Hlavní obsah

ZNÁMKOVÁNÍ Lvíčat na Euru: Jedna čistá jednička, kdo naopak zklamal?

Aktualizováno

Středeční matný výkon proti Izraeli korunovaný prohrou 0:1 uzavřel do té doby relativně povedené vystoupení české fotbalové reprezentace na EURO do 21 let. Redakce Sport.cz zhodnotila výkony všech hráčů, kteří do šampionátu zasáhli. Čistou jedničku si na stupnici známkování jako ve škole vysloužil jen stoper Martin Vitík.

Foto: FAČR / PAVEL JIŘÍK ML.

Čeští fotbalisté před zápasem s Izraelem

Článek

Vítězslav Jaroš (známka: 1-)

Nečekanou roli jedničky zvládl výborně, ani jeden z inkasovaných gólů na turnaji nejde za ním. Proti Německu předvedl několik nadstandardních zákroků, stejně tak v závěru utkání s Izraelem.

Foto: FAČR

Parádní zákrok Vítězslava Jaroše v utkání s Německem.

Adam Gabriel (2)

Na pravém beku byl velkou část skupiny jistotou, bohužel přes něj prošel centr před rozhodujícím gólem Izraelců. Jinak ale patřil k nejaktivnějším Čechům, nebál se útočit, ukázal dravost i fotbalovou kvalitu.

Martin Vitík (1)

Nejlepší český hráč. Z pozice stopera dodával týmu klid, když už přišlo nějaké zaváhání, dokázal ho buď sám, nebo s pomocí parťáků, uhasit. Velká škoda, že proti Izraeli musel vinou zranění brzy střídat. Bonusem byl vítězný gól proti Německu.

Robin Hranáč (2)

Ve stoperské dvojici byl tím méně dominantním. Vitíka však dokázal skvěle doplnit a ukázal, že si místo v základní jedenáctce zasloužil. Stejně tak si jistě zaslouží šanci v Plzni, kam se vrátil po povedeném hostování v Pardubicích.

Tomáš Vlček (2)

Bylo možná překvapením, že na jeho úkor dostal více prostoru Hranáč. Vlček se dostal do nezáviděníhodné situace, když musel proti Izraeli narychlo nahradit Vitíka. Důležitý moment však zvládl obstojně, v defenzivě rozhodně nezklamal. Uvidíme, zda se v dalších měsících dokáže prosadit v nabitém kádru Slavie.

Foto: FAČR,Pavel Jiřík ml.

Soustředěný Tomáš Vlček na palubě letadla.

Martin Cedidla  (4)

Proti Anglii nastoupil v základní sestavě a po více než matném výkonu byl následně právem nahrazen Michalem Fukalou. Cedidla vrstevníkům z Anglie v porovnání se zbytkem týmu nejvíce nestíhal, byť je potřeba dodat, že křídelník Noni Madueke byl jeden z nejtěžších protivníků.

Michal Fukala (2)

Proti Němcům zaujal efektní patičkou, celkově by ale vidět méně než Adam Gabriel na druhé straně čtyřčlenné obrany. Celkově ani nezklamal, ani nezazářil.

Lukáč Červ (2)

Proti Anglii a Německu si odvedl ve středu zálohy své. Platí o něm něco podobného jako o Fukalovi – nezklamal, nezazářil. Proti Izraeli se z trenérského rozhodnutí na trávník nedostal. Těžko soudit, ale v závěru proti Izraeli by se možná „buldok" na hřišti hodil.

Jan Žambůrek (2)

Byl vždy v základní sestavě a také si odvedl tak nějak své. Celý cyklus patřil mezi lídry, což se potvrdilo také na šampionátu. Možná se od něj směrem dopředu čekalo více kreativity.

Foto: Pavel Jiřík ml., FAČR

Filip Žambůrek zakládá útočnou akci.

Filip Kaloč (4)

Jednoduše řečeno, od kapitána výběru a hráče ročníku 2000 se čekalo víc. Kaloč plynule navázal na horší jaro v Baníku Ostrava, experti jeho počínání na hřišti kritizovali například při vyrovnávajícím gólu Němců.

Matěj Valenta (2-)

Proti Německu zaujal celkem povedeným výkonem, ale to byl také jediný zápas, ve kterém dostal větší důvěru. Proti Izraeli naskočil na posledních 25 minut, i přes snahu ale nedokázal vyvést český tým z letargie.

Kryštof Daněk (3)

Ve všech třech utkáních byl v roli střídajícího hráče, celkem odehrál přibližně 90 minut. Očekávané oživení hry však přinesl málokdy. Například oproti podzimní části kvalifikace na něm byla znát nerozehranost, ve Spartě na jaře moc příležitostí nedostal.

David Pech (3)

Byl ve složité situaci, na jaře v áčku Slavie téměř nehrál. V Gruzii dostal důvěru v základní sestavě na klíčový duel s Izraelem, vidět však moc nebyl. Pro jeho další rozvoj bude důležité, aby v následujících měsících dostal v české nejvyšší soutěži daleko větší minutáž.

Foto: FAČR

Pavel Šulc uniká anglické obraně na EURO U21.

Pavel Šulc (2)

Zřejmě jedno z nejpříjemnějších překvapení českého týmu. Šulc v Jablonci vyzrál, na Euru se nebál individuálních akcí, ukázal bojovnost i fotbalovou kvalitu. Nejvíce zaujal v závěru duelu s Německem, proti Izraeli ovšem moc vidět nebyl.

Adam Karabec (2)

Bylo velkou neznámou, v jakém světle se talent Sparty na turnaji představí. Karabec zaujal průniky, nápaditými přihrávky, v soubojích s urostlejšími soupeři často obstál silově i rychlostně. Nejpovedenějším momentem byla přihrávka na Vasila Kušeje před prvním gólem do sítě Německa.

Vasil Kušej (1-)

Rychlý křídelník ukázal, že má před sebou velkou budoucnost. Obráncům Anglie i Německa dělal velké starosti, jednoznačně patří mezi hráče, kteří z českého týmu nejvíce zaujali. Jen škoda, že se proti Izraeli neukázal víc, i když je otázka, zda ho k tomu nedonutila nastolená taktika. O půli šel možná až nepochopitelně dolů.

Daniel Fila (3-)

Překvapivě se proti Izraeli objevil v základní sestavě. Jeho výkon zapadl do (pod)průměrného vystoupení celého mančaftu. Kredit mu jistě patří za kvalifikaci, v níž byl s pěti trefami nejlepším střelcem Lvíčat.

Foto: Pavel Jiřík ml., FAČR

Daniel Fila v utkání proti Izraeli na EURO U21 v Gruzii.

Václav Sejk (2-)

Útočník číslo jedna se blýskl gólem proti Německu po rychlé přímočaré akci. V úvodních dvou duelech byl důležitou součástí aktivního presinku, experti mu naopak vyčítali zejména malé zapojení do kombinace.

Matěj Jurásek (3-)

Dřímá v něm velký talent, který neměl šanci se moc kde ukázat. Jako střídající hráč dostal celkem zhruba 50 minut, během niž nikterak neoslnil. Jurásek je stejně jako Karabec nebo Daněk ročník 2003 a bude jistě stěžejním hráčem pro další reprezentační cyklus.

Do turnaje nezasáhli a nejsou tak hodnoceni: Jakub Markovič, Vladimír Neuman, Karel Pojezný, Matěj Koubek

Reklama

Související témata: