shop.musicserver.cz
Wilkinson - Svůj životní balanc jsem našel v lockdownu

Wilkinson - Svůj životní balanc jsem našel v lockdownu

Vydáno: 28.06.2023 16:00 v sekci Rozhovory - Spolupracovník redakce | foto: Matúš Šafranka

S Wilkinsonem, který počátkem srpna zahraje na milovickém festivalu Let It Roll, jsme si popovídali o návratu na pódia, nalezení životního balancu v dobách izolace, jeho labelu Sleepless Music, spolupráci s dalšími umělci nebo chystaném novém albu.

Od našeho posledního setkání se doslova změnil celý svět. Co se za ty tři roky proměnilo ve vašem životě, kromě samozřejmých věcí, jako je omezení kontaktů, živých shows a cestování?

Tenkrát jsem tu odehrál svou předposlední show před začátkem lockdownu. Je zvláštní si to takhle zpětně uvědomit. Za tu dobu se spousta věcí změnila. Dokončil jsem desku se Sub Focusem a vydal své vlastní album. Strávil jsem spoustu času tvorbou nové hudby, ale také si po tolika letech nepřetržitého hraní pořádně odpočinul. Dobil jsem baterky, a když je zase všechno lepší, cítím benefity, které jsem odloučením od svého předchozího života získal.

Bylo těžko vrátit se z dlouhého klidu doma zpátky do hektického uměleckého života?

Bylo až neuvěřitelné, jak rychle se všechno vrátilo do starých kolejí. Přijde mi, že se lidé umějí skvěle adaptovat na prostředí, ve kterém žijí,, a i tak na mě působil návrat na stage. Loni byla mezi lidmi ještě stále cítit silná nervozita, ale letos už se všichni na akcích znovu objímají a podávají si ruce. Je skvělé být zpátky. Opravdu si užívám, že mohu znovu jezdit po shows i že jsem znovu v Praze.

Wilkinson

Mark Wilkinson (narozen 18. dubna 1989), známý spíše pod svým uměleckým jménem Wilkinson, je anglický hudební producent, DJ a remixér z Hammersmithu v Anglii. Hudbu vydával u vydavatelství RAM Records a Hospital Records a také u Virgin EMI. Jeho singl z roku 2013 "Afterglow" s vokály Becky Hill se voce 2013 dostal na 8. místo britské singlové hitparády. Wilkinson patří po boku Andyho C, Chase & Status, Sub Focus a nebo třeba Netskyho na pomyslný trůn drum and bassové scény. Tihle velikáni svého žánru mají kromě symbolických korunek společné i místo, kde se téměř každý rok setkávají. Přibližně čtyřicet kilometrů od Prahy na letišti v Milovicích na každoroční celosvětově největší oslavě žánru drum and bass, festivalu Let It Roll. Jinak tomu nebude ani v rámci letošního ročníku, který se uskuteční v termínu 3. - 5. srpna.

Do Česka se vracíte poměrně pravidelně...

A hrozně rád. Je tu jedna z nejsilnějších fanouškovských základen žánru drum and bass na světě a rozhodně si myslím, že je to díky Let It Rollu. Dnes už sice existuje na světě řada dnb festivalů, LIR ale vždy bude ten původní. Pamatuju si, když jsem v začátcích kariéry poprvé na tuto akci přijel. Tenkrát se konala mezi dvěma jezery a já si areál i samotný festival okamžitě zamiloval a baví mě se sem vracet. Kolikrát jsem se i bavil s fanoušky z různých zemí, třeba z Nového Zélandu, a ti mi řekli, že jeden z hlavních důvodů, proč jeli do Česka, je právě tento festival. Zároveň mě baví, že se v backstage vždycky setkám se spoustou kamarádů hudebníků.

Který rok jste vlastně hrál na Let It Roll poprvé?

Mám dojem, že jsem na něm poprvé hrál v roce 2010. Prvně jsem na LIR přijel v roce 2009, takže už je to docela dlouhá doba. Vracím se sem už čtrnáct let, to je šílený!

I přesto, že má drum and bass v Česku silnou základnu, jako žánr je tu stále braný jako underground. Kde ve světě vnímáte, že je dnb nejsilnější?

Pravděpodobně v Británii, odkud původně pochází. Nejvíc teď ve Spojeném království letí subžánr Jump Up drum and bass, který je opravdu populární i v Belgii. Přijde mi zajímavé, jak se v různých částech světa střídá oblíbenost subžánrů dnb. V Británii se teď na vlně drum and bassu snaží taky svézt opravdu hodně popových umělců. Občas mi ale přijde, že si neuvědomují, jak silná scéna a kultura se za žánrem skrývá. Upřímně si myslím, že drum and bass má snad nejsilnější scénu ze všech žánrů a hlavně má srdce.

Když už jste zmínil fanoušky právě z Nového Zélandu, tak potom, co odjedete pár dalších festivalů, vás letos čeká novozélandské turné.

Ano a je to šílené. Jako support se mnou jede mladý nadějný talent Disrupta a přidá se k nám i místní DJ, jinak jsem ale v podstatě hlavní tváří turné já. Všechny zastávky máme v obřích arénách a přijde mi naprosto neuvěřitelné a úžasné, jak velké shows budeme dělat. Jen to podporuje fakt, jak velký a oblíbený drum and bass je.

Vyprodávat obří arény musí být vedle zábavy i spousta tlaku. Jak se s ním zvládáte vypořádávat?

Ono to zní náročně, ale pro mě jde hlavně o to, že tvořím hudbu, která se mnou lidi spojuje. Miluju dělat hudbu a do své tvorby vkládám spoustu emocí. Nevydávám hudbu jen proto, abych vydal něco nového. Předtím, než ho vydám, si vytvářím emoční vazbu ke každému singlu a mám dojem, že to lidé, kteří mají mou hudbu rádi a poslouchají ji, cítí. Prostřednictvím své tvorby si vytvářím vztah se svými posluchači. Už tvořím pěkných pár let a vytváření těchto spojení s lidmi mě naplňuje.

Vkládat tolik emocí do své tvorby ale musí být zároveň i vyčerpávající. Nestalo se vám, že byste měl kreativní blok?

Míval jsem je a bývalo to s nimi hodně špatné, ale už je nemám, protože mám v životě spoustu věcí, které vzbuzují mou vášeň. Můj label Sleepless Music, tvorba nahrávek s dalšími umělci a nebo má vlastní tvorba. Zjistil jsem, že když dělám jen jednu věc, není to dost proto, abych cítil konstantní inspiraci a vášeň pro to, co dělám. Když máte v životě jen jednu věc, na které vám záleží, pokud se vám nebude dařit, zničí vás a vaše mentální zdraví. Proto si myslím, že je důležité mít v životě víc věcí, které ve vás vzbuzují vášeň.

Kdy se vám podařilo tento životní balanc objevit? Bylo to díky vynucené izolaci?

Rozhodně. Cítím, že jsem svůj životní balanc našel v lockdownu 2020. Vzal mi toho tolik z představ běžného života, že jsem díky tomu začal rozpoznávat, co kromě jezdění po světě a hraní skutečně miluju. Zbožňuju čas ve svém studiu, ježdění na kole, čas se svou rodinou a přáteli. Miluju vytvářet prostředí, ve kterém se mají ostatní dobře a baví se. Srovnal jsem si priority v hlavě a od toho se odpíchnul dál. Řídit se podle mých nově uvědomělých priorit je skvělé.

Co si na různorodosti vašich hudebních aktivit nejvíce užíváte?

Wilkinsou s autorkou rozhovoru
© Matúš Šafranka
Určitě pomáhání dalších umělcům při jejich tvorbě a dávání feedbacku. Spousta umělců si myslí, že všechno ví sami nejlíp. Podle mě je ale velice důležité mít kolem sebe lidi, kteří vám upřímně poradí, které části nového singlu jsou silné, které by naopak potřebovaly vyhodit nebo zrychlit. Mít kolem sebe talentované lidi zároveň neustále posouvá vaše vlastní hranice. Když pomáhám ostatním vypilovávat jejich skladby, motivuje mě to i k práci na mé vlastní tvorbě.

Jak si vybíráte umělce, se kterými spolupracujete? Určitě máte na sociálních sítích plnou schránku nabídek od začínajících umělců, kteří by s vámi chtěli pracovat.

Konstantně hledám nové talenty. Když slyším někoho, kdo mě zaujme, chci s ním spolupracovat a nezajímá mě, jestli je to někdo známý, nebo začínající umělec. Velice pečlivě si vybírám, s kým spolupracuji, a nezajímá mě, jestli jsou slavní, ale to, co dokážou.

Vybíráte si sám i umělce, se kterými pracujete v rámci vašeho labelu?

Mám kolem sebe velice šikovný tým, se kterým spolupracuji už přes deset let. Všichni milujeme hudbu a chtěli jsme dát dohromady label, který pod sebe vezme pár umělců, které respektujeme a se kterými se kamarádíme. Jsem opravdu spokojený s tím, že můžeme pomáhat v kariéře talentovaným jménům, jako je Subsonic, Krakota nebo zmiňovaný Disrupta, který se mnou pojede na turné na Zéland.

A jaké máte s labelem další plány? V Británii již organizujete eventy, co třeba váš vlastní festival?

Postupně se učím, že je jen určitý počet věcí, které člověk zvládne dělat pořádně. Jakmile se vaše aktivity roztříští až do moc směrů, je těžké jim dávat dostatek energie, aby se posouvaly plánovaným směrem. Takže se v této chvíli plánuji soustředit pouze na svou hudbu a label. Děláme sice nějaké shows, ale nechceme jich dělat moc. Chceme se soustředit jen na pár speciálních akcí ročně a vytvářet silnou platformu pro pár umělců, abychom jim mohli pomoci stát se tím, čím se stát mají.

A co chystáte dál vy sám?

Velice brzy oznámím více informací o svém novém albu. Už je to rok od vydání mé poslední desky "Cognition", a tak cítím, že je perfektní čas vydat novou hudbu.

Autorkou rozhovoru je Kristina Kratochvilová

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Becky Hill dává v "Outside Of Love" taneční hudbě duši (02.04.2024 18:53)
- Video: Becky Hill v živáku "Never Be Alone" ukazuje, proč ovládne letošní Beats For Love (18.03.2024 13:55)
- Let It Roll míří na americký South By Southwest (25.02.2024 14:05)
- Let It Roll Winter 2024 o víkendu rozzářil O2 universum (20.02.2024 09:54)
- Rudimental míří na Let It Roll 2024 (17.01.2024 13:33)
- Naživo: Let It Roll se i přes propršenou sobotu letos opět povedl (22.08.2023 08:02)
- V Milovicích včera odstartoval největší drum & bassový festival světa Let It Roll 2023 (04.08.2023 16:20)
- Ve čtvrtek startuje na letišti v Milovicích festival Let It Roll 2023. Přiveze nejvíc zahraničních interpretů v historii (02.08.2023 23:43)
- Deset důvodů, proč vyrazit na Let It Roll 2023 (29.07.2023 11:10)
- Chase & Status, Wilkinson, Sub Focus a spousta dalších. Let It Roll 2023 nabídne nejvíce zahraničních účinkujících v historii (22.07.2023 10:49)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu