https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybaci-na-rybnicich-na-jihu-moravy-osidluji-plovouci-ostrovy-maji-prvni-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáci na rybnících na jihu Moravy osidlují plovoucí ostrovy, mají první mladé

26.6.2023 20:00 (ČTK)
Rybáci na rybníce Stolařka.
Rybáci na rybníce Stolařka.
Foto | Ondřej Ryška / ČSO
První mladé mají rybáci obecní, kteří na vybraných rybnících v Jihomoravském kraji postupně osidlují nové plovoucí hnízdní ostrovy. Pracovníci jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO) zatím umístili první čtyři plovoucí ostrovy, další čtveřici nainstalují v srpnu. Plovoucí ostrovy slouží jako náhradní stanoviště pro vzácné rybáky, jejichž přirozená hnízdní stanoviště v Česku mizí.
 

Rybáci obecní jsou pevně vázáni na specifický typ prostředí. "K hnízdění využívají štěrkové ostrovy bez vegetace nebo jen s velmi sporou vegetací. Dříve vznikaly spontánně v korytech větších řek během jarních velkých vod. Dnes jsou v Česku kvůli regulaci vodních toků vzácné. Kromě zachovávání přirozených biotopů proto ornitologové vytváří alternativní hnízdní stanoviště, aby rybáci mohli v naší krajině i nadále přebývat," uvedl jednatel jihomoravské pobočky ČSO Gašpar Čamlík.

První čtyři z osmi nových hnízdních ostrovů ornitologové spustili na vodu letos na přelomu dubna a května, a to na rybníky Jarohněvický, Stolařka, Prostřední a Mlýnský. Další čtveřice ostrovů přibude v srpnu. "Na každém z ostrovů jsou instalovány fotopasti, které snímají téměř celou plochu. Třikrát denně posílají fotky do mailové schránky a my tak máme možnost ptáky pozorovat bez toho, aniž bychom je rušili naší přítomností. Ostrovy nejvíce využívají rybáci obecní, kteří již krmí mláďata, ale odpočívají zde i racci chechtaví nebo rybáci černí," uvedl Čamlík.

V květnu na plovoucích ostrovech hnízdilo podle něj minimálně 25 párů. Rybáci však hnízdí v několika vlnách a začátkem června rybáků na ostrovech výrazně přibylo, ornitologové tak evidovali 44 párů. Hnízdní sezonu však podle Čamlíka značně ovlivnila ptačí chřipka, kdy v předjaří a na jaře ptáci hynuli. Několik tradičních lokalit tak letos zůstalo bez rybáků.

Pokud chtějí zájemci rybáky obecné a jiné vodní ptactvo vidět na vlastní oči, ornitologové zvou na exkurzi, která se uskuteční v pondělí 10. července od 16:00 na Lednických rybnících. Podrobné informace lze najít na webu ornitologů. Na exkurzi je potřeba se dopředu přihlásit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 20:16
Jestlipak na těch plošinách mají schovky (polobudky") pro mláďata či inkubující samky? Před velkými racky, poštolkami aj. Co pomůže nedobytná stěna (vydra, norek), když plošina je holá, otevřená, přístupná predaci ze vzduchu? Něco rybáci zvládnou odehnat nálety, ale také musí někdy lovit, že...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist