Juniorské mistrovství světa v ploutvovém plavání: Češi vybojovali velmi cenná finálová umístění


Celkem devět juniorských reprezentantů útočilo v termínu 21. – 24. června v egyptském hlavním městě Káhiře na co nejlepší umístění na 18. CMAS Mistrovství světa juniorů v ploutvovém plavání. Do Egypta se pod vedením trenérek Barbory Kondrové a Barbory Bayerové vypravil mix zkušených závodníků, kteří už mají zkušenosti ze světových i evropských šampionátů, a nováčků, kteří si v reprezentačním dresu odbyli svou premiéru.

V káhirském bazénu se představili: Tadeáš Andrés, Klára Divišová (oba KSP Olomouc), Nela Dušková, Vasilij Ploc (oba Modrá Hvězda Praha), Veronika Králíčková, David Žemba (oba Čochtanklub Žďár nad Sázavou), Jakub Mizera (Laguna Nový Jičín), Vendula Řezníčková a Adéla Zapletalová (obě Aqua klub Liberec).

Nejlepším českým individuálním umístěním bylo 5. místo, které v závodě 400 RP vybojoval Vasilij Ploc. Stejné umístění patří také štafetě 4 x 100 BF mix (Jakub Mizera, David Žemba, Adéla Zapletalová, Klára Divišová). Na 6. místě dohmátla ve finále štafeta 4 x 100 PP muži (Jakub Mizera, Vasilij Ploc, David Žemba, Tadeáš Andrés).

Finálové účasti v individuálních závodech si připsal také Tadeáš Andrés, který obsadil shodně 8. místo na distancích 50 PP a 100 RP. Nela Dušková si finále zaplavala v disciplínách 200 BF a 400 RP a také jí patří dvě 8. místa.

Kláře Divišové utekla účast ve finále na 100 BF o pouhopouhých 0,08 s a obsadila konečné 9. místo. Nejlepším individuálním výsledkem Adély Zapletalové bylo 11. místo na trati 200 BF. Veronika Králíčková zaplavala nejlépe závod na 1500 PP, kde obsadila krásné 13. místo. Jakub Mizera zaplaval 13. místo v závodě 100 PP a také David Žemba zapsal jako svůj nejlepší individuální výsledek 13. místo, a to na trati 200 BF. Vendula Řezníčková pak byla klasifikována nejlépe na 14. místě hned na dvou distancích – 100 PP i 1500 PP.

I když letošní světový šampionát juniorům nepřinesl cenné kovy, osobní rekordy, které si někteří čeští závodníci v Egyptě zaplavali, svědčí o skvělé přípravě na vrchol sezóny. Finálová a další cenná umístění v elitní světové patnáctce pak dokládají, že čeští ploutvoví plavci stále patří mezi nejužší světovou špičku. To budou moci potvrdit i seniorští ploutvaři, které v termínu 19. – 22. července čeká v maďarském Gödöllő mistrovství Evropy.

(red,sportovnilisty.cz,Daniela Markupová SSSCR, foto: FB CMAS)