Další smutek v klubu, kde válel Trončinský. Zemřel 20letý britský talent

Alex Graham | Foto: sheffieldsteelers.co.uk

27. června 2023, 21:19

Martin Voltr

Tragická událost zasáhla hokej ve Velké Británii. O víkendu zemřel Alex Graham, jeden z nejtalentovanějších mladých hráčů v zemi. Bylo mu pouhých dvacet let.

Klub Sheffield Stellers zná i řada českých fanoušků, v posledních letech se totiž stal oblíbenou destinací našich hokejistů. Jeho dres oblékali Martin Látal, Tomáš Pitule, Vojtěch Polák, Josef Hrabal nebo Pavel Kantor. V sezoně 2019/20 za něj hrál i obránce Marek Trončinský, jenž rok po konci svého angažmá zemřel.

Teď v anglickém městě oplakávají další ztrátu. O to silnější, že jde o ztrátu místního rodáka.

Dvacetiletý útočník Alex Graham byl podle informací serveru The Star nalezen v sobotu 24. června v domě v Dronfieldu – na předměstí Sheffieldu – bez známek života.

O jeho úmrtí informoval hokejový klub v pondělí.

„Všichni v klubu jsou touto zprávou zdrceni a vyjadřují soustrast Alexově rodině, přátelům a spoluhráčům. Rádi bychom Alexově rodině poskytli čas a prostor, aby se s touto ohromně tragickou událostí vypořádala,“ napsali Steelers na svém webu.

Foto: sheffieldsteelers.co.uk

Graham patřil v prostředí britského hokeje k nejsledovanějším hvězdičkám. Od svého debutu před čtyřmi lety nastoupil za Sheffield k 81 utkáním, jeho nejvýraznějším momentem byl gól do sítě lotyšského Olimpu Riga v rámci Kontinentálního poháru IIHF.

Větší prostor zatím dostával v záložním týmu, kde ve 36 zápasech uplynulého ročníku nasbíral 80 bodů (40+40) a byl vyhlášen nejlepším mladým hráčem druhé nejvyšší soutěže NIHL. Ani nikdo ze starších neměl vyšší bodový průměr na utkání.

Nyní už se talentovaný útočník chystal naplno prorazit mezi britskou elitu, podepsal totiž svůj první profesionální kontrakt. „Alex pracuje nesmírně tvrdě a stává se z něj velmi dobrý obousměrný hráč. Očekávám, že v nadcházející sezoně v našem týmu výrazně prorazí,“ řekl tehdy Aaron Fox, generální manažer a současně hlavní trenér Steelers.

V mládežnických soutěžích sbíral Alex Graham řadu ocenění a Velkou Británii reprezentoval na trojici světových šampionátů nižších divizí – jednou v kategorii U18, dvakrát v kategorii U20. Na všech turnajích skončil v první desítce kanadského bodování.

Před dvěma lety koketoval i se zámořím, na draftu CHL si ho totiž vybrali Niagara IceDogs. Graham se však rozhodl zůstat doma, v důvěrně známém prostředí.

Média přirovnávají Grahamův talent k tomu, který má Liam Kirk – nejznámější britský hokejista, jenž předloni podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s Arizonou a rovněž vyrůstal v Sheffieldu. I on se zařadil k hráčům, které tragická událost zdrtila.

„Brácho, zůstaneš navždy v našich srdcích. Spousta lidí tě milovala. Odešel jsi příliš brzy, ale nikdy na tebe nezapomeneme. Odpočívej v pokoji,“ napsal Kirk na svůj twitter.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz