Na dovolenou s Radiožurnálem. Kam vyrazit a na co nezapomenout?

Cestovní pojištění uzavřete obezřetně. Zkontrolujte limit úhrady a nezapomeňte na rizikové sporty

Před dovolenou si nezapomeňte zařídit cestovní pojištění. Třeba ošetření zlomeniny kotníku v Čechy oblíbeném Turecku může vyjít i na čtvrt milionu korun. Jenže i když je cestovatel pojištěný, pojišťovna mu úraz nemusí vždy proplatit. Budeme o tom mluvit s Anetou Nevšímalovou z ekonomické redakce. Proč je vlastně dobré se pojistit? 

Klasické zdravotní pojištění v evropských zemích kryje léčbu, ale ne vše, co můžete potřebovat. Zpětně proplácí jen absolutně nezbytné lékařské zákroky a výdaje, takže nemusí pokrýt částku za celou léčbu.

Po Evropě do 3 milionů

Podle České asociace pojišťoven si mají cestovatelé dávat dobrý pozor především na to, jaké jsou limity pojistného plnění, tedy jaká je nejvyšší částka, kterou pojišťovna při úrazu proplatí. Pokud je nižší, než na kolik úraz vyjde, doplácí klient rozdíl z vlastní kapsy, upozorňuje mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pysková:

„Cestujete-li po Evropě, hledejte pojištění s limitem do tří milionů korun. V případě, že jste se rozhodli pro exotiku nebo zámořské destinace, částka by měla být vyšší, protože zpravidla i cena ošetření bývá dražší.“

Rizikové sporty

A samozřejmě je důležitý i samotný obsah pojistné smlouvy. Ta by měla podle asociace pokrývat všechny aktivity, které cestovatel plánuje v zahraničí dělat, a to hlavně v případě, kdy chce aktivně sportovat. Některé druhy sportů totiž pojišťovny berou jako rizikové a člověk se musí připojistit. Jaké to třeba mohou být, upřesňuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích:

Ferraty do stupně C, rafting a sjíždění řek, potápění, surfing, kiteing, jachting jsou standardně za příplatek, v našem případě 50 procent.

Stejnou pozornost by lidé měli věnovat i výlukám z pojištění, tedy výjimkám, na základě kterých vám pojišťovna peníze nemusí zaplatit. Často v nich bývá třeba alkohol.

Hospitalizace vyjdou draho

Pokud byste vyhledali lékaře například kvůli potravinové alergii, museli byste si v Chorvatsku připravit i čtyři tisíce korun. Dražší jsou samozřejmě hospitalizace. Třeba jednodenní pobyt v egyptské nemocnici kvůli zažívacím problémům může vyjít i na deset tisíce korun. Vyplývá to z údajů Evropské pojišťovny. Další příklady uvádí její mluvčí Vlastimil Divoký:

Například třídenní hospitalizace klienta po kolapsu z horka v Bulharsku vyšla na 360 tisíc korun a dvou týdenní hospitalizace v Řecku úrazu hlavy vyšla na bezmála 400 tisíc korun.

Nejčastěji si pak Češi podle oslovených pojišťoven v létě nechávají proplácet zažívací problémy, záněty středního ucha nebo taky spáleniny od slunce.

autoři: Aneta Voska , agf
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.