Pátek , 17. 05. 2024

Aneta

Orthorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost. Jak moc řešíte stravu?

Mezi poruchy příjmu potravy rozhodně nepatří jenom bulimie nebo anorexie. O nemoci zvané orthorexia nervosa jste možná ještě neslyšeli. Jde o skutečnou posedlost zdravým stravováním. Co všechno s sebou tato nemoc přináší?
orthorexie
Neřešíte svůj jídelníček až moc?

28. 06. 2023

Na zdravém stravování není vůbec nic špatného. Dokud se z něj nestane posedlost a smysl vašeho života. Narozdíl od bulimie nebo anorexie ale pro lidi s touto nemocí není důležité zhubnout, jak u poruchy příjmu potravy automaticky předpokládáme. Přestože je orthorexie skutečnou nemocí, americké ani evropské psychiatrické společnosti ji do mezinárodní klasifikace nemocí zatím nezařadily. Poprvé ji ale pojmenoval už roku 1977 americký lékař Steve Bratman. Co je příčinou?

Obsesi poznáte podle několika ukazatelů

Bohužel samotná příčina dosud nebyla určena, neboť se orthorexie stále zkoumá. Jedním z nejrizikovějších faktorů je však samotné prodělání některých jiných poruch příjmu potravy. Lidé jsou ovšem náchylnější k této nemoci i ve chvíli, kdy vykonávají zaměstnání spojené se zdravou výživou anebo tací, kteří se zajímají o zdravé stravování už z toho principu, jaké povolání vykonávají. Mezi riziková povolání patří například baletky, výživoví poradci nebo sportovci.

Otázkou prozatím zůstává i to, kolik lidí ve skutečnosti orthorexií trpí, neboť je většinou velmi těžké rozpoznat, zdali jde ještě o neškodný (a pouze zvýšený) zájem o zdravé stravování nebo už se tato záliba stala doslova posedlostí. Nikdo navíc zatím neurčil kritéria, která budou důležitá při rozpoznávání této nemoci.

zelenina
Že na zdravém jídle nemůže být nic špatného?

Obecně se má ale za to, že jde o obsesi ve chvíli, kdy posedlost zdravým stravováním narušuje běžný každodenní život jedince, například člověk není schopný se na nic soustředit a má velmi roztěkanou mysl. Varovnou může být údajně i situace, kdy se člověk striktně odmítá stravovat jinde než doma a v restauraci není schopný objednat si obyčejný zeleninový salát ze strachu, že nemá pod kontrolou to, jak byl připravován. Dalšími varovnými příznaky mohou být:

  • Myšlenky – člověk posedlý zdravým stravováním převážně myslí pouze na zdravé stravování a ve své hlavě se tak nezabývá téměř ničím jiným.
  • Úzkosti – jenom z představy, že by měl sníst něco, co neodpovídá jeho normě zdravého stravování, ho přepadá úzkost; není schopný zachovat klid a rozvahu ve chvíli, kdy přijde například na oslavu a je mu nabídnuto občerstvení (v tu chvíli většinou jedince s takovouto obsesí zachvátí panika).
  • Frustrace – pokud jednou jedinkrát jedinec podlehne a pozře cokoliv, co nespadá do jeho konceptu zdravého stravování, zaplaví ho obrovský pocit frustrace, kterou nemůže utišit.
  • Asociální chování – jedinci s orthorexií nejsou schopní bez výčitek navštěvovat společenské akce (oslavy narozenin, party, večírky), protože mají strach, že poruší své stravovací návyky (zároveň nejsou schopni druhým rozumně vysvětlit, proč ve společnosti nejedí ani nepijí).
K TÉMATU  Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Rizika nemoci

Na první pohled nemusí orthorexie působit jako nemoc ohrožující pacientovo zdraví. Když se přece člověk zdravě stravuje, není na tom vůbec nic špatného. Leč nedávné výzkumy odhalily, že orthorexia nervosa může mít stejně závažné dopady, jako jiné poruchy příjmu potravy.

Velmi záleží na tom, co člověk považuje za zdravé stravování. V mnoha případech totiž může u člověka dojít k podvýživě, případně svému tělu nedává všechny potřebné vitamíny a minerály, které ke správnému fungování organismu potřebuje. U některých jedinců, kteří orthorexií prokazatelně trpí, se také objevila anémie (chudokrevnost) nebo měli abnormálně nízký tep. Někteří lidé zase mohou mít problémy se zažíváním, mohou trpět hormonálními poruchami a také hrozí rozhození přirozeného metabolismu. Pokud se lidé s touto poruchou nezačnou včas léčit, snadno se také může stát, že se jim začnou (kvůli nedostatku příjmu vitamínů a minerálů) rozpadat kosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak široká je hranice zdraví a nemoci? Anorexie z jiného úhlu

Slavné ženy, které bojovaly s bulimií a dokázaly ji porazit. Patřila mezi ně i princezna Diana

Zdroje článku:
www.viscojis.cz, medlicker.com, www.celostnimedicina.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Ano, i když se to může zdát neuvěřitelné, také na cukru vznikají závislosti. Po konzumaci cukru se v našem mozku spustí centrum odměn stejně, jako když si závislý člověk dá heroin. A člověk se logicky chce odměňovat. Proto je velmi důležité omezit příjem cukru a sledovat své tělo.
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!
Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Zdravá a svěží pleť, to je bezpochyby priorita Francouzek. Chcete se naučit pár jejich jednoduchých triků a mít pleť krásnou a svěží?
Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.
Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
První rande, to máte sevřené hrdlo a trému. Někdo se začne o druhé pohlaví zajímat později, ale tenhle malý Casanova ještě nosí dudlík a pleny!
Modrý koník, jeden z nejpopulárnějších portálů pro ženy a matky v České republice a leader ve své kategorii na Slovensku a Viber, jedna z předních komunikačních aplikací, spojili síly, aby uživatelkám nabídly nové možnosti komunikace.
Konzumace kávy, čaje a červeného vína, kouření, přibývající věk a tak dále – faktorů, proč dochází ke žloutnutí zubů je mnoho. Někteří jedinci mají ke žloutnutí zubů větší sklony než jiní. Naštěstí se nacházíme ve 21. století. A způsobů a metod, jak zuby vybělit je tolik, že si vybere opravdu každý. Pojďme na to!2
Těšili jste se na první společnou dovolenou v zahraničí, ale dítě tvrdošíjně odmítá vlézt do moře? S jeho obavami je nutné pracovat citlivě, ať už se jedná o roční batole nebo tříletého sviště. Podívejte se, jak si s nimi poradit, abyste nemuseli zůstat jen u hotelového bazénu.

Výběr článků

Kdysi se mělo za to, že Země je středem vesmíru nebo že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. Omyly lidstva jsou zřejmě nevyčerpatelné, a v některých mnoho let setrvávali třeba právě i významní vědci. Ani dnes tomu není jinak, a některé zavedené mýty a omyly přetrvávají desetiletí. Podívejme se na některé z nich.
Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
Ať už patříte mezi takzvané online podnikatele nebo se mezi ně zanedlouho zařadíte, vyplatí se poslouchat podcasty - hlasové záznamy, které vás mohou posunout vpřed. Samozřejmě nejsou určeny jen pro byznysmeny či ty, kteří se na tomto poli chtějí pohybovat. Jejich motivační síla může pohánět kdekoho. Otázkou je, jaké poslouchat, když je jich dnes tolik!

Nepřehlédněte

Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek