QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ROZHOVOR: Mladé lukostřelkyně z Plzně míří na mistrovství světa do Irska. Jak probíhají přípravy?

01.07.2023 15:01

Andrea Louvarová a Monika Továrnická z 1. LK Plzeň 1935 vyrazí v červenci do Irska reprezentovat nejen Plzeň, ale celou Českou republiku na Mistrovství světa dorostu v terčové lukostřelbě. Jak probíhají přípravy? Co dalšího děvčata redaktorce QAPu prozradila?

IMG_1423

Lukostřelkyně z klubu 1. LK Plzeň 1935 čeká v červenci mistrovství světa v Irsku. „Budeme se účastnit soutěže v kategorii do 18 let. Kromě individuálních startů nás čeká i týmová soutěž, ve které budeme bojovat o medaile s Andy Louvarovou a naší kolegyní Barborou Brettlovou z Chebu,“ řekla se skromným úsměvem QAPu mladá lukostřelkyně Monika Továrnická. Třetí možnost na zisk medaile bude v soutěži mix-teamů, kde nejlepší ze tří děvčat bude střílet spolu s Lukášem Fritschem proti ostatním párům světové lukostřelby.

Andy a Monika reprezentují nejen Plzeň, ale i celou Českou republiku na soutěžích po celém světě. Například v květnu tohoto roku proběhlo ve slovinské Čateži 1. kolo evropského poháru mládeže v terčové lukostřelbě, kde plzeňské lukostřelkyně, spolu s kolegyní z Chebu, získaly v soutěži družstev skvělé umístění. „Ve Slovinsku se nám na evropském poháru povedla bronzová medaile, z toho jsme měli všichni opravdu radost,“ prozradila Andrea. „Snad se nám povede na tento úspěch v Irsku navázat,“ dodala Monika.

Andrea Louvarová, Monika Továrnická, Barbora Brettlová ve Slovinsku

Děvčata do Irska odlétají 2. července. „Závod probíhá od 3. do 9. července, budeme tam celý týden. Pro nás obě je to největší soutěž, na které za ty roky budeme střílet. Konkurence nebude vůbec lehká, bude tam Korea, to je špička mezi lukostřelci, to samé Francie nebo Turecko. Uvidíme, jak se s tím popasujeme,“ řekla Monika Továrnická. „Já doufám, že co nejlépe,“ dodala se smíchem Andy Louvarová.

Příprava na mistrovství světa není jednoduchá. Lukostřelec musí být skvěle připraven jak po psychické, tak po fyzické stránce. Takový závodní luk totiž váží i několik kilogramů. „Příprava na Irsko je opravdu intenzivní. Máme hodně tréninků a ne jen s lukem, ale i v posilovně. Můj luk váží skoro tři kila, v nátahu má 15 kilogramů,“ vysvětluje Andy. „Musíme mít sílu v rukou, ale nejdůležitější jsou záda,“ prozrazuje Monika.

Andrea Louvarová

Andy s Monikou se poctivě připravují na všechno, co ale ovlivnit nemohou, je počasí. V Irsku je to jako na houpačce a právě počasí hraje v lukostřelbě významnou roli. „Řekla bych, že je vítr horší než déšť, déšť je sice nepříjemný, ale vítr dokáže rozhodit šíp v letu daleko více,“ popisuje Andy Louvarová. „Taková vedra, jako zažíváme teď, taky nejsou příjemná, na luku se potí ruce a podobně. Musíme s tím ale umět pracovat. Krása lukostřelby je v tom, že na závodě má podmínky každý úplně stejné a jde o to, jak se s tím popasujeme my a jak ostatní,“ doplnila Monika.

Monika Továrnická

Děvčata bude do Irska doprovázet i Jan Šípek, šéftrenér klubu 1. LK Plzeň 1935. Na cestu se všichni těší. „Já miluju létání letadlem, takže se moc těším. Je fajn, že poletíme společně s celým týmem, těším se na náš kolektiv,“ řekla Monika Továrnická. „Přesně tak! Lukostřelci jsou super, máme ten nejlepší kolektiv,“ dodala se smíchem Andrea Louvarová.

dorost 1. LK Plzeň 1935

Do kolektivu lukostřelců z 1. LK Plzeň 1935 můžete patřit i vy nebo vaše ratolest. Chcete si tento zajímavý sport vyzkoušet? Lukostřelce z 1. LK Plzeň 1935 můžete potkat na Sportmanii, která se bude konat od 12. do 20. srpna v parku za OC Plzeň Plaza.

„Lukostřelba je sport pro každého! Je jedno, v jaké jste fyzické kondici, jestli jste mladí nebo starší, kluk nebo holka, nebo jestli máte hendikep. Na Sportmanii si může lukostřelbu vyzkoušet úplně každý. Moc se na všechny těšíme,“ říká Jan Šípek, šéftrenér klubu 1. LK Plzeň 1935.

Andreu Louvarovou a Moniku Továrnickou z 1. LK Plzeň 1935 na Sportmanii nepotkáte, budou totiž bojovat o titul dorosteneckých mistryň České republiky. „Děvčata na Sportmanii nejspíš nepotkáte, budou obhajovat v Chebu národní tituly. V soutěži družstev mají v dorostu čtyři tituly v řadě a spolu s Eliškou Matuchovou, která nedávno vstřelila svůj osobní rekord a přiblížila se k reprezentačním limitům, si myslím, že družstvo bude v Chebu velmi silné a dopadne to dobře,“ dodává s úsměvem trenér Jan Šípek.

Foto QAP, archiv 1. LK Plzeň 1935

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT