Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete silniční Peugeot 9X8 Le Mans? Stačí vypsat prázdný šek

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Vypisovat prázdné šeky, kam si příjemce může doplnit jakoukoliv částku, není příliš rozumné. Pro zájemce o silniční Peugeot 9X8 jde však o jedinou šanci.

Letošní (již stý) ročník závodu 24h Le Mans byl velmi očekávanou událostí. Ještě před jeho začátkem jsme přitom s napětím sledovali, jak automobilky představují nové vozy, které se závodu zúčastní. Po jistou dobu navíc ve vzduchu visela možnost, že by kvůli homologaci musely automobilky omezené množství speciálů vyrobit také v silniční verzi. A neznělo to zcela nereálně.

Ostatně v posledních letech se objevilo hned několik sportovních modelů, které už na první pohled patří spíš na závodní trať než na silnice. Zmínit můžeme například Mercedes-AMG One nebo Aston Martin Valkyrie. Další příval podobných speciálů by nás tak nejspíš asi nepřekvapil.

Video se připravuje ...

Automobilky se nakonec této povinnosti vyhnuly, Linda Jackson, generální ředitelka značky Peugeot, ale možnost výroby silniční verze závodního speciálu Peugeot 9X8 zcela nevyloučila. V současnosti se na vývoji vozu sice nepracuje, určitá možnost na změnu by tu ale byla.

Pokud se chystáte přijít s nevyplněným šekem, můžeme se vždy pobavit,“ uvedla v rozhovoru pro Top Gear. „Je to jedna z těch věcí, kdy pokud by někdo přišel, tak proč ne? Ale zatím nikdo nepřišel. Možná jsem teď otevřela dveře? Třeba se někdo objeví, člověk nikdy neví,“ dodala Linda Jackson.

Připomeňme, že závodní speciály Peugeot 9X8 dokončily slavný závod na osmém a sedmadvacátém místě, což nemusí být dostatečná motivace k vypsání šeku, na kterém by se nakonec mohla objevit děsivě vysoká částka. Na druhou stranu je potřeba uznat, že Peugeot 9X8 se svým designem bez obřího zadního křídla vypadá opravdu parádně.

Pod kapotou pak ukrývá 2,6litrový motor V6 s hybridní výpomocí, který posílá na kola 952 koní. Bavíme se přitom o parametrech, které vyžadovala FIA pro start na Le Mans. Je však možné, že mimo rámec těchto pravidel by technici mohli z pohonného ústrojí vytáhnout ještě dalších pár koní.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme