Diana Frances Spencerová, princezna z Walesu, se stala první ženou současného krále Spojeného království, Karla III., tehdy prince Charlese. Ten na trůn nastoupil v září loňského roku po smrti královny Alžběty II.. Tragicky zesnulá princezna s ním měla dva syny, Williama a Harryho.

Diana se narodila do aristokratické rodiny a se svými sourozenci vyrůstala na sandringhamském statku. Její rodiče se později rozvedli, což dívku velmi zasáhlo. Navíc byla spolu s bratrem a sestrami svěřena do otcovy péče, s matkou se tak příliš nevídala.

Nikdy ji nebavila škola, když nezvládla závěrečné zkoušky, musela dokonce jednu z institucí opustit. Už tam ale pomáhala ostatním, což jí zůstalo i v dospělosti. Když se totiž řekne princezna Diana, většině z nás se vybaví štědrá a hojná charitativní činnost.

S princem Charlesem nejprve chodila tajně

S Charlesem začala tajně chodit roku 1980 a o rok později ji princ požádal o roku. Plachá Diana byla nadšená, věřila, že se jedná o pravou lásku. Svatba proběhla 29. července 1981 v katedrále sv. Pavla a svatební cestu si novomanželé užili na jachtě.

V roce 1982 se jim narodil první syn William Arthur Philip Louise a dva roky po něm Henry Charles Albert David. O Dianě bylo známo, že své děti neskutečně milovala a snažila se, aby co nejvíc vyrůstaly mimo zdi paláce. Dianu totiž život v královské rodině ničil a manželství s Charlesem také. Oba problémy ve vztahu řešili milenci. Do toho Diana trpěla silnými depresemi a dokonce se pokusila o sebevraždu. V podstatě si žila svůj vlastní život a po boku manžela se objevovala jen na veřejných událostech. Nakonec se dvojice po vleklém soudu rozvedla až v roce 1996. Diana i po rozvodu zůstala členkou královské rodiny, mohla si ale žít svým vlastním životem.

Naplno se tedy věnovala charitě. Podporovala organizace věnující se nemoci AIDS, bojovala proti nášlapným minám, několikrát navštívila nejchudší africké země a chodila do nemocnic za smrtelně nemocnými dětmi. Vydražila všechny své šaty, které dostala od Charlese, a výtěžek také věnovala na charitu.

Její smrt je obklopena řadou nejasností

Princezna lidských srdcí zemřela poslední prázdninový den roku 1997 poblíž tunelu Place de l´Alma v Paříži, kde havarovalo její auto pronásledované paparazzi. O její smrti vzniklo několik teorií. Jedna říká, že řidič, který se ji a jejího milence Dodiho Al-Fayeda snažil odvézt od fotografů, nezvládl řízení, protože byl opilý, jiná verze ale zase říká, že byl oslněn světlem z fotoaparátu a narazil do zdi. Dokonce se spekulovalo, že v době úmrtí byla Diana těhotná.

Řidič a Dodi Al-Fayed zemřeli na místě, Diana o život bojovala v nemocnici. Její zranění však byla natolik vážná, že se ji lékařům nepodařilo zachránit. Na její pohřeb, který se konal 6. září 1997 ve Westminsterském opatství, dorazilo přes tři milióny lidí.

Související články