Hlavní obsah

Překvapivý PR vítěz Prigožinovy rebelie po dlouhé době vykoukl z pozice podřízeného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: President.gov.by

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko (vlevo) je díky vzpouře vagnerovců na výsluní. Kreml Vladimira Putina (vpravo) mu veřejně přiznal zásluhy za sjednání dohody s vůdcem žoldnéřů Jevgenijem Prigožinem.

Reklama

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko je jediným ze zapojených aktérů, který ze vzpoury vagnerovců viditelně něco získal. Z dlouhodobého hlediska nicméně ani pro něj nemusí dění posledních dní znamenat nic dobrého.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolem dohody zprostředkované běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, která ukončila vzpouru žoldnéřů vedenou Jevgenijem Prigožinem, panuje nadále mnoho nejasností. Někteří běloruští analytici upozorňují, že v ní Lukašenko ve skutečnosti ani nemusel sehrát výraznou roli.

Ať už je to ale jak chce, běloruský autoritář za její sjednání dostal veřejně kredit. A už jen to pro něj znamená plusové body.

Shrnutí víkendových událostí

  • V pátek večer Prigožin obvinil ruskou armádu z ostřelování vagnerovců a oznámil začátek „pochodu spravedlnosti“.
  • V sobotu ráno Prigožin oznámil, že obsadil Rostov na Donu a táhne dál na Moskvu. Kolona vagnerovců měla později obsadit i vojenské budovy ve městě Voroněž a dostat se až do vzdálenosti 200 kilometrů od Moskvy.
  • Večer nicméně Prigožin uvedl, že „otáčí kolonu“ a vrací se opačným směrem. Běloruský diktátor posléze přišel s prohlášením, že došlo k dohodě, na jejímž základě Rusko zruší stíhání Prigožina, který má odjet do Běloruska.

„V tuto chvíli nevíme, proč to Prigožin vlastně všechno udělal. Prostým faktem ale je, že alespoň z vnějšího pohledu to byl Lukašenko, kdo zastavil postup (vagnerovců) na Moskvu, což znamená, že z pohledu ruské byrokracie už Putin není na vrcholu. V komunikaci s Prigožinem je závislý na Lukašenkovi. To znamená, že Putin, který ráno označil Prigožina za zrádce, najednou začal s tímto zrádcem vyjednávat skrze prostředníka, který byl vždy považován za jeho podřízeného spojence,“ řekl k tomu v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa vlivný ruský analytik a novinář Konstantin Eggert.

Za překvapivého „vítěze“ celé události v oblasti PR označuje Lukašenka deník New York Times (NYT) a na možné posílení Lukašenka ve vztahu s Putinem pukazuje v analýze i britský Guardian.

Jak pokus o vzpouru změní Rusko

Podle analytika Pavla Havlíčka rebelie Jevgenije Prigožina a její vyústění oslabily jak Kreml, tak i Putina osobně.

Lukašenko jako hrdina, co zachránil Moskvu

Běloruská státní agentura Belta v sobotu ráno uváděla, že prezident Putin „čelí nejakutnější fázi situace v Rusku“ a po telefonu se obrací na svůj protějšek v Minsku. Po uzavření dohody pokračovalo velebení a vyobrazování diktátora jako suverénního aktéra, který zařídil zklidnění situace v sousední zemi.

Například v hojně sdíleném rozhovoru běloruského propagandisty Vadima Gigina s prokremelskými médii zaznělo, že „Putin byl ohledně možnosti vyjednávání s Prigožinem skeptický a pochyboval, že by mu Prigožin vůbec zvednul telefon, protože vůdce vagnerovců v té době odmítal s kýmkoliv mluvit“.

Nakonec ale Putin souhlasil, že s Prigožinem bude jednat běloruský prezident, a když došlo na hovor, šéf vagnerovců údajně Lukašenkovi „okamžitě zvedl mobil “, načež měl následovat „velmi náročný rozhovor“.

„Hned se přešlo k tak vulgárním věcem, které by rozplakaly jakoukoliv matku. Bylo mi řečeno že konverzace byla tvrdá a maskulinní,“ řekl Gigin.

Chvála na adresu Lukašenka nešla jen od běloruských novinářů, ale i přímo z Kremlu. „Pravděpodobně se mě budete ptát - proč Lukašenko? Pravdou je, že Alexandr Grigorjevič zná Prigožina osobně asi dvacet let. Byl to osobní návrh, který byl schválen po konzultaci s panem prezidentem Putinem. Za tuto snahu jsme prezidentovi Běloruska vděční,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle Guardianu se Lukašenko v ruském tisku těší pověsti „hrdiny okamžiku“ a „muže, který zachránil Moskvu“. Dosud byl přitom Lukašenko vnímán spíš jako Putinův podřízený.

Do spárů ruského vlivu běloruský diktátor a celá jeho země víc než dřív spadla po ruské podpoře Lukašenkova režimu při masivních protestech proti výsledkům posledních prezidentských voleb v roce 2020. Pozici vazalského státu Lukašenkovo Bělorusko potvrdilo a dále prohloubilo loni, když poskytlo ruským vojskům vlastní území k útoku na Ukrajinu, čímž si zadělalo na ještě větší izolaci od ostatních zemí a ještě přísnější západní sankce.

Jestli jsou v tomto ohledu plusové body pro Lukašenka plynoucí z jeho proklamované role v těžkém vyjednávání jen symbolické, nebo jestli mohou znamenat skutečné posílení jeho pozice ve vztahu s Ruskem, není jasné.

CNN píše, že jeho silná role ve vyjednávání působí „nevěrohodně“ a přináší víc otázek než odpovědí. I běloruští analytici oslovení Guardianem jsou k oficiální verzi průběhu vyjednávání skeptičtí a domnívají se, že ve skutečnosti ani tak výraznou roli nesehrál.

Alespoň z toho, co je dosud známo, je Lukašenko ale i přesto jediným z trojice aktérů jednání, který během posledních dní viditelně alespoň něco získal.

Putin vypadá slabě, Prigožinovi hrozí pronásledování

Pro Putina totiž přenechání (ať už skutečné nebo jen zdánlivé) řešení vzpoury na vlastním území Lukašenkovi znamená především oslabení vlastní pozice.

Prigožin mezitím nadále představuje velkou neznámou. Neví se, jestli kromě oficiálně oznámených záruk dostal i něco jiného. Deklarované body dohody jsou navíc velmi neurčité a nelze z nich vyčíst, co bude s Prigožinem dál.

Podle pondělní zprávy ruského listu Kommersant odvolávajícího se na nejmenovaný zdroj ho má nadále vyšetřovat ruská tajná služba FSB kvůli „organizování ozbrojené vzpoury“

„Prigožin teď možná bude mít strach napít se z šálku čaje, který si sám dopředu nezkontroloval. Neočekávám, že by se teď mohl cítit kdekoliv bezpečně,“ řekl k otázce, zda bude Prigožin v Bělorusku v bezpečí Arťom Shraibman z think tanku Carnegie.

Detaily vagnerovské prohry

Podle zdroje ruského opozičního webu Meduza Kreml s Prigožinem začal vyjednávat už v pátek večer, kdy oznámil začátek svého „pochodu za spravedlnost“.

Dosud také není s jistotou známo, kde se Prigožin nachází. Podle severu Vjorstka se v Bělorusku už údajně začínají stavět tábory pro ubytování tisíců vagnerovců.

I Lukašenko má důvody k obavám

Z dlouhodobého hlediska nicméně vývoj posledních dní podle Shraibmana znamená svým způsobem varovný signál i pro samotného Lukašenka. „Jasně vidíme, že Kreml není tak pevný, jak si mnozí mysleli. Lukašenko by měl mít trochu obavy, jestli Putin a jeho lidé přežijí tuto válku,“ řekl Shraibman.

Lukašenkův režim je totiž podle něj na Putinovi nadále závislý a konec Putina by běloruský diktátor nemusel ustát.

Reklama

Doporučované