Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Tipy na čtení k vodě. Které knihy rozhodně nevynechat?

Ilustrační foto: Pexels

Letní dny doslova vybízí k tomu lehnout si na deku, popíjet osvěžující drink a zkrátit si volný čas u knihy. Inspirujte se naším výběrem titulů, které jsou na léto jako stvořené. Pročtěte se k novým dobrodružstvím, letním láskám a pořádně se zrelaxujte.

Všechny řeky od Dorit Rabinjan

Izraelka Liat a Palestinec Arab Hilmí se náhodně potkají v New Yorku a vzplane mezi nimi vášnivá láska. Problém ale je, že pocházejí ze znepřátelených táborů, na což narážejí už i v New Yorku, a je tudíž jasné, že ve svých domovech by spolu žít rozhodně nemohli. Liat navíc za pár měsíců odlétá domů do Tel Avivu. Co bude s jejich láskou?

Moderní variace na příběh Romea a Julie je velmi čtivá, autorka má nádherný poetický styl psaní. Příběh je tím silnější, že je autobiografický. Jednoznačně doporučujeme.

Foto: Gabriela Brázdová

Kdepak jsi, krásný světe od Sally Rooney

Britská autorka Sally Rooney se proslavila svými knihami Rozhovory s přáteli a Normální lidé, v nichž realisticky popisuje životy mileniálů, jejich trable se vztahy, láskou, kariérou. V novince Kdepak jsi, krásný světe se opět věnuje těmto oblastem. Neopomíná zdůraznit ani další závažná témata, která se lidstva a celého světa týkají, jako je nerovnost nebo klimatická krize.

Foto: Gabriela Brázdová

Ekstase od Jakuba Šponera

Literární debut Jakuba Šponera překvapuje svou vyspělostí, útlá novela je právem přirovnávána ke známému románu Pěna dní. Hlavní hrdina v knize balancuje mezi snem a skutečností. Většina jeho myšlenek míří k Ní, té, kterou miluje. Co se s ní stalo? Jaký je jejich příběh? Dílo dává velký prostor fantazii čtenáře.

Méně známé nestvůry 21. století od Kim Fu

Nebyli bychom to my, kdybychom v seznamu doporučené literatury opomněli fantasy literaturu. Tentokrát jsme do výběru zařadili sbírku povídek kanadsko-americké autorky čínského původu. Čtenáři se prostřednictvím knihy setkají s dívkou, které rostou z kotníků křídla, s gigantickou kolonií mořských organismů blížící se k pobřeží, nebo „jen“ s podezřelou smrtí slavného horolezce. Příběhy se nepřímo a rafinovaně dotýkají našeho přístupu k minulosti, přírodě, technice i druhým. Milovníkům fantasy by tento titul v knihovničce rozhodně neměl chybět.

Foto: Gabriela Brázdová

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku

Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku

Jaká je smrt? Mnozí známe její podobu ze strašidelných příhod, kde byla obvykle popisovaná jako…