IKEM již 40 let od první transplantace pankreatu

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se řadí mezi světové špičky v transplantaci slinivky.

Ročně dostane novou naději na kvalitnější život 35-40 pacientů. Více než 95 % transplantovaných pacientů žije déle než 5 let a má funkční štěp slinivky. Nemusí si tak aplikovat inzulín nebo dodržovat přísnou dietu. Technika transplantace slinivky se v průběhu 40 let výrazně proměnila a posunula kupředu díky usilovné práci vědců a lékařů v IKEM.

Letos uplynulo 40 let od první kombinované transplantace ledviny a pankreatu

Do historie se tak června 1983 zapsali chirurgové I. Vaněk a V. Kočandrle pod koordinací V. Bartoše. První pacientkou byla 32letá žena, která od svých 11 let trpěla diabetem I. typu. V důsledku tohoto onemocnění došlo k těžkému poškození ledvin i zraku a kvalita života této pacientky byla značně narušena. Její zdravotní stav vyžadoval nejen velké dávky inzulinu, ale i pravidelnou léčbu hemodialýzou. Po operaci jí oba nové orgány fungovaly 5 měsíců, po které nemusel být podáván inzulin, ani prováděna hemodialýza. Příčinou selhání obou transplantovaných orgánů pak byla nezvládnutelná rejekce. Pacientka zemřela 10 měsíců po transplantaci v souvislosti s komplikacemi dialýzy.

Transplantace pankreatu se nejprve prováděly pouze současně s transplantací ledviny, a to u osob s velmi špatnou prognózou při konzervativní léčbě a vysokým operačním rizikem. Trvalo ještě dalších 15 let, než se díky systematickému pokroku stala zavedenou léčebnou metodou. Po odchodu Ivana Vaňka a Petra Pavla se v roce 2000 stal hlavním chirurgem pro tento typ výkonu Miloš Adamec a po něm Květoslav Lipár a Matěj Kočík. Ti spolu s týmem „transplantačních diabetologů" v čele s Františkem Saudkem dovedli program transplantací pankreatu v IKEM na čelní pozici ve světě, s mezinárodním ohlasem.

„IKEM se v současnosti řadí mezi přední světová centra v počtu transplantací na milion obyvatel. Každý rok dostane novou slinivku v průměru 35 pacientů. Celkově lékaři v IKEM transplantovali již 760 slinivek. To je obrovský úspěch. Pro zajímavost, náklady na jeden kombinovaný výkon, spolu s transplantací ledviny, sahají k jednomu milionu korun,“ říká ředitel IKEM Michal Stiborek.

Naposledy se technika transplantace slinivky břišní podstatným způsobem změnila v roce 2010.

„Tehdy jsme tento výkon začali provádět kompletně nitrobřišním přístupem a tato změna vedla k podstatnému snížení pooperačních chirurgických komplikací. V posledních deseti letech se také podařilo navýšit celkové roční počty pacientů, kteří transplantaci pankreatu podstoupí,“ říká MUDr. Květoslav Lipár.

Transplantace pankreatu a diabetes

Více než 95 % transplantovaných pacientů žije déle než 5 let a má funkční štěp slinivky.

„To znamená, že si nemusí aplikovat inzulín a nemusí dodržovat žádná přísná dietní opatření,“ říká přednosta Kliniky diabetologie doc. MUDr. Peter Girman, Ph.D..

Většina transplantací pankreatu se provádí s v kombinaci s ledvinou pacientům s diabetem mellitem 1. typu, kterým selhaly ledviny. V menším počtu se provádí izolované transplantace slinivky bez transplantace ledviny.

„Jde o úzkou skupinu diabetiků, kteří nejsou schopni rozeznat hypoglykemie, a proto mohou upadnout do bezvědomí. Tyto stavy je ohrožují na životě a transplantace pankreatu je pro ně často jedinou léčebnou možností,“ doplňuje Girman. „V souboru nyní máme řadu pacientů, kteří již déle než 20 let nepotřebují injekce inzulínu, nemusí dodržovat diabetickou dietu ani monitorovat glykémie. To nám dalo příležitost sledovat příznivý vliv nově navozené normální glykémie na další vývoj orgánových komplikací diabetu, jako jsou především diabetická retinopatie, neuropatie a ischemická choroba srdeční. Jako variantu jsme také zavedli metodu transplantace izolovaných Langerhansových ostrůvků. Pacientům tak můžeme navrhnou více léčebných postupů, které odpovídají nejen jejich zdravotnímu stavu ale také jejich osobní volbě,“ uzavírá prof. MUDr. František Saudek, DrSc.

26. 6. 2023, TZ: IKEM

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin

Ilustrační foto: Měsíček lékařský/Praha Press

V České republice má přírodní léčení dlouhou tradici.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

reklama reklama