Třinecké železárny loni navzdory energetické krizi vydělaly přes dvě miliardy

  16:18
Přes dvě miliardy korun vydělaly v loňském roce, navzdory vysokým cenám energií, Třinecké železárny. „Valná hromada uzavřela hospodaření společnosti za rok 2022. Přestože loňský rok poznamenala řada nejistot a zvratů, podnik dosáhl pozitivního výsledku hospodaření ve výši 2,393 miliardy korun po zdanění,“ informovala mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

Třinecké železárny loni vydělaly přes dvě miliardy korun. | foto: Třinecké železárny

„Na hospodářském výsledku se podepsala výše tržeb, která dosáhla celkové hodnoty 57,602 miliardy korun,“ vysvětlila mluvčí. Třinecká huť se v minulém roce stala největším výrobcem oceli v České republice.

„I přes přetrvávající problémy v části dodavatelsko-odběratelských řetězců se podařilo stabilizovat výrobu. Celkový objem vyrobené oceli přesáhl 2,4 milionu tun. Navzdory komplikacím se tak podíl železáren na domácí produkci surové oceli v roce 2022 zvýšil na 57 procent,“ konstatoval předseda dozorčí rady Tomáš Chrenek.

Výsledky hospodaření rovněž zveřejnila další velká společnost působící v kraji – stavební firma HSF System. Ta za loňský rok dosáhla tržeb přes 2,6 miliardy korun.

„Konsolidované tržby stavební skupiny HSF System za rok 2022 byly meziročně o 18,2 procenta vyšší, za posledních pět let pak narostly o téměř 72 procent. Čistý zisk před zdaněním za rok 2022 činil 147 milionů korun,“ přiblížil výsledky stavební firmy její mediální zástupce Lukáš Klapil.

Firma využívá velkého zájmu o stavbu logistických a průmyslových objektů.„Nově je z investorské strany kladen velký důraz na ekologickou udržitelnost staveb a jejich uhlíkovou neutralitu,“ přiblížil požadavky trhu obchodní ředitel firmy Tomáš Hess.