Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Expozice času ve Šternberku bude hostit výstavu NEkostely a NEkaple

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 26. června 2023 23:04
Expozice času ve Šternberku bude hostit výstavu NEkostely a NEkaple

Červený kostel v Olomouci
Autor: Wikipedie.org

Šternberk (Olomoucko) - Prostory objektu Expozice času ve Šternberku, kde se nachází muzeum hodin, bude od čtvrtka 29.6. hostit netradiční výstavu s názvem NEkostely a NEkaple. Návštěvníky seznámí s 55 církevními stavbami, které přestaly sloužit svému původnímu náboženskému účelu a našly jiné využití. Autorkou výstavy je Michaela Bučková, sdělila ČTK ředitelka Městských kulturních zařízení Šternberk Marie Velká. Výstava bude k vidění po celé prázdniny.

Výstava Olomoučanky Bučkové se zrodila díky jejímu studiu na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, kde se učili sestavovat mapu. "Toto téma mě velice zaujalo a chtěla jsem mít mapu svoji vlastní. Vzhledem k mé vášni pro památky, jako jsou kostely, kaple, ale i hrady, zámky a kláštery, vznikl nápad zpracovat mapu církevních staveb, které změnily původní sakrální účel užívání," uvedla Bučková.

Autorka výstavy oslovila řadu starostů, úředníků, kronikářů, ale i obyvatel různých částí Olomouckého kraje a našla 55 církevních staveb, které přestaly sloužit svému původnímu náboženskému účelu a jsou užívány jiným způsobem. "Jedná se o kostely, kaple a synagogy, které jsou samostatně stojící nebo součástí hradů, zámků, klášterů nebo jiných objektů," uvedla Bučková.

Některých objektů se podle autorky církev vzdala, protože začaly kvůli nevyužívání chátrat a přešly do vlastnictví státu nebo do soukromého vlastnictví a některé jsou stále ve vlastnictví církve, která je pronajímá. "Mezi objekty, které jsem vypátrala, patří například změna na tělocvičnu, penzion, květinářství, mysliveckou chatu, posilovnu, galerie, školní třídy a další. Pátráním po těchto stavbách se zabývám dál a doufám, že tuto sbírku NEkostelů a NEkaplí brzo rozšířím," doplnila Bučková.

Podle ředitelky Městských kulturních zařízení Šternberk Marie Velké se ve Šternberku taková kaple nachází na hradě Šternberk a v současnosti slouží jako obřadní síň. V Olomouci je zase příkladem odsvěcený Červený kostel, který dříve sloužil jako depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL). Objekt, který nyní vlastní Olomoucký kraj, byl před časem rekonstruován, náklady vyšly na 172 milionů korun. Veřejnosti se poprvé v novodobé historii otevřel od poloviny května, proměnil se v moderní kulturní centrum VKOL se sálem pro 200lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 101)