Zemřel držitel Nobeloby ceny a průkopník lithium-iontových baterií Goodenough. Bylo mu 100 let

Ve věku 100 let v neděli zemřel americký vědec německého původu John Goodenough. V roce 2019 získal jako nejstarší laureát Nobelovu cenu za chemii za vývoj lithium-iontových baterií, které se v současné době využívají po celém světě k napájení přenosných elektronických zařízení. Podle agentur Reuters a AP to v pondělí oznámila Texaská univerzita v Austinu, na níž Goodenough dlouhá léta působil.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Goodenough získal Nobelovu cenu za vývoj lithium-iontových baterií

John Goodenough získal Nobelovu cenu za vývoj lithium-iontových baterií | Zdroj: Reuters

Goodenough zemřel v neděli v domě s pečovatelskou službou v Austinu. Příčina smrti nebyla uvedena.

Když Goodenough v roce 2019 přebíral Nobelovu cenu za chemii, bylo mu 97 let, což z něj činilo nejstaršího laureáta tohoto prestižního ocenění. Spolu s ním cenu získali Brit Stanley Whittingham a Japonec Akira Jošino.

„Tato dobíjecí baterie položila základ bezdrátové elektroniky, jako jsou mobilní telefony a notebooky,“ uvedla tehdy Královská švédská akademie věd. „Umožňuje také vytvořit svět bez fosilních paliv, protože se používá ke všemu možnému, od pohonu elektromobilů až po skladování energie z obnovitelných zdrojů,“ dodala.

Goodenough se stal nejstarším laureátem Nobelovy ceny za chemii. Vyvinul lithium-iontové akumulátory

Číst článek

Práce na lithium-iontové baterii začaly během ropné krize v 70. letech minulého století, kdy se hledaly technologie, které by snížily závislost na fosilních palivech. Whittingham tehdy vyvinul první funkční lithiovou baterii a Goodenoughovi se v následujícím desetiletí podařilo vyrobit akumulátor dvakrát výkonnější.

Jošino z baterie poté odstranil čisté lithium, čímž podstatně zvýšil bezpečnost jejího užívání. V roce 1985 tak byla na světě první komerčně použitelná lithium-iontová baterie.

Goodenough se narodil v roce 1922 v německém městě Jena, vyrostl ale ve Spojených státech, kde získal doktorát z chemie na Chicagské univerzitě. Svoji kariéru zahájil na Massachusettském technologickém institutu.

V 80. letech minulého století, kdy učinil objev, který přispěl k vývoji lithium-iontových baterií, byl vedoucím laboratoře anorganické chemie na Oxfordské univerzitě. V roce 1986 nastoupil na Texaskou univerzitu.

V době, kdy získal Nobelovu cenu, stále vyučoval a bádal. V roce 2017 přišel jeho vědecký tým s konceptem pevné lithiové baterie bez tekutých částí, místo nichž jsou použity skleněné elektrolyty, které umožňují nahradit nákladné lithium levným sodíkem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme