Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zpráva dne

ANO potáhne za jeden obranný provaz s koalicí

Sněmovna bude projednávat smlouvu s USA, podpoří ji i nadpoloviční část Babišova hnutí

Jana Černochová vítá v Praze amerického ministra obrany; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Jana Černochová vítá v Praze amerického ministra obrany; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Geoffrey Hinton
Geoffrey Hinton

Objednejte si k odběru newslettery a informační servis Respektu


Poslanecká sněmovna měla v úterý začít projednávat dokument, který je pro Českou republiku zásadní. Smlouvu o obranné spolupráci s USA. Zatím nebyl schválen ani program. Šéf SPD Tomio Okamura už mluví několik hodin o svém oblíbeném referendu a není páka, jak ho zastavit. SPD je proti schválení smlouvy a obstrukce i předvádění vlasteneckých názorů se očekávalo. Program schůze nicméně bude dříve nebo později schválen, a to i hlasy opoziční ANO. A schválena bude i sama smlouva.

Je jisté, že pro ni budou hlasovat poslanci vládní koalice a zdá se, že i podstatná část ANO – přestože předseda strany Andrej Babiš před měsícem dokument zpochybnil. Souhlas zřejmě nadpolovičního poslaneckého klubu ANO potvrdila v pondělí místopředsedkyně strany Alena Schillerová. Podle ní nelze jejím neschválením dohody ohrozit bezpečnost České republiky. Váhající hnutí ANO podle ní prodebatovalo smlouvu s experty a většina členů hnutí došla k názoru, že je pro Česko prospěšná.

Smlouva by byla schválena i bez hlasů ANO, koalice má na to dost hlasů. Stvrzení dohody hlasy ANO je ale důležité pro budoucnost. Pokud by příští volby vyhrálo Babišovo hnutí, zavazuje se současným hlasováním pro smlouvu pro pokračování užší vojenské spolupráce s USA i na další volební období - a to je skutečně dobrá zpráva. Dohoda je totiž zásadně důležitá pro efektivitu obrany našeho území v případě napadení.

Ne, fakt nemáme vystaráno

Zjednodušuje možnost nasazení spojeneckých vojsk v případě útoku na naši zemi: umožňuje tomu nejsilnějšímu partnerovi, tedy USA, reagovat bez složitých byrokratických průtahů. Samozřejmě pořád bude nutné, aby s vojenskou aktivitou spojenců souhlasila vláda a parlament, ale samo nasazení jednotek bude jednodušší, protože přijde do smlouvou připraveného právního i fyzického prostředí (upravená letiště, vojenské prostory, právní postavení spojeneckých vojáků na našem území).

Smlouva také otevírá Česku cestu k těm nejchytřejším zbraním či munici, kterými rovněž disponují především Spojené státy. Umožňuje českým vojákům naučit se této technice rozumět, ovládat ji, a postavit armádu tak, aby spolu její jednotlivé složky v boji efektivně komunikovaly. Zjednodušeně, aby elektronika řídící třeba dělostřelectvo uměla navázat spojení se systémy stíhaček F-35 nebo s protileteckými zbraněmi.

Tohle směřování české obrany bude nesmírně složité a bude samozřejmě stát v dalších letech stovky miliard korun. Investice je ale nutné začít schvalovat okamžitě, s předstihem, abychom se ve světě, v němž přezbrojuje většina vyspělých zemí, vůbec k nákupům dostali a nečekali ve frontě někdy do roku 2033. Poslanecký souhlas ANO je tak příslibem, že případná změna vlády nestopne kvůli jinému pohledu na obranu příliv peněz na nákup konkrétních, vysoce sofistikovaných zbraní.

Souhlas ANO s obrannou smlouvou s USA dokonce dává populistickému Babišovu hnutí sice malý, ale možný koaliční potenciál při jednání s demokratickými stranami (pokud vyhrají příští volby). Bezpečnost země a evropského prostoru bude i za dva roky - bez ohledu na to, jak dopadne ruská agrese na Ukrajině -  hlavní událostí, kolem které se budou točit plány Evropy i Česka. Rusko i Čína budou nadále hrozbami a riziky. I v tomhle případě by mělo být pro Andreje Babiše prospěšné táhnout za jeden provaz se stranami současné koalice. Jeho národovecká karta vede hlavně do Ruska a k jeho vlivu na tuzemskou politiku. Jaroslav Spurný


Zemřel nejstarší laureát Nobelovy ceny John Goodenough; bylo mu 100 let. Soukromé letadlo Jevgenije Prigožina již podle dostupných informací přistálo u Minsku. Prezident Petr Pavel zahájil oficiální návštěvu Prahy. Češi si připomínají popravu právničky a političky Milady Horákové. Italská policie pátrá po muži, který do zdi římského Kolosea vyryl milostný vzkaz. Německý soud uložil bývalému šéfovi automobilky Audi Rupertu Stadlerovi za podvody s emisemi podmínku na 21 měsíců. Podle výzkumu týmu z psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy více než třetina českých rodičů používá fyzické tresty. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dalo Česko mezi letošním lednem a květnem Ukrajině 24 tanků a 76 bojových vozidel pěchoty. Podle Národní protidrogové centrály se prodej drog v Česku čím dál více přesouvá do online prostoru, nejčastěji přes platformu Telegram, ale také přes Facebook. Lidé protestují v Ostravě a ve Zlíně proti vládnímu konsolidačnímu balíčku; akci pořádají odbory. Podle vládní novely by se na některých úsecích dálnic mohlo jezdit až 150km/h. Tržby automobilek se podle Sdružení automobilového průmyslu v minulém roce zvýšily o 12,7 procenta na 1,26 bilionu korun. Pfizer již má kandidáta na pilulku proti obezitě. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv byla z Česka nelegálně vyvezena léčiva v hodnotě 92 milionů korun. Podle iniciativy Společně pro vodu klesá v okolí dolu Torów hladina vody. Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami, která v ní zkrátila noční klid a posunula pro letní víkendy jeho začátek z 22:00 na 23:00.


Předchozí vydání najdete na webu respekt.cz v rubrikách Informační servis a Newsletter

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].