Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
28. června 2023 13:56
Čas čtení 3:22

V Senátu proběhla debata o manželství pro všechny. Podporu vyjádřil i prezident Pavel

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Senátu proběhla debata o manželství pro všechny. Podporu vyjádřil i prezident Pavel
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Ve středu proběhla v Senátu mezinárodní konference o manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry. Již ve čtvrtek by se totiž mohlo hlasovat o tom, zda manželství skutečně bude pro všechny.

Po zahájení konference, jejíž první část moderoval youtuber Karel Kovář, známý jako Kovy, se úvodního slova ujal předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Já jsem vystudoval matematiku a fyziku. Říkám to z toho důvodu, že jsem se pravděpodobně setkal s přírodními jevy více než kdokoli v tomto sále. Proč to říkám? Zajímavé je, jak se věda vyvíjí a co všechno společnosti přináší. Vědci se snaží popsat skutečnost. Vždy, když někdo vymyslí nějaký vzorec, třeba Newtonovy zákony, všichni jej aplikují a zkoumají, zda platí. A on platí. Nastane ale doba, kdy platit přestane a musí se najít zákon nový,“ řekl na úvod Vystrčil.

Tento „nový zákon“ podle něj musí splňovat tři podmínky: „Musí umožňovat všechno, co ten starý zákon; měl by umět vysvětlit, co dosud popsáno nebylo – třeba proto, že jsme to neviděli, nesetkali jsme se s tím; a měl by předpovědět jevy, které nevidíme, ale přesto v přírodě nastávají. To je hlavní přínos vědy – aby neustále popisovala realitu.“

Tímto metaforickým oslím můstkem se předseda Senátu dostal k manželství pro všechny. „Manželství stejnopohlavních párů je hodně podobné. Tato realita se děje a bude dít bez ohledu na to, jestli to máme někde napsáno. Aktuálně se ale nacházíme ve skutečnosti, kdy tuto realitu odmítáme popsat. Myslíme si, že pak přestane existovat. Tak to ale nefunguje. Tím, že věci nepopíšeme – že jim nedáme řád, pravidla –, neznamená, že se nestávají a nebudou stávat,“ uvedl Vystrčil.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Měli bychom se chovat férově, a pokud o něčem víme, že existuje, měli bychom to popsat. Měli bychom jednat tak, aby všichni měli stejné možnosti a podmínky,“ dodal v závěru svého projevu. Popsanou metaforou se Vystrčil dostal k jedinému: gayové a lesby existují a společnost by jejich existenci měla uznat. 

Podporu manželství pro všechny vyjádřil i prezident Petr Pavel

S video zdravicí na konferenci vystoupil i prezident České republiky Petr Pavel. Setkání vyjádřil podporu a naději, že bude přínosné. „Není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli své sexuální orientaci,“ řekl Pavel. Nechystá se podle něj „žádná revoluce, ale nastavení férového právního rámce“.

senat
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

S emotivním příspěvkem v Senátu vystoupila předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. „Je to téma, které ukazuje na naši schopnost nebýt sobečtí. Já sama jsem vdaná a jsem za to velmi vděčná. Můj manžel má dnes narozeniny a vnímám ho jako to nejdůležitější ve svém životě. To, že jsme manželé, je pro mě nesmírně důležité. Zkrátka chci, aby toto měli právo zažít i ostatní. Co je na tom vlastně nepochopitelné?“ řekla Pekarová Adamová a její hlas se zlomil. Ze sálu se jí ozvala podpora v podobě potlesku.

„V roce 2023 mi přijde naprosto neuvěřitelné, že se o tom stále musíme bavit. Přeji si, aby lidé měli možnost být milujícími rodiči. A je mi jedno, jestli jsou to dva tátové nebo dvě mámy,“ dodala předsedkyně Sněmovny.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Ohradila se také proti argumentu „ochrany tradiční rodiny“, který mnohdy vůči svazkům LGBTQ+ párů vyvstává. „Mě nikdo nenutí mít děti. Ani nemůže. Možná, že to ani nejde. Ale znamená to, že moje manželství je méněcenné? Ne. Dnes jsme mnohem dál, tak to pojďme ukázat i v našich zákonech,“ dodala.

„Udělám všechno pro to, abyste vy, kterých se to týká, mohli napsat svému partnerovi či partnerce – snad už manželovi či manželce: Lásko, miluji tě,“ uzavřela Pekarová Adamová svou emočně nabitou zdravici.

senat
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

„Prosím, vydržte. Myslím, že to tentokrát dokážeme.“

Plánovanou změnu zákona představil poslanec a zástupce předkladatelů návrhu Josef Bernard. „Změna by měla být následující: manželství je svazek dvou lidí. Proč dělat věci složitě, když jdou jednoduše. Máme robustní občanský zákoník, jednou větou změníme zákon,“ popsal Bernard.

Dodal, že největší debata se aktuálně vede o rodičovská práva. Nespočet duhových rodin ale podle něj vychovává děti již dnes. Tyto děti ale nemají stejnou právní ochranu jako děti z heterosexuálních rodin. „Nemáme zodpovědnost toto změnit?“ vyslovil řečnickou otázku Bernard.

„Prosím, vydržte. Myslím, že to tentokrát dokážeme,“ vzkázal Bernard směrem k LGBT lidem a všem, kteří se zasazují o manželství pro všechny.

Právě o komplikovanosti rodičovských práv mluvila na konferenci primátorka města Hradec Králové Pavlína Springerová, která se svou partnerkou vychovává dvě děti. Popsala, že LGBTQ+ rodiče naráží na řadu úskalí. Pokud by se například její partnerce něco stalo, Springerová by k dětem neměla žádný „oficiální“ vztah. 

Naše rodina nikoho neohrožuje. Naopak LGBT lidi ohrožují všichni ti, kteří zítra nepodpoří manželství pro všechny.

– Pavlína Springerová, primátorka Hradce Králové

Na konferenci, kterou spolupořádala organizace Jsme fér, vystoupila také řada odbornic, odborníků a výzkumnic, výzkumníků. Mnozí z nich přitom do Senátu dorazili ze zahraničí, například ředitelka výzkumu a komunikace iniciativy Freedom Marry Thalia Zepatos. Prostřednictvím videa na konferenci vystoupil také předseda vlády Irska Leo Varadkara.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

Zepatos se podělila o zkušenosti z USA, kde ke schválení stejnopohlavních svazků došlo před osmi lety v roce 2015. Podle jejích slov „chvíli trvalo“, než se podařilo společnost přesvědčit, že férová práva pro menšiny neznamená méně práv pro většinu. „Máme spoustu svatebních licencí pro všechny. LGBT lidé je všechny nevyčerpají,“ řekla ředitelka vtipně.

Rodina je základ, na kterém stojí společnost. Pokud máte možnost posilnit tisíce rodin, snížit sebevražednost, podpořit ekonomiku (...), – a to vše s nulovými náklady –, proč byste to neudělali už dávno?
– Thalia Zepatos, iniciativa Freedom Marry

Domů
Sdílet
Diskuse