Výrobce obkladů Rako dočasně omezuje výrobu. Čelí nízké poptávce a drahým energiím

Společnost loni prodala téměř 27 milionů metrů čtverečních obkladů, meziročně zhruba o pět procent méně.

Společnost loni prodala téměř 27 milionů metrů čtverečních obkladů, meziročně zhruba o pět procent méně. Zdroj: Rako

Lasselsberger letos odhaduje propad prodeje o deset až dvacet procent.
2
Fotogalerie

Rakouská společnost Lasselsberger, která v Česku vyrábí keramické obklady značky Rako, musí kvůli nižší poptávce omezit výrobu. „Další vývoj se bude odrážet od situace na trhu v následujících měsících,“ uvádí manažerka komunikace společnosti Pavla Nováková. V posledních šesti měsících již firma propustila devět desítek zaměstnanců ze zhruba 1500.

Hlavní problém představuje omezená poptávka po keramických obkladech napříč světovými trhy. Na vysoké ceny energií a zvyšující se vstupní náklady musel výrobce reagovat dočasným omezením výroby. „Opatření jsou přijímána individuálně podle výrobních plánů a poptávky po výrobcích,“ vysvětluje Nováková.

V podniku pracuje v keramické výrobě zhruba 1400 zaměstnanců, takže část z nich nyní nemůže pracovat. „Jedná se o odstávky starších výrobních linek, přičemž zaměstnanci na základě překážek v práci na straně zaměstnavatele u vybraných pozic a závodů pobírají šedesát procent mzdy,“ doplňuje.

Během pandemie firma dokončila investici v řádu stovek milionů korun do nové linky na obkládačky, ale loni se začaly projevovat důsledky energetické krize umocněné válkou na Ukrajině. „Výroba obkladů je energeticky náročná, funguje 24 hodin, sedm dní v týdnu a 365 dní v roce,“ popisuje Nováková. Nejvíce se do nákladů propisuje drahý plyn, který tvoří třetinu až polovinu ceny obkladů.

Společnost loni prodala téměř 27 milionů metrů čtverečních obkladů, meziročně zhruba o pět procent méně. Letos odhaduje propad o deset až dvacet procent kvůli poklesu stavební výroby.  Firma nakonec i kvůli růstu cen u dodavatelů musela v polovině loňského roku zdražit o zhruba 30 procent a na podzim znovu přibližně o deset procent.

V posledních měsících navíc klesá stavební výroba, což dokládají data Českého statistického úřadu. Stavební výroba v pozemním stavitelství, tedy výstavbě bytů, kanceláří i dalších nebytových prostor, se k dubnu snížila meziročně o 5,3 procenta.

Část developerů pomalu začíná pozastavovat některé nové projekty, a to hlavně kvůli růstu úrokových sazeb, který prodražuje financování. Dopředu nasmlouvané projekty zatím běží, do konce roku ale ekonomové českému stavebnictví předpovídají dvouprocentní ochlazení.

„Teď se ještě dodělávají projekty, ale je pravda, že ty nové jsou z velké části pozastavené. To se ale zatím v našich dodávkách neprojevuje,“ vysvětluje šéf prodejce koupelen a kuchyní Siko Tomáš Vala. Zlom k horšímu v poptávce  developerů očekává ve druhé polovině roku. S tím, jak developeři pozastavují projekty, klesá i zájem o keramickou produkci.

„Naším cílem je, aby se výrobky Rako opět dodávaly na zakázky do celého světa a společnost nemusela pokračovat v omezování výroby,“ dodává Nováková.