„Ostrovy slouží jako náhradní stanoviště pro vzácné rybáky, jejichž přirozená hnízdní stanoviště v Česku mizí,“ řekl ornitolog Gašpar Čamlík.

První čtyři ostrovy spustili přírodovědci na vodu na přelomu dubna a května na rybníky Jarohněvický, Stolařku, Prostřední a Mlýnský. Další čtveřici postaví v srpnu. Ochránci ptáků mají radost, že rybáci obecní vzali umělé ostrovy za své a okamžitě je osídlili, k hnízdění již přiletělo 44 párů.

Ptáky sledují fotopasti

Na každém z ostrovů jsou instalovány fotopasti, které snímají téměř celou plochu. „Třikrát denně posílají fotky do mailové schránky a my tak máme možnost ptáky pozorovat bez toho, aniž bychom je rušili naší přítomností. Ostrovy nejvíce využívají rybáci obecní, kteří již krmí mláďata, ale odpočívají zde i racci chechtaví nebo rybáci černí,“ řekl Čamlík.

Zimují v jižní Africe

Rybáci patří k jedněm z nejdále táhnoucích ptačích druhů. Ti moravští mohou zimovat až v jižní Africe. Hnízdí v koloniích. Rybák obecný, který je v české legislativě zařazen mezi ohrožené druhy, u nás hnízdí v počtu asi 600 až 800 párů na různých ostrovech existujících v krajině, většinou na rybnících nebo přehradních nádržích.

VIDEO: Sčítání ptáků 2023.

Video
Video se připravuje ...

Sčítání ptáků 2023 Videohub

Fotogalerie
7 fotografií