Bartoška se i po nemoci festivalu v K. Varech zúčastní, filmů bude méně než loni

foto Ilustrační foto - Prezident festivalu Jiří Bartoška na tiskové konferenci k 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, 25. dubna 2023, Praha.

Karlovy Vary - Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška se zúčastní i letošního ročníku. Dosud byl v péči lékařů v nemocnici po prodělané viróze. Festival letos představí 143 celovečerních krátkých filmů. Je to o méně než v předchozích ročnících, loni jich bylo uvedeno 170. Celkem 26 filmů dorazí z filmového festivalu ve francouzském Cannes.

Jak dnes řekl novinářům výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha by měl Bartoška po propuštění přijet do Karlových Varů dnes nebo ve čtvrtek. Bartoška je od vzkříšení festivalu v 90. letech ústřední tváří akce. Před několika lety předal funkci ředitele festivalu Muchovi a stal se prezidentem.

"Čeho se bude prezident Bartoška účastnit, se domluvíme až po jeho příjezdu," upřesnil dnes Mucha. Bartoška tradičně festival zahajuje a předává i hlavní ceny karlovarského festivalu. Slavnostní zahájení se bude konat v pátek odpoledne.

Bartoška se neúčastnil ani předchozích tiskových konferencí festivalu. Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové prodělával po viróze rehabilitační pobyt ve Fakultní nemocnici Motol v Praze, na 3. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy u doktora Roberta Lischkeho.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná v pátek slavnostním večerem. Pro veřejnost je pak připraveno nadstandardní zahájení, na kterém vystoupí skupina Morcheeba, a Viktor Dyk pak představí svůj autorský projekt D.Y.K. Tento koncert začne ve 21:00 v prostoru u Vřídelní kolonády. Na závěr u hotelu Thermal zahraje se svou skupinou Indoor Garden Party australský herec a hudebník Russel Crowe, který je jedním z hlavních hostů letošního festivalu.

Festival představí na 143 snímků, méně než loni

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary letos představí 143 celovečerních krátkých filmů. Je to o méně než v předchozích ročnících, loni jich bylo uvedeno 170. Celkem 26 filmů dorazí z filmového festivalu ve francouzském Cannes. Festival letos uvede i řadu premiér. Výkonný ředitel Kryštof Mucha očekává, že o promítání filmů i doprovodný program bude letos velký zájem. Ubytovací kapacity na první festivalový víkend už jsou téměř obsazené, řekl dnes novinářům.

"Bylo to už trochu cítit v Cannes, že je zájem lidí obecně vyšší, protože západní svět i Spojené státy americké byly dlouho opatrné kvůli covidu i kvůli válce na Ukrajině. Je z toho patrné, že se situace uvolňuje. Na druhou stranu jiné festivaly, hudební především, mají starosti o prodeje lístků, protože lidi asi zasáhla víc finanční situace," řekl Mucha. Přesná čísla o návštěvnosti organizátoři zatím nemají. Lístky se začnou v předprodeji prodávat den před zahájením festivalu ve čtvrtek.

Karlovarští organizátoři nově oznámili mezinárodní premiéru snímku Toulaví králové: Příběh Gogol Bordello. Film zaznamenává působení skupiny Gogol Bordello, světoznámých průkopníků žánru gypsy punk. Premiéru filmu se podařilo domluvit organizátorům na poslední chvíli.

Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha se v Karlových Varech tradičně těší velkému zájmu filmy, které byly týž rok uvedené také na festivalu v Cannes. "Ten nejvýznamnější, držitel Zlaté palmy, je film Anatomie pádu. Uvedeme ho stejně jako další významné filmy ve velkém sále v hotelu Thermal. Velmi navštěvovaný je i film Minulé životy, nádherná americko-korejská moderní romance, o které se mluví už od ledna," řekl Och.

Letos nejkratší snímek bude dvouminutový film Ententýky dva špalíky. Bude uveden v experimentální sekce Imagina. Nejdelší film, Maminka a děvka, bude mít 210 minut. Jedná se o restaurovanou kopii k 50. výročí vzniku filmu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď