Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k armádě

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k armádě Zdroj: ČTK / AP / Sergei Guneyev

Viliam Buchert: 224 stran čtení v novém letním Reflexu a nekonečný bizár v Rusku

 Nové dvojčíslo tištěného Reflexu, které má společně s přílohou Excellent Film, jež se věnuje festivalu v Karlových Varech, dohromady 224 stran, mělo být původně seskokem z kolotoče, na kterém jste společně s námi jeli od začátku roku. A že to někdy nebyla právě veselá jízda – vypjatá prezidentská kampaň, válka na Ukrajině, demonstrace, vysoké ceny a neodbytný pocit, že něco není v pořádku. Roztěkaný mozek si také ale někdy potřebuje odpočinout, proto jsme vám na začátek prázdnin připravili poněkud jiné čtení. Jenže malou část tohoto záměru nám překazil puč-nepuč v Rusku, což byla akce-neakce stejně podivná, jako je ta země sama. Ostatně jak zazní ve filmu Andrej Rublev slavného ruského režiséra Andreje Tarkovského: „Na Rusi je všechno možné“. Bohužel, je…  

Sedmapadesátý mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná v pátek 30. června, hvězdné hosty v čele s „gladiátorem“ Russellem Crowem už znáte. Jako hlavní mediální partner Varů jsme pro vás i letos připravili velkou filmovou přílohu, vloženou do Reflexu jako zvláštní časopis. Připravila ji Veronika Bednářová s dalšími kolegy. Vešlo se do ní i 20 tipů na nejlepší filmy z letošního programu, čítajícího na 150 snímků. Jednotlivé tipy a další reportáže, rozhovory a zprávy pro vás budou během celého varského festivalu k dispozici také na webu Reflex.cz.

Excellent Film je vůbec největší příloha Reflexu, jakou letos vyrobíme. Ve Varech ale máme taky výstavu, a to v hotelu Thermal v 1. patře. Jmenuje se Hvězdy očima Thao. Najdete zde 20 titulních stránek českých i zahraničních hvězd, které vyšly v Reflexu v minulých letech i s exkluzivními rozhovory. A výstava stojí za to, protože Nguyen Phuong Thao je naše skvělá fotografka. Dále si ve filmové příloze přečtete velké téma o vycházejících českých hereckých talentech i profilový rozhovor s herečkou Eliškou Křenkovou – ostatně proto máme právě ji i na titulní straně celého časopisu.

 

Jana Bendová pak pro nové dvojčíslo Reflexu připravila rozhovor o Česku s potomkem významného šlechtického rodu Tomášem Czerninem, který je místopředsedou Senátu. Jakub Švejkovský se zase sešel s třemi významnými osobnostmi naší společnosti – s vědkyní Blankou Říhovou, shakespearologem a překladatelem Martinem Hilským a lékařem Pavlem Pafkem. Pracovně jsme si toto téma nazvali Dobrý ročník. A skutečně, chutnalo to náramně.

Reflex by nebyl Reflexem, kdyby také někoho nepoškádlil. Proto jsou v tomto vydání kresby Marka Douši, který se zaměřil na české vrcholné politiky. Hana Benešová se pak podívala do minulosti na módu našich prvních dam a Pavel Kovář popsal pozoruhodný příběh tenisty Jana Kodeše, který před 50 lety vyhrál slavný Wimbledon.

V létě se kromě odpočinku všichni věnujeme i dobrému jídlu a pití, výletům, rodině či zábavě. Je to i čas, kdy by bylo dobré, aby pookřála naše duše. Kulturní redakce Reflexu proto připravila proto toto vydání 50 zajímavých tipů na výstavy, koncerty či další pozoruhodné akce.        

Legendární kapela The Beatles v písni I´ll Follow the Sun zpívá, že „zítra může pršet, tak půjdu za sluncem“. Přejeme všem našim čtenářům hezké léto a jděte za slunce. Pokud bude pršet, máte na čtení Reflex a web Reflex.cz.

Text vyšel tako úvodník nového tišteného Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 26-27/2023Reflex 26-27/2023|Archív