Nový manažer Litvínova: Máme silné jádro. Rozebral skauting i případné posily

Tomáš Vrábel (ve výřezu) | Foto: Matyáš Rjabi, hcvl.cz

28. června 2023, 20:29

Ondřej Mach

Management extraligového Litvínova se počátkem června rozrostl o (staro)nové jméno. Neobsazené místo sportovního manažera klub zaplnil Tomášem Vrábelem, který v podhůří Krušných hor působil mezi lety 2020 až 2022 jako sportovně technický analytik.

Stejnou pozici (resp. post sportovního ředitele) naposledy zastával ještě Josef Beránek. Po rozsáhlých změnách před třemi lety ale jeho pravomoci převzal současný generální ředitel Pavel Hynek.

Po svém nástupu měl k ruce také Vrábela. Někdejší sportovní novinář na severu Čech navázal na předchozí práci analytika ve Spartě nebo u národního týmu. 

A mimo to byl Hynkovou pravou rukou, co se týče administrativy, náplně hráčských smluv a rozpočtu. Teď se do Litvínova – po roční anabázi v Jihlavě – vrátil čistě v manažerské roli.

Už jste se kompletně stihl seznámit se svou agendou?
Samozřejmě, ale je to postupné, zapojil jsem se v červnu a sezona začíná v květnu. Na druhou stranu se připravuje už na konci předchozího ročníku – přes 90 procent hráčů je tady podepsaných. 

V čem spočívá vaše nová pracovní náplň?
V tom, že se dostanu ke konkrétnímu jednání se samotnými hráči a agenty. Tento proces už probíhal i za mého dřívějšího působení v Litvínově, nicméně teď to tak bude v mnohem větší míře. V příchodech Uvise Balinskise, Aarona Irvinga či Giorgia Estephana jsem byl výrazně vtažen. Nyní ubyde servisová práce pro trenéry, jako jsou různé rozbory a podobně. To bude mít na starosti videokouč.

„V organizační struktuře spadám pod generálního ředitele a představenstvo.“

Jak máte nastavené kompetence s generálním ředitelem Pavlem Hynkem? Ať už jde o výběr hráčů nebo cokoli jiného…
V organizační struktuře spadám pod generálního ředitele a představenstvo, které je úplně nahoře. Co se týče výběru hráčů, tak najedeme na to, co tady už probíhalo. Hráči se vybírají v širším plénu lidí, jsou do toho zapojeni trenéři. Pak jsou tam různé další aspekty, třeba finanční možnosti. Já jsem člověk, který to bude organizovat ze všech možných stran, ať už sportovních či ekonomických. 

Předpokládám, že dění v klubu jste po očku sledoval i během uplynulé sezony. Co říkáte na aktuální složení týmu? Pár důležitých změn se přece jen událo.
Vidím tým zase o kus lepší, než byl tehdy. Na druhou stranu tady byli hráči jako Balinskis, u kterého řada lidí nedokázala ocenit, co to je za beka. Teď podepsal s Floridou a ukázalo se, že se jedná o nadstandardního obránce. To samé platí pro Irvinga, oba kluci v Litvínově udělali výrazný krok nahoru. Ale věřím tomu, že máme silný tým se silným jádrem. A že bude chtít udělat zase o něco lepší sezonu, aby taky ten průběh nebyl tak dramatický. Chceme se pohybovat v klidných vodách, soustředit se čistě na hokej a na to, jak se sportovně posouvat dál.

HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov | Foto: Hynek Haruda, hcvl.cz

Do zahraničí ale odešlo produktivní trio ve složení Šimon Stránský, Patrik Zdráhal a Giorgio Estephan – tedy loňští tři nejproduktivnější hráči. Dají se vůbec okamžitě nahradit?
Určitě. Přišel David Kaše, od kterého hodně očekáváme. Když si vzpomeneme, jak válel v Karlových Varech, tak něco podobného by mohl předvést tady. Ve Spartě to samozřejmě nebylo takové, ať už z pohledu herního vytížení nebo zdravotních problémů. Ale jsou situace, kdy nenahrazujete jen konkrétní počet bodů. Může se stát, že je nahradí někdo jiný, případně někdo další vyroste. Není to tak jednoduchý proces, že bychom si mohli říct: Hele, odešlo nám 90 bodů, tak musíme najít hráče, co v minulosti taky posbírali 90 bodů. Má to řadu proměnných a jiné souvislosti. 

To je pravda, do role lídra se může zase zapracovat někdo nový…
No jasně. Už tady jsou etablovaní kluci jako Matúš Sukeľ nebo Andrej Kudrna, kteří jsou výborní hokejisté, ale zároveň velice zkušení hráči. V Litvínově to pro ně bude třetí sezona. To je to zdravé jádro, o kterém jsem mluvil předtím.

„Klukům v kádru věříme a vidíme v nich potenciál. Jádro je tu ale jasně dané.“

Napadne vás někdo z mladých, kdo by mohl v tomto ohledu být na dobré cestě?
To teď nechci jmenovat. Pro kluky to leží na ledě, může to uchopit prakticky kdokoliv. Všichni z nich můžou zažít průlomovou sezonu. Klukům v kádru věříme a vidíme v nich potenciál. Jádro je tu ale jasně dané.

Důležité rozhodně bude, aby brankář Matej Tomek udržel loňskou formu a stabilizoval se na pozici jedničky. 
Jo, gólman je vždycky alfa omega úspěchu nebo neúspěchu. Matejovi věříme, že to je jeho standard a pomůže nám k tomu, abychom nebyli na samotném chvostu extraligové tabulky. 

Konzistenci by jistě rád našel celý tým, že? Někdy křivka výkonů připomínala jízdu na horské dráze. 
Určitě. Jak mentální konzistenci, tak herní. Abychom všichni věděli, co chceme hrát, a všichni to plnili. Když někdo z toho systému základních věcí vypadne, tak je to hrozně znát. Potom to potápí nejen toho hráče. Hrozně bych chtěl dosáhnout toho, aby Litvínov byl tým, o kterém všichni vědí, co hraje, co chce hrát. Aby to byl zkrátka nepříjemný tým, u kterého je jedno, zda je na ledě první, třetí, nebo čtvrtá lajna.

Trenéři společně s hráči často opakují, že v dnešním hokeji rozhodují nejmenší detaily. Vnímáte to tak, že se česká extraliga vyrovnává?
Jednoznačně, tabulka podle toho vypadá. Když se podíváte na soupisky, tak opravdu nevidíte slabý tým. Jsou týmy, které mají nabité kádry hvězdami a osobnostmi. Na druhou stranu jsou týmy, které hráče s takovou minulostí možná nemají, ale dokážou to nahradit právě tím týmovým pojetím. Tím, že kluci plní, co mají, všichni stejně. V extralize si soupeře nevyberete, ale tak je to i v první lize. Všechny soutěže se tak nějak zkvalitňují. 

„Když se podíváte na extraligové soupisky, tak opravdu nevidíte slabý tým.“

Jako odrazový můstek lze brát povedený finiš minulé sezony, co myslíte? Verva završila základní část šesti výhrami v řadě a předkolo s Třincem – navzdory výsledku – tak jednostranné nebylo. 
Je to věc, na kterou se bude chtít navazovat. Závěr sezony byl velmi dobrý. Může to být odrazový můstek, ale i signál toho, že tým v té části sezony fungoval. 

Říkal jste, že tým je z 90 procent hotový. Jaké oblasti případně hodláte ještě posílit?
Hledáme obránce a útočníka. Je otázka, jestli se to z finančních možností povede. Ale pracujeme na tom a uvidíme, jak se celá situace na hráčském trhu vyvine. 

HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov | Foto: Vladislav Kollert, hcvl.cz

Buďme konkrétní – máte na mysli beka do prvních dvou obranných párů?
Určitě. Typologicky chceme přivést beka, který nám pomůže a defenzivu zkvalitní, než někoho mladého a perspektivního. Takových tady podle mě máme dost, tohle by měl být jeden z pilířů obrany.

O útočníkovi platí to samé?
Ano. Je to podobná situace, nehledáme nikoho vyloženě na rozvoj. 

„Možnosti v cizině jsou větší, českých hráčů takových kvalit už moc není.“

Asi se díváte primárně do zahraničí, ne? Zdá se, že český trh už je notně přebraný…
Možnosti v cizině jsou větší. Českých hráčů takových kvalit už moc není, ale situace má vždycky nějaký vývoj. Když si vzpomenu, v jaké fázi léta se tady podepisovali Irving, Balinskis nebo Estephan… Vždycky se sešly nějaké okolnosti, ale samozřejmě se na tom pracovalo delší dobu. Současná situace může být za týden úplně jiná.

Když jste zmínil Estephana: angažování zámořských hráčů může být leckdy krokem do neznáma, s ním to každopádně vyšlo. Jak v takových případech probíhá skauting a celý proces kolem?
Pokud se bavíme o Giorgiovi, tak do toho jsem byl intenzivně zapojený. Je to velmi jednoduché – jsou dvě cesty. Buď ho dostanete v nějaké nabídce od agenta, nebo si ho najdete přes své zdroje. Ať už vás zaujme někde na videu, případně z hlediska statistik. Následuje hledání a rozbor toho, jak hraje. V této fázi je to čistě o záznamech a videích. Dále sháníte reference od bývalých nebo současných spoluhráčů, jaký ten kluk má přístup, jaký je hokejově a tak dále. Pak to skládáte jako puzzle a ideální je, aby bylo co nejpestřejší. Giorgio se ve své první sezoně vešel do první desítky bodování, to byl neuvěřitelný poměr cena – výkon. Navíc byl výrazným elementem celého týmu.

Hokejoví funkcionáři s oblibou zdůrazňují, že mančaft se tvoří až do 31. ledna. Během sezony vás zřejmě čeká hodně práce. 
Jasně. Nastávají posuny, někdy potřebujete posílit, nebo doplnit tým kvůli marodce. Když se podíváte na soupisky na začátku a konci sezony, tak ke změnám přirozeně dochází. V Litvínově se pracuje na tom, aby tady byla hlubší spolupráce s mládeží. To bude jeden z mých úkolů. Nebude to ze dne na den, ale pro celý klub je to významný proces.

„V Litvínově se pracuje na tom, aby tady byla hlubší spolupráce s mládeží.“

Díky této filozofii měl litvínovský hokej ve světě dlouhodobě zvuk. Co by se mělo změnit?
Zaprvé je třeba nastavit podmínky a tréninkový proces tak, že do sebe kluci budou dostávat maximum. Aby se rozvíjeli po hokejové a lidské stránce, ale zároveň měli možnost nakouknout do seniorského hokeje. Zadruhé chceme, aby se v Litvínově scházeli vybraní hráči z regionu. Když se podívám po extralize nebo nejvyšších soutěžích v zahraničí, tak kluci z Litvínova v nich moc nejsou. Není to úplně o tom, že bychom kluky z regionu nepodepisovali, oni zkrátka nejsou. Náš cíl je tohle změnit, aby Litvínovem prošli nadstandardní kluci z regionu a pak se tady zapojovali do áčka. Úkolem číslo jedna je ale odstartovat sezonu na všech úrovních tak, abychom byli v klidných vodách.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz