. Favoritem byl lídr celkového pořadí Hector Leonardo Paez. Na něho ale zbylo "až" druhé místo. Překvapivé vítězství vybojoval sedmadvacetiletý týmový kolega Lubomíra Petruše Filip Rydval a získal tak největší úspěch kariéry.

Pódium elitních mužů
 

"Na závod jsem jel primárně pomoct Lubovi, což se nám perfektně povedlo ve 3. etapě, kdy jsme udělali závod už od začátku hodně těžký, zůstal tam s námi jen Medvedev a Luba to proměnil ve vítězství. K dnešku asi nic speciálního, ráno před závodem jsme s Lubou pořešili, jaký watty ideálně jet, aby byla šance na dobrý výsledek. Ty jsem vesměs držel celý závod a z výsledku jsem popravdě dost zaskočený, a samozřejmě šťastný, je to nejlepší výsledek v mě dosavadní kariéře," okomentoval svůj úspěch Filip.

V celkovém pořadí suverénně zvítězil Hector Leonardo Paez s náskokem přes 9 minut na týmového kolegu Alekseie Medvedeva (Soudal Leecougan), třetí byl Belgičan Frans Claes (BEL, Humanpwr-Pure Encapsulations). Lubomír Petruš byl klasifikován na 4. místě, Filip Rydval byl 14.


Milena Kalašová uprostřed v dresu lídryně Alpen Tour...


Suverénní vítězkou ženské kategorie se stala Milena Kalašová (K3 Performance), která vyhrála všechny čtyři etapy a v celkovém pořadí zvítězila s náskokem téměř půl hodiny na Andreu Böttger (GER, r2-bike.com), třetí byla Marlies Feichtenhofer (AUT, Texpa-Simplon).
 

Alpen Tour Trophy 2023 - Výsledky

4. etapa - Muži Elite
1. Filip Rydval (D2Mont Merida) 45:17
2. Hector Leonardo Paez (COL, Soudal Leecougan) +0:15
3. Daniele Mensi (ITA, Soudal Leecougan) +0:25
4. Lubomír Petruš (D2Mont Merida) +1:01
5. Ole Hem (NOR, Cannondale Pro MTB Team) +1:29

Kompletní výsledky ZDE

Celkové pořadí
1. Hector Leonardo Paez (COL, Soudal Leecougan) 9:04:24
2. Aleksei Medvedev (Soudal Leecougan) +9:07
3. Frans Claes (BEL, Humanpwr-Pure Encapsulations) +12:06
4. Lubomír Petruš (D2Mont Merida) +14:21
5. Lorenzo Samparisi (KTM Alchemist) +17:26
...
14. Filip Rydval (D2Mont Merida) +44:19

Kompletní výsledky ZDE

Ženy - Celkové pořadí
1. Milena Kalašová (K3 Performance) 12:04:34
2. Andrea Böttger (GER, r2-bike.com) +28:16
3. Marlies Feichtenhofer (AUT, Texpa-Simplon) +44:34
4. Naima Diesner (GER, Tuspo Weende) +47:25
5. Greete Steinburg (EST, Cannondale Vas Arrabay) +56:52

Kompletní výsledky ZDE

Přečteno - 3566x Tagy: lubomír petruš alpen tour
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyRakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
    Rakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
  2. Ostatní závodyPrima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
    Prima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
  3. Ostatní závodyPo královské etapě je v čele Cape Epic Beers s Grottsem. Hník s Petrušem v top 10, Kulhavý končí
    Po královské etapě je v čele Cape Epic Beers s Grottsem. Hník s Petrušem v top 10, Kulhavý končí
  4. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  5. Ostatní závodySvůj debut na Cape Epic chystá tým D2 Mont Merida s Petrušem a Hníkem
    Svůj debut na Cape Epic chystá tým D2 Mont Merida s Petrušem a Hníkem
  6. Ostatní závodyVíkendový sumář - La Nucía, Abu Dhabi, Tankwa Trek nebo MS na Snow Biku
    Víkendový sumář - La Nucía, Abu Dhabi, Tankwa Trek nebo MS na Snow Biku

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744