V Brně se tentokrát ukáže Temnalóna, noční Zemi osvětlují hlavně lidé

  12:32
Obří modely vesmírných těles v létě opět „přistanou“ v parku na Kraví hoře v Brně. A tak jako v předchozích letech se představí i novinka – v tomto případě Temnalóna, tedy model noční podoby Země ozářené převážně světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Festival planet bude totiž ve znamení světla a tmy.

Model noční Země nazvaný Temnalóna navrhli architekti světla Jan Machát a Michal Okleštěk z uskupení VISUALOVE, o tisk a sešití se postarali pracovníci společnosti Kubíček Factory. | foto: Hvězdárna a planetárium Brno

„Pro nás jde o nejprestižnější, nejnavštěvovanější a organizačně nejsložitější akci roku. Nechceme ale bezduchou atrakci, díky které vznikne bezpočet selfíček. Cílem je, aby obyvatelé našeho města zcela přirozeně žili astronomií a aby považovali za samozřejmé, že se mohou z Kraví hory kdykoli vydat do vesmíru,“ komentuje Festival planet šéf hvězdárny Jiří Dušek.

Náš sen? Vymyslet zahájení olympiády, říkají tvůrci nafukovací zeměkoule

Nový model planety, který se už ukázal na hradu Špilberk, bude na Kraví hoře k vidění od 10. do 16. července, kdy se k němu přidá Terralóna, tedy denní podoba Země. Od 1. do 8. srpna je doplní ještě Lunalón (Měsíc), Marsmeloun (Mars) a Heliosféra (Slunce).

Lidé si je mohou přijít do parku prohlédnout každý den od 14 hodin do 23:30. Součástí budou přednášky, letní kino a výstava snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice.

Temnalóna už tradičně vznikla v Brně. Její grafickou podobu navrhli architekti světla Jan Machát a Michal Okleštěk z uskupení VISUALOVE, o tisk a sešití se postarali pracovníci společnosti Kubíček Factory.

5. srpna 2022

Autor: