Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích čeká rekonstrukce. Studenti a učitelé se musí na 15 měsíců přestěhovat

27. červen 2023 15:08

Studenti a učitelé litoměřického gymnázia se musí přestěhovat. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce 100 let staré školní budovy. Dočasné útočiště našli v prostorách bývalé jezuitské koleje v centru města. Pravě na tamním gymnáziu vyučoval český jazyk v roce 1800 sám Josef Jungmann, po kterém se současná škola jmenuje.

„Tady máme voltmetry, ampérmetry a pomůcky na hydrostatiku,“ popisuje fyzikář Roman Saňo obsah jedné z mnoha papírových krabic, které v těchto dnech plní učebny i chodby zdejšího gymnázia.

Se stěhováním a balením pomáhají všichni – i ředitelka Radka Balounová. „Tady se musí dobře zabalit i lastury od měkkýšů – jsou to i dost historické pomůcky, tak chceme, aby se nezničily,“ konstatuje.

Kromě jednotlivých kabinetů, nábytku a pomůcek se stěhuje i knihovna. Aby se nic neztratilo, má každá krabice své číslo i barvu štítku.

Rekonstrukce 100 let staré budovy začne letos v září. Měnit se budou hlavně rozvody elektřiny a vody.

„Bude se také přestavovat celá střecha, bude se měnit celé podkroví a bude se také rozšiřovat chodba, která nevyhovuje hasičům. Nově se budou také vytvářet učebny v suterénu, protože jsou neodizolované,“ vypočítává ředitelka Balounová.

Nově tu bude také například i multimediální učebna.

Rekonstrukce gymnázia by měla skončit na konci roku 2024

Přes 530 studentů a pedagogů se ale mezitím přestěhuje do budovy bývalé jezuitské koleje v historickém centru Litoměřic. I vnitřní prostory barokní památky se musely částečně pozměnit.

„Na všech patrech byla sociální zařízení, musely se ale třeba přidat umyvadla nebo záchody. Bylo potřeba tam také dát požární hlásiče nebo kotle, aby se dala vytopit celá škola. Také se musí vymalovat,“ dodává Radka Balounová.

Rekonstrukce za desítky milionů začne letos v září, hotová by měla být na konci příštího roku.

Spustit audio

Související