Děti manželství pro všechny potřebují

30. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Fascinuje mě, jak se odpůrci manželství pro všechny stále ohánějí zájmy dětí. Žádným dětem takové manželství neublíží, ale mnoha dětem může pomoci. Rozhodně může pomoci dětem, jejichž rodiče jsou stejnopohlavní pár.

Dětem by velmi pomohlo, kdyby tito rodiče měli zcela a ve všem stejná práva jako rodiče různopohlavní. Aby se samy mohly cítit rovné dětem ostatním. Takové je dlouhodobě stanovisko velkých odborných organizací pediatrů i psychologů, které prosazují gay marriage. Kdo to popírá, ten prostě tvrdí, že Země je placatá.

Cituji ze stanoviska American Academy of Pediatrics z roku 2013 (odkaz je na konci článku, překlad je můj): „Mnoho studií ukázalo, že kvalita života dětí závisí mnohem více na jejich vztahu s rodiči, na tom, jak vnímají kompetence svých rodičů a jejich schopnost je chránit, a na tom, jak rodina dokáže děti sociálně a ekonomicky podpořit, než na pohlaví nebo sexuální orientaci rodičů. Nemožnost sňatku homosexuálních rodičů přináší do rodin stres, dopadající na všechny jejich členy. Protože manželství posiluje rodinu, a v tom ohledu taky rozvoj dětí, dětem by neměla být brána možnost sňatku jejich rodičů.“

Ale ještě dalším dětem by manželství pro všechny velmi pomohlo: jsou to homosexuální děti, které si zejména během dospívání často procházejí těžkým obdobím překonávání homofobie, jež do nich byla implantovaná jejich okolím (často právě církevním prostředním, z něhož vychází i lidovecký odpor k manželství pro všechny, prostředím, které je spojeno s níže zmíněnou tragédií mladého gaye).

Kdyby takový Filip Havlíček ve svých 14 letech věděl, že žije ve společnosti, kde se gayové a lesby mohou brát, kde jejich vztahy jsou legálně zcela na úrovni vztahů heterosexuálních, možná by se neoběsil. Jeho rodiče pak pochopili, o co vlastně jde, a zavedení manželství pro všechny jasně podporují.

Pro lidovce a další odpůrce manželství pro všechny ale tyto děti neexistují, nechtějí je vidět, nezajímají je názory mladé generace a skutečné zájmy dnešních dětí.

Stanovisko American Academy of Pediatrics: https://publications.aap.org/pediatrics/article/131/4/e1374/31926/Promoting-the-Well-Being-of-Children-Whose-Parents?autologincheck=redirected

Rozhovor s rodiči Filipa Havlíčka: https://www.youtube.com/watch?v=pUbFm7ZwCsI

2
Vytisknout
5083

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2023