Pokud chce být dnes zaměstnavatel úspěšný, musí dbát na témata udržitelnosti, diverzity a inkluze. „Škoda Transportation při náboru kvůli tomu představuje potenciálním zaměstnancům svou strategii, v níž se všemi těmito tématy pracujeme,“ vysvětluje Šárka Moučková, viceprezidentka pro lidské zdroje ze společnosti Škoda Transportation. Firma s náborem nových lidí nemá problém, mimo jiné právě proto, že se zaměřuje i na udržitelná řešení pro veřejnou dopravu. Tím, že je Škoda společností s českými kořeny rozšiřující se do dalších zemí, řeší i téma diverzity. Díky všem těmto faktorům letos Škoda Transportation získala druhé místo v kategorii TOP Zaměstnavatel v rámci nezávislého žebříčku Nejlepší zaměstnavatelé společnosti Randstad, který proběhl ve třiceti zemích.

Šéfka lidských zdrojů ve Škodě Transportation Šárka Moučková začala v oboru pracovat před pětadvaceti lety. Tehdy podle ní bylo HR čistě o náboru nových zaměstnanců do výroby a administrativním zpracování. „Za těch dvacet pět let ale proběhl v oboru obrovský posun, protože nyní je personalistika nedílnou součástí strategického vedení firem,“ vysvětluje. Proměňují se podle ní i požadavky zaměstnanců. „Pro lidi je klíčové, aby jejich práce dávala smysl,“ popisuje Moučková jev, na němž lze podle ní ukázat, jak se lidská společnost posunula kupředu.

Sérií podcastů Nejlepší zaměstnavatelé chtějí Hospodářské noviny ve spolupráci se společností Randstad zvýšit povědomí o posledních trendech v oblasti personalistiky skrze rozhovory se špičkami byznysu a průmyslu působícími nejen v Česku, nýbrž i po celém světě. Rozhovory z této série jsou podloženy mimo jiné daty z výše zmíněného průzkumu agentury Randstad.