České Budějovice: Výstava prestižní kilogramové mince “Australian Kangaroo”

Výstava prestižní kilogramové mince “Australian Kangaroo” Foto: Jan Luxík

Výstava prestižní kilogramové mince “Australian Kangaroo” Foto: Jan Luxík

U příležitosti otevření nové českobudějovické prodejny Zlaťáky.cz zahájila společnost výstavu prestižní investiční mince "Australian Kangaroo" o váze jednoho kilogramu zlata raženou v australské mincovně Perth Mint. Návrh klokana rudého, obklopeného stylizovanými slunečními paprsky, vytvořil australský umělec, zlatník, ale také klenotník inspirovaný královnou Alžbětou II. – Stuart Devlin. Svým nadčasovým designem, precizním zpracováním, nejvyšší ryzostí, ale také nákladem, který činí pouze několik desítek kusů ročně, se mince řadí mezi špičku na trhu. Prohlédnout si ji můžete i vy a to až do konce července v budově Piano Business Center.

Motiv devlinova vačnatce se poprvé objevil na investičních mincích v roce 1990. Když v roce 1991 přistoupil Perth Mint k ražbě varianty o váze jednoho kilogramu, nemohla být volba motivu snad ani jiná.Celosvětovou proslulost získal klokan rudý především díky stříbrným investičním mincím, na kterých se objevuje od roku 2015 a činí z něj jeden z nejznámějších numismatických reverzů.

"Zajímavostí je, že australská mincovna v Perthu šokovala v roce 2011 svět numismatiky tím, že vyrobila největší, nejtěžší a definitivně nejdražší investiční minci na světě. Mince vážila neuvěřitelnou jednu tunu," říká CEO společnosti Zlaťáky.cz Martin Štich a doplňuje, že na největší minci na světě i na té kilogramové je na reverzní straně portrét královny Alžběty od Iana Rank-Broadleyho společně s nápisem Australia, Elizabeth II a nominální hodnotou. "Vyrazit a zpracovat minci takové velikosti bylo nesmírně náročné, jen velmi málo mincoven na světě může o takovém projektu uvažovat," řekl tehdy výkonný ředitel mincovny v Perthu Ed Harbuz.

Kilogramová mince v Českých Budějovicích má statut australského zákonného platidla s nominálem ve výši 3 tisíc australských dolarů a je dodávána v ochranné plastové kapsli. Více informací o produktu včetně dostupnosti a výkupní ceny se dozvíte na webových stránkách Zlaťáky.cz.

Nově otevřená kamenná prodejna v Českých Budějovicích je devátou pobočkou společnosti. Zákazníci zde mohou zlato nejen nakoupit, ale také prodat.

Společnost Zlaťáky.cz vznikla v roce 2006 a specializuje se na nákup a prodej investičního zlata, stříbra a numismatiky. Se vstupem nového majitele, investora Karla Holoubka, se rozrostla prodejní síť i sortiment zboží a poskytovaných služeb. Dynamický růst miliardové firmy podpořila modernizace e-shopu, vytvoření konsolidačního skladu, navýšení skladových zásob zlata i stříbra a otevření nových kamenných poboček. V současné době má společnost devět prodejen v Česku a na Slovensku.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-hobby-zajímavosti-komodity-numismatika-Zlaťáky.cz

Oblast
Jihočeský (cb)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Finance, ekonomika

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.