www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Na barumku se těšíme, hlásí Stříteský. Vylepší loňské páté místo?

30. června 2023 • 10:00

Už třetí sezonu Dominik Stříteský prokazuje, že se s ním v boji o domácí špičku musí počítat. Třiadvacetiletý dravec patří mezi nejbližší pronásledovatele Jana Kopeckého i Václava Pecha a na soutěžích domácího šampionátu pravidelně atakuje umístění v TOP 5. Naposledy obsadil na červnové Rally Hustopeče třetí pozici. Jak si povede v létě na Barum Czech Rally Zlín?

Dominik Stříteský - tisková konference Barum Czech Rally Zlín 2023

„Letošní sezona je zatím padesát na padesát. Dvakrát to vyšlo, dvakrát naopak po mé chybě ne,“ zamýšlí se mladý jezdec. Třetí příčku vybojoval také v dubnu na Rallye Šumava Klatovy, na Valašské Rally a v Českém Krumlově však havaroval. „Na Hustopečích to teď také nebyl můj závod, ale podařilo se nám uhájit třetí místo i díky dešti v předposlední erzetě,“ doplňuje.

Tratě Barum Rally okusil závodník z Kelče na Vsetínsku poprvé v roce 2019, letos jej čeká na prestižním podniku čtvrtý start. „Valaška je mi blíž svým umístěním, ale barumka je srdcová záležitost. V roce 2021 jsem si odsud po havárii neodvezl šťastné vzpomínky, ale loni se nám dařilo víc než dobře,“ připomíná páté místo, své dosud nejlepší umístění na zlínském podniku.

„Dařilo se nám v evropské konkurenci držet hodně vysoko, a to až do poslední erzety, kde přišla chyba. Tu soutěž jsem si užil – měnily se podmínky, nebylo do poslední zkoušky jasné, jak to dopadne. Myslím si, že právě tak by závodění mělo vypadat.“

Na přípravě Stříteského auta se čtvrtým rokem podílí společnost Vančík Motorsport, spolupráci si jezdec velmi pochvaluje. „Letos k nám přistoupil ještě Roman Kresta s podvozkem, což byl pro nás obrovský krok vpřed. Připravuje nám tlumiče. Jsme takové trio, kterému to funguje. Daří se nám pomaličku stahovat náskok těch prvních dvou,“ zmiňuje Kopeckého s Pechem, kteří na tuzemských soutěžích dlouhodobě dominují.

Dominik Stříteský - Jiří Hovorka (Škoda Fabia R5) - Barum Czech Rally Zlín 2022

„Na Hustopečích to sice moc vidět nebylo, ale zatímco dříve jsme jezdili minutu, minutu a půl za nimi, teď jsme schopni já i Adam Březík se držet do minuty. A když to jde dobře, tak třeba i do půl minuty. Oba jsou zkušení matadoři, a jak se navzájem špičkují, tak nepolevují v tempu. Pořád jedou naplno,“ říká Stříteský.

Další příležitost prohnat Kopeckého s Pechem bude mít mladý jezdec v červenci na Bohemia Rally a pak už přijde na řadu srpnová barumka. „Nebude to nic lehkého, ale uděláme maximum,“ je odhodlaný.

„Uvidíme, jak to bude na Barum Rally – kam přijedou střelci z Evropy – vypadat a jak obstojíme s naší starší fabií. Už se všichni těšíme, barumka bude vrchol sezony. Těžký závod s náročnými podmínkami na erzetách, navíc tempo bude větší než na ostatních soutěžích, kde se taháme hlavně s Adamem.“

Domácí šampionát má v tuto chvíli za sebou čtyři podniky ze sedmi, Stříteský se po dvou třetích místech drží na průběžné čtvrté pozici. V minulé sezoně obsadil mladý jezdec na Mistrovství České republiky celkové třetí místo.

Vojtěch Jurák
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist