Šedesátiletý učitel vyrazil na dovolenou k Baltu. Přes 600 kilometrů dlouhou trasu jede na koloběžce Máně

1. červenec 2023

Středoškolský učitel se rozhodl ukázat, že i v šedesáti letech lze překonat sám sebe a stovky kilometrů dlouhou cestu k moři urazit ne autem, ale třeba na koloběžce. Bývalý reprezentant v ultramaratonu, na zádech s  osmikilovým batohem, po slavnostním přípitku před obecním úřadem vzal koloběžku Máňu a jel.

Cílem jeho cesty je letovisko Zinnowitz v Meklenbursku-Předním Pomořansku na severoněmeckém ostrově Usedom v Baltském moři. Dojet by tam chtěl asi za 8 dní, záležet bude na počasí, terénu, možných defektech (které ho snad budou míjet) či případných menších fyzických krizích.

Startovní přípitek se starostou Pavlem Michalíčkem

Jede přes Dubou, Úštěk, Šluknov, Cottbus (Chotěbuz), pořád na sever, až do Zinnowitzu. Přespávat bude pod širákem, budíček plánuje na časné ráno. Okolo páté ranní vyrazí na cestu, v sedm se otevřou obchody, tam se nají a napije a pojede dál. Denně chce ujet okolo 80 kilometrů.

Z němčiny má státnici, u "sousedů" se domluví bez problémů. Až cestu zdolá, po pár dnech odpočinku u moře se s Máňou vydají zpátky domů vlakem.

 Běh i kolo

Martin Hunčovský už k moři dojel třikrát na kole, jednou k Jadranu dokonce doběhl.

Na koloběžce to zkusí podruhé, vloni měla Máňa neopravitelný defekt a ve 2/3 museli cestu vzdát.

Jeho putování je tipem na levnou dovolenou (pro fyzicky zdatné) a návodem, jak zůstat fit i v pozdějším věku. Martin Hunčovský je inspirací pro obyvatele obce i pro studenty mělnické školy, na které učí, a kteří mu fandí.

Martin Hunčovský vyjíždí na cestu z Kel k Baltu
Spustit audio