InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Další sezona? Měla by být standardní, bez překvapení. A nebude reorganizační, zdůrazňuje Václav Zábranský

STRAKONICE - Hned z několika pohledů. Tak zažil sezonu 2022/2023 Václav Zábranský, který je nejen předsedou Okresního fotbalového svazu Strakonice, ale i rozhodčím a od zimy se také vrátil k trenéřině, když převzal mužstvo Čestic v Dudák třetí třídě. Uplynulé období uzavřel poslední červnovou středu galavečer fotbalu spojený s losovacím aktivem a pak už se vše bude ubírat k nové sezoně 2023/2004. Ta bude pro Václava Zábranského v roli šéfa okresního fotbalu tou poslední. „Chci si ji opravdu užít a věřím, že naše soutěže a také jejich řízení budou nadále výkladní skříní v Jihočeském kraji,“ vysvětluje v rozhovoru pro Týdeník Strakonicko.

Fotbalová sezona 2022/2023 je definitivně minulostí. Byla z vašeho pohledu standardní, nebo se něčím lišila od těch předchozích?

Ano, byla zase konečně standardní. Od předchozích dvou se lišila tím, že už jsme nemuseli praktikovat mnohdy zbytečná opatření.

Co jste říkal na jízdu štekeňského Otavanu, který ovládl jak Dudák okresní přebor, tak i Otavský zlatý Český pohár? Čekal jste jeho nadvládu?

Štěkeň v tomto ročníku přetavila v úspěch několikaletou dobrou práci v oddíle. Mohu říci bez uzardění, že jsem tento výsledek i čekal.

Ve třetí třídě se z prvenství radovaly Kladruby. Reflektovaly na postup do okresního přeboru?

Kladruby nakonec v pátek 16. června oznámily, že do Dudák okresního přeboru nepostoupí. Toho využilo z druhého místa mužstvo Znakon Sousedovice B, které v nové sezoně bude účastníkem přeboru. Tím do III. třídy sestupuje Dražejov B.

Okresní fotbalový svaz začíná trochu tlačit bota na postu rozhodčích. Pár let dozadu byly všechny zápasy okresního přeboru obsazeny trojicí sudích, ale teď už to bývá jen vzácnost. Nemáte v plánu se inspirovat sousedním Pískem, kde se snaží nováčky nalákat tak, že utkání řídí známé osobnosti? Ať už to byl hokejový brankář Jakub Kovář, nejlepší reprezentační střelec Jan Koller nebo kanonýr Jan Zušťák...

Valná hromada v roce 2017 zavázala výkonný výbor OFS k tomu, aby na všech soutěžích OFS byli delegovaní rozhodčí OFS a na zápasy okresního přeboru všichni tři. Vybavili jsme celkem 30 rozhodčích soupravami, takže na počet máme rozhodčích dostatek. Především u mladých ale vzniká souběh s aktivní fotbalovou kariérou, máme devět týmů v I. B třídě, kde na domácí zápasy dáváme minimálně AR2, někdy také souběhy v zaměstnání nedovolí o víkendu rozhodovat fotbal. V této oblasti vidím budoucnost optimisticky a že se brzy v nové sezoně vrátíme k plnění usnesení VH.

Když trochu odbočíme, po dlouhých šestnácti letech jste se také vrátil k trénování, když jste společně se svým bratrem Františkem převzali mužstvo Čestic ve třetí třídě. Byl to comeback podle představ, nebo jste doufali, že se vám podaří dostat Čestice ze spodních pater tabulky?

Výsledkově to samozřejmě zatím comeback není, ale vůbec nezoufám, protože mě moje zkušenost říká, že fotbal v Česticích má velký potenciál. Připravujeme se na novou sezonu, kterou zahájíme 22. července jednodenním soustředěním v Česticích. Velký impuls bylo i vyhodnocení Petra Vojtíška nejlepším hráčem Dudák III. třídy OFS Strakonice. Věřím tomu, že pokud mi podobné otázky položíte za rok, budu mluvit o výsledcích TJ Čestice s velkou radostí.

Jak moc se za tu dobu, co jste netrénoval, změnilo myšlení fotbalistů? Je těžší je v současné době přimět k tomu, aby více trénovali?

Jde o to, se kterou dobou to chcete srovnávat. Pokud s dobou, kdy mně a mým souputníkům bylo 20 až 25 let, tak je to nesrovnatelné. Přístup k zápasům a především k trénování se srovnat nedá. Dnešní doba přináší velké možnosti, jak se ve volném čase realizovat a moderní technologie nám bere ze všech sportů množství mladých lidí.

V předposledním kole se vám dokonce nepodařilo dát dohromady tým pro utkání na hřišti již jistého vítěze z Kladrub. Následovala samozřejmě kontumace a také vysoká pokuta za narušení regulérnosti soutěže. Nedali vám to Kladrubští a kolegové ve výkonném výboru – jak se říká – trochu sežrat?

Pět hráčů zraněných, tři vojáci z povolání na cvičení, dva studenti ještě plnili povinnosti na svých školách. Takže z devatenácti hráčů zbylo devět. Tuto situaci jsme včas oznámili STK OFS a tím i pokuta byla o něco menší. Ve výkonném výboru sedí lidé, kteří ve svých oddílech procházejí podobnými problémy a neví dne ani hodiny, kdy se něco takového může přihodit také u nich. Možná pokuta je lepší, než otrávit devět nebo méně hráčů nějakým debaklem.

Kdy zahájíte letní přípravu a plánujete opět posílit kádr?

V sobotu 22. července zahajujeme jednodenním soustředěním v Česticích, budeme trénovat v úterý a v pátek, sehrajeme dva přátelské zápasy a o víkendu chceme hrát první kolo Otavský zlatý Českého poháru, do kterého jsme se po letech přihlásili. Po Petru Kvěchovi by měl nastupovat další jeden nebo dva dorostenci. Jednáme s dvěma hráči z okresních soutěží a ještě uvidíme, co bude možné. Do III. třídy se hráči shání těžko, natož tam, kde se musí trénovat.

A ambice čestického mužstva?

Věřím, že za rok budu o výsledku TJ Čestice mluvit s velkou radostí a že se nám s bráchou a mančaftem podaří naplnit to, na co určitě máme.

Nadcházející sezona by měla být tou poslední před organizací soutěží, která přinese zrušení I. B tříd, z nichž si půlka týmů zajistí místo v pomyslné I. A třídě a zbytek týmů půjde do okresních přeborů. Jak tuto změnu osobně vnímáte?

Není to pravda. Zatím o ničem není rozhodnuto a tyto dohady, které vedou sdělovací prostředky, nemají zatím žádný reálný podklad. Jak stanovila i páteční řádná valná hromada FAČR, reorganizace je nutná, ale stále se povede diskuse, aby co nejméně bolela fotbalové prostředí.

A jaká bude nová sezona na okresních trávnících? Přinese nějaké novinky?

Myslím, že i sezona 2023/2024 by měla být standardní, bez nějakých velkých překvapeních. Nebude reorganizační! Dudák okresní přebor bude opět o dvanácti mužstvech – přibudou Cehnice A, Sousedovice B a zůstává dalších deset stabilních účastníků – někteří s výkonností jako na houpačce. III. třída s Dražejovem B i Česticemi o jedenácti členech. Dorost bude mít zajímavou soutěž s deseti družstvy – z toho tři z Písecka a dvě z Prachaticka. Žáci a mladší žáci v tomto ročníku pouze s týmy z okresu Strakonice. Starších přípravek letos – v uvozovkách – pouze 14 a mladších krásných 19. Pokračující novinkou je, že zápasy přípravek již řídí činovníci, kterým OFS tyto zápasy následně hradí. FAČR, při plných ústech podpory mládeže, již tyto kategorie neproplácí…

Jinak vstupujeme do roku 2024 se zvýšením členských příspěvků o 100 procent – na 400 a 200 korun. Polovina z navýšení příspěvků by se mělo vracet na okresy. Bohužel opět určitá klika na valné hromadě toto neprohlasovala, peníze budou zmrazeny do další valné hromady v červnu 2024 a pak se budeme ve hnutí dále hádat, komu tyto prostředky nakonec připadnou. Jen pro dokreslení – pro OFS a okres Strakonice to znamená, že na přelomu května místo 125 tisíc z navýšení členských příspěvku nedostaneme nic. Takže vše, co bychom mohli udělat a podpořit, hlavně u mládežnických soutěží, bude čekat, zda se v červnu peníze odkloní na jinou kolej, nebo je někdy před Vánoci dostaneme, pak pravděpodobně s tím, aby byly do konce roku vyúčtované. Opět vzkaz pro naše malé oddíly, že je potřeba financovat hlavně ty bohaté v divizích a třetích ligách, kteří to zablokovali a již se těší, kam peníze, místo do okresů, přitečou.

Chtěl byste ještě něco dodat závěrem?

Teď trochu optimismu. Bude to moje poslední kompletní sezona ve funkci předsedy OFS. Chci si ji opravdu užít a věřím, že naše soutěže a také jejich řízení budou nadále výkladní skříní v Jihočeském kraji.

Děkuji za zájem a zdravím všechny čtenáře Strakonicka. Hezké prázdniny.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace