Nádrž Nové Heřminovy má územní rozhodnutí, pomůže získat zbylé pozemky

  8:56
Připravovaná přehrada Nové Heřminovy získala důležitý souhlas. Stavební úřad schválil návrh jejího umístění v zamýšlené lokalitě a vydal příslušné územní rozhodnutí. Na jeho základě se Povodí Odry opět pokusí získat chybějící pozemky.

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku | foto: Povodí Odry

V případě neúspěchu může začít i proces jejich vyvlastnění.

„Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí pro umístění stavby vodního díla Nové Heřminovy na řece Opavě 22. června. Teď musíme počkat patnáct dnů do nabytí jeho právní moci. Pokračují přípravy na stavební povolení, a až bude územní rozhodnutí pravomocné, zahájíme jednání s obcí Nové Heřminovy a jedním soukromým majitelem o výkupu zbývajících nemovitostí,“ nastínila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Dodala, že zbývá vykoupit několik pozemků a rodinný dům. Protože přehrada figuruje mezi veřejně prospěšnými stavbami v zákoně o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, je platné územní rozhodnutí důležitým klíčem k případnému vyvlastnění toho, co se vykoupit nepodaří.

Nádrž přišla o dotaci, evropská komise nedá peníze na přípravy Nových Heřminov

Prodej pozemků obec Nové Heřminovy řadu let blokovala, protože žádala zvážení i jiných variant ochrany proti povodni na řece Opavě. Místo nádrže zástupci obce navrhovali úpravy koryta, odstranění překážek v průtoku vody, vyvýšení mostů a břehů, paralelní rameno na odvádění části průtoků a stavbu protipovodňových zdí.

Až po loňských volbách, kdy se změnilo vedení obce, se jednání obnovila, řešilo se například odkanalizování obce. „Informaci o územním rozhodnutí teď slyším poprvé, ještě jsem o něm nevěděla. O majetkoprávních věcech jsme zatím nejednali, nemůžu k tomu nic říct,“ reagovala na dotaz k pozemkům starostka Michaela Hermanová.

„Přehrada je zbytečná“

Povodí Odry zároveň chystá dokumentaci pro stavební povolení. „Zahájení přípravných stavebních prací se předpokládá v roce 2026 a vlastní stavební práce v letech 2027 až 2031,“ popsala mluvčí Vlčková. Na rok 2032 připadne první napouštění nádrže, její zkušební a plné zatížení a uvedení do provozu. Odhad celkových stavebních nákladů čítá 4,26 miliardy korun.

Nezbytnou podmiňující stavbou je přeložka silnice I/45 podél nádrže. Tu zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic. Územní řízení je však do 30. června letošního roku přerušeno kvůli výjimce u chráněných živočichů. Řeší se i prodloužení stanoviska EIA pro přehradu a silnici. Platilo do února 2022.

Průlom po volbách. Nové Heřminovy a Povodí Odry obnovují jednání o přehradě

„Nová platnost by byla prodloužena o pět let,“ uvedl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal. Pro stavbu přeložky je vykoupeno 25 pozemků, 13 dalších chybí. „Odhadujeme zahájení stavby v roce 2026,“ dodal Mazal. Údolní zátopa nádrže je prakticky připravena.

Přehrada je součástí souboru opatření na horní Opavě, jež zahrnují i vznik měřicích stanic a malých vodních nádrží či říční úpravy. Celkem už stát investoval 1,343 miliardy. Podle Povodí Odry celý systém řeší dva hydrologické extrémy – jak povodně, tak sucho.

Začalo územní řízení k přehradě na Opavě, Nové Heřminovy dál nesouhlasí

Podle odpůrců přehrady je však nádrž zbytečná. „Veřejným zájmem není přehrada, ale ochrana obyvatel před povodní. Pro tu existují i další alternativy. Povodí zvolilo záměr, kvůli kterému se ani po dvaceti letech nepostavilo nic. Vyvolává mnoho nákladů, včetně obchvatu nebo nákladné kanalizace,“ uvedl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky s tím, že se hnutí proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolá.

„Je absurdní, že zatímco Evropská unie jasně deklarovala, že nebude financovat heřminovskou přehradu, český úředník zabetonovaný v klientelistickém prostředí postkomunismu dál prosazuje nesmyslnou a předraženou variantu ochrany sídel přehradou,“ připomněl Dokoupil nesouhlas Evropské komise s financováním projektové dokumentace přehrady a související rekonstrukce jezu Kunov.

I podle bývalého starosty Heřminov Ludvíka Drobného mohla být už jiná varianta ochrany hotová, kdyby se stát projektu přehrady vzdal. „Realizace opatření by byla rychlejší, levnější a jednodušší.“

11. září 2017