Hlavní obsah

Kvíz: Jak znáte festival? Co se stalo ve Varech, zůstane ve Varech? Ale kdepak!

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Patří k nejprestižnějším filmovým festivalům nejen v Evropě, ale i ve světě. Ročně představí na 200 filmů a pozvání s radostí přijímají největší světové hvězdy. První červencový týden patří již tradičně karlovarskému filmovému festivalu, tak otestujte, co vše o něm (ne)víte.

Článek

Karlovarský filmový festival, KVIFF, patří dlouhodobě mezi festivalovou špičku. Od roku 1956 je ostatně zařazen do tzv. kategorie A, je to tedy nespecializovaný festival se soutěží celovečerních hraných filmů.

Jezdí se sem nejen za filmy, ale i za zážitky a za hvězdami. Letos to ve Varech vypuklo v pátek 30. června, hvězdami 57. ročníku jsou Ewan McGregor s filmem Druhá šance nebo Russell Crowe, ku příležitosti ocenění Daniely Kolářové bude uveden legendární Kulový blesk.

Co ale o karlovarském festivalu vlastně víte? O jeho historii i skandálech, které se zapsaly do dějin tuzemského showbyznysu?

1. Filmový festival se poprvé konal v roce 1946 a řadí se tak k nejstarším nejen v Evropě, ale i ve světě. Kde se konaly první ročníky? Prozradíme, že v Karlových Varech to nebylo…
2. Festival se ve Varech nekonal každý rok. Od roku 1958 se kupříkladu pravidelně střídal s jiným festivalem ze země východního bloku, a to až do 90. let. Kde se pak festival vždy v lichý rok konal?
3. Filmy jsou ve Varech oceňované v mnoha kategoriích. Jakou cenu pak vítězové dostávají? Sošku vyrábí firma Moser a svoji podobu má od roku 2000. Jde o křišťálový…
4. Svoje renomé získával festival postupně a prestiž mu dodalo porevoluční vedení, tedy herec Jiří Bartoška a filmová publicistka Eva Zaoralová. Ve kterém roce se festival konal poprvé pod jejich taktovkou?
5. Historicky prvním oceněným snímkem se v roce 1948 stal film Osvětim režisérky Wandy Jakubovské. České snímky rozhodně nemají protekci, v porevoluční éře vyhrály hlavní cenu jen tři: Křižáček Václava Kadrnky, Rok Ďábla Petra Zelenky a...
6. Krátké humorné filmové znělky, ve kterých vystupují na festivalu oceněné osobnosti, vznikají od roku 2008. Kdo hrál v té z roku 2022 a čí soška má podle „Barťáka“ nevyčíslitelnou hodnotu?
7. Kromě toho, že je festival výjimečně otevřený a i běžný smrtelník se dostane (na rozdíl například od Cannes) na projekce, je jednou přidanou hodnotou i samo lázeňské město a hotel Thermal jako středobod. V jakém stylu je postaven?
8. Michael Douglas, Sharon Stone, Johnny Depp, Helen Mirren a další slavné hvězdy již festival navštívily. Pamatujete, která slavná dáma se na červeném koberci v roce 2007 objevila v džínách a tričku, protože jí nedorazila zavazadla?
9. Nejde jen o filmy! Co tak karlovarské skandály? Agáta Hanychová dostala kvůli nevhodnému chování na pár let zákaz, Matěj Ruppert si po večírku ustlal na lavičce na kolonádě. Kdo slavil v roce 2010 narozeniny tak bujaře, že k ránu s kolegyněmi naskákal do řeky Teplá?
10. Módní policie má během festivalu žně a hvězdy přípravu nepodceňují. Často jsou jejich róby pastvou pro oči, ale někdy bývají reakce i rozporuplné. Vzpomenete si, jakou barvu měly velké a kontroverzní šaty Jitky Čvančarové v roce 2021?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám