Divadelní noviny Aktuální vydání 9/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

9/2024

ročník 33
30. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Jakub Hybler

    Na přednášce v Institutu Intermédií 10. července 2018. Foto FB Institut Intermédií

    Jakub Hybler

    30. 11. 1974 Praha – 26. 6. 2023 Praha

    Divadelník, technolog a světelný designér. Zakládající člen divadla Handa Gote research & development, člen Institutu Světelného Designu, pedagogický pracovník ČVUT, dlouholetý šéf techniky Divadla Alfred ve dvoře.

    Po studiu na Střední průmyslové škole sdělovací techniky studoval systémové inženýrství a síťové technologie na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity a poté radiotechniku a výpočetní techniku na Fakultě elektroniky ČVUT. Své amatérské divadelní působení ve skupině Mamaya Papaya postupně přetavil do profesionálního angažmá na nezávislé divadelní scéně, kde působil jako všestranný a univerzální technik a technolog a také jako jeden z důležitých propagátorů emancipace technických disciplín v divadle.

    Od roku 2003 pracoval jako technik v divadle Alfred ve dvoře, mezi roky 2006 a 2010 tam působil na postu šéfa techniky. V roce 2005 byl jedním ze zakládajících členů divadla Handa Gote research & development, ve kterém pracoval až do současnosti a se kterým se podílel na desítkách inscenací, intermediálních projektů, výstav a instalací.

    Foto Institut Světelného Designu

    V roce 2015 byl členem týmu Kanárků… Foto FB Kanárci /zde/

    Jako málokdo druhý dokázal propojovat svět techniky a divadla. Byl dlouholetým vynalézavým propagátorem kreativního využití technologie v divadle, jako jeden z prvních používal v nezávislém divadle systémy založené na platformě Arduino, kreativně pracoval s projekcí i se světelnou technikou. Technologii a její využití současně podroboval kritickému pohledu a zkoumání a často propojoval nejmodernější technologie se zastaralými a překonanými, především ve své práci se skupinou Handa Gote.

    Na přednášce v Institutu Intermédií v rámci Dětské univerzity 10. července 2018. Foto FB Institut Intermédií

    Byl zásadní osobností pro mnoho intermediálních projektů na nezávislé scéně po roce 2000, spolupracoval s divadelníky i výtvarnými umělci. Působil také pedagogicky jako lektor Institutu Světelného Designu, v rámci Institutu Intermédií na Fakultě Elektroniky ČVUT, na FAMU v ateliéru Centra audiovizuálních studií a vedl mnohé workshopy s tematikou Physical computing a světelného designu.

    Z představení Handa Gote research & development. Foto archiv Handa Gote research & development

    Byl ženatý, měl syna Viléma.

    Zemřel po dlouhé těžké nemoci.

    O jeho úmrtí dnes Divadelní noviny informoval vedoucí divadelní skupiny Handa Gote research & development Tomáš Procházka.

    /Pro i-DN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 26. června 2023

    Komentáře k článku: Zemřel Jakub Hybler

    1. DN

      Avatar

      Poslední rozloučení
      se uskuteční v pátek 30. června od 14:00 hodin v kostele Husova sboru, Wuchterlova 5, Praha 6.
      Oslavit Jakubovu památku můžete spolu se souborem Handa Gote research & development, divadlem Alfred ve dvoře a dalšími blízkými tentýž den od 18:00 hodin v divadle Alfred ve dvoře, Františka Křižíka 36, Praha 7.

      27.06.2023 (17.20), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Jana Bujarkova

      Avatar

      Ve chvílích smutku jsou slova zbytečná,
      ode mě rodině zesnulého pana Hyblera jen, že jsem jako opora při vás.
      Jana b

      28.06.2023 (13.12), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,