Dnes Neděle - zatazeno 21°C
Zítra Pondělí - skorojasno 23°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nový stolperstein na Václavském náměstí
Myšlenka na miniaturní památníky na oběti nacismu napadla Guntera Demniga v roce 1993. Foto: Praha 1

Nový stolperstein na Václavském náměstí

Kámen zmizelých, stolperstein, kámen v podobě dlažební kostky s mosazným povrchem, který se vsadí do chodníku před dům posledního pobytu obětí nacistického režimu, než byly deportovány do koncentračního tábora včera přibyl na Václavském náměstí, před číslem popisným 821/39. Zde bylo poslední místo pobytu Emmy Ledererové, než byla odvezena v roce 1942 do Ujazdowa, odkud se už nikdy nevrátila.

Slavnostního aktu byla přítomna pravnučka paní Ledererové Veronika Žáková, která před časem začala rozkrývat historii své rodiny. Základní indicie získala od své babičky a postupným pátráním zjistila že dvanáct jejích příbuzných se už nikdy nevrátilo z koncentračních táborů. „Je mi jen líto, že jsem se neptala babičky víc. Teď už se nemám koho zeptat,“ posteskla si paní Žáková a dodala, že nikdo z rodiny o událostech z období 2. světové války nikdy sám od sebe nemluvil. S vyhledáváním informací jí proto pomohla také Židovská obec v Praze. Za tu se pietní chvíle zúčastnil její předseda František Bányai.

„Je důležité si takovéto lidi a události neustále připomínat. A nejen ty hlavní události, ale i ty drobné, jednotlivé osudy konkrétních lidí,“ řekla Terezie Radoměřská, starostka Prahy 1, která položila k stolpersteinu květinu.


Autor: Cen

Praha 2 hledá zájemce o práci v okrskové volební komisi

Dnes v 10:21

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Pokud si chcete vyzkoušet práci při organizaci voleb a při sčítání hlasů, kontaktujte radnici na e-mailu lucia.kirova@praha2.cz.

Den botanických zahrad

Dnes v 10:13

Botanic Gardens Day se slaví na den biodiverzity 22. května v Austrálii a na Novém Zélandu. Letos se k jeho oslavě přidají i zahrady i u nás.

Sklizeň 2024. Letošní úroda umění na Gymnáziu Jana Patočky

Dnes v 07:57

Jak na gymnáziu probíhá výtvarka? Přijďte si prohlédnout zlomek toho, co bylo v tomto školním roce vytvořeno, od 13. do 30. června se bude konat výstava v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Radnice nabízí práci na úřadě, ve školách a školkách

Dnes v 07:16

Jak samotný Úřad MČ Praha 4, tak i městskou částí zřizované školy a školky, nabízejí řadu pracovních pozic.

Outdoor fitness a Nordic walking v Praze 4

Včera v 09:31

Pravidelné sportovní dny pro malé i velké se opět vrací na čtvrtou městskou část, a to hned na dvou místech a ve dvou termínech. V Parku Na Pankráci to budou pondělní odpolední Outdoor Fitness pro malé i velké děti a v Krčském lese pak odpolední středeční Nordic walking pro děti i dospělé. Obě...

Putování Prahou 2

Včera ve 02:09

Vydejte se po stopách hudebních velikánů, poznejte místa spojená se slavnými jmény a připomeňte si zajímavosti ze života skladatelů, jejichž díla jsou již po desetiletí s úctou prováděna na koncertních pódiích doma i v zahraničí.

Po Desítce s průvodcem

10. května 2024 v 17:22

Jdu, chodím, jedu, běžím. I v květnu zve radnice k prozkoumání městské části. Projít si můžete naučné stezky, projet Prahu 10 na kole i běhat.

Potkani na Chvalském zámku

10. května 2024 v 08:49

Jarní výstava potkanů v prostoru Chvalské stodoly, která se nachází v areálu Chvalského zámku v sobotu 11. května od 10 hodin. Více než 100 potkanů, program pro děti, fotokoutek.

Den pro rodinu v Rajské zahradě, vstup zdarma

10. května 2024 v 08:44

V pondělí 13. května si můžete užít s rodinou v parku Rajská zahrada. Každá rodina dostane herní kartičku s políčky a vydá se na sedm soutěžních stanovišť.

Dvě nové pamětní desky pro oběti z konce druhé světové války

10. května 2024 v 08:16

Praha 4 odhalila dvě pamětní desky, které připomínají dvě oběti z doby Pražského povstání, Jana Faberu a Jiřího Hluchého. Jiřího Hluchého zabili nacisté v místě jeho bydliště, Jana Faberu zastřelili na jeho vlastní zahradě. Desky byly za minulého režimu odstraněny, jsou zřejmě ztraceny, a nyní se...

Mobilní svoz elektrozařízení v Praze 13

10. května 2024 v 07:58

Služba je určena pro domácnosti Prahy 13 a při svozu je možno odevzdat velké elektrospotřebiče – ledničky, mrazáky, pračky, televizory, monitory, drobné domácí elektro – kuchyňské přístroje, IT vybavení, elektronářadí, baterie, tonery, žárovky, zářivky a další...

Přehled plánovaných výluk vody na 20. týden

10. května 2024 v 07:49

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 9 chce obsadit pracovní pozici

10. května 2024 v 07:18

Úřad městské části Praha 9 přijme uchazeče na pracovní místo Koordinátor/ka rozvoje veřejného prostoru.

Další články
Nahoru