FOTO: Amarok, Favorit nebo formule na správném místě, ve správný čas
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Teplice – Střední průmyslová škola v Teplicích pořádala v úterý 27. června jubilejní 10. Autosalon. Horké novinky automobilového průmyslu, stejně jako přitažlivé historické vozy, zaplnily tradičně část Benešova náměstí a řada z nich obsadila dvůr školy. Součástí doprovodného programu tradiční akce byla prohlídka průmyslovky, zazpívaly děti Základní školy Maršovská a svoji práci v průběhu dne prezentovali příslušníci bezpečnostních složek.


Jeden z nejzkušenějších závodních jezdců Teplicka, Milan Zeman, představil na autosalonu své vozy Škoda Felicia KIT Car a Favorit přestavěné na závodní stroje. Prozradil, že s kolegou Jaroslavem Vytasilem jeli v Českém Krumlově už svoji 150. rallye. Dozvěděli jsme se například, že vůz Felicia KIT Car má po přestavbě 156 koní, což je víc jak jednou tolik, co mají sériové vozy. Také třeba to, že zrychlení na stovku zvládne za 4,5 vteřiny.


Pozornost návštěvníků přitahovala červená Baghira, což je přestavěná cyklokára, u nás známá i jako Velorex. Baghira byla postavená jako monopost (formule) s otevřenou kabinou a nekrytými koly. Kokpit (kabinu) a celkový design vozidla je mistrným dílem rektora technické univerzity Václava Krále, který pro Škodovku navrhl řadu vozů. Baghira má motor Yamaha 350 a ještě v dobách totalitních s ní skupina nadšenců dokázala získat na Mosteckém autodromu dva světové rekordy, dvanácti a čtyřiadvaceti hodinový.


Zajímavým projektem byla formule týmu studentů z Technické univerzity v Liberci, k němuž nám Václav Kočí a Vojtěch Dufek poskytli zasvěcené informace. Jedná se o stroj, který je postavili studenti od návrhu po konstrukci. Projekt je realizovaný v rámci celosvětové studentské akce, která čítá osm set týmů. (V České republice je v tuto chvíli 7 týmů ze sedmi univerzit.) Formule libereckých studentů je postavená na základě nejmodernějších technologií a materiálů. Její stavba vyšla na 1,8 miliónů korun a finance poskytují sponzoři. Podle Václava Kočího už je v přípravě nová formule, tentokrát hybrid, který spolkne téměř tři milióny.

FOTO

2806salon1

2806salon2

2806salon3

2806salon5

2806salon6

2806salon7

Foto: Ilona Kaulfuss

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru