Evropské hry: Čeští triatlonisté se s Krakovem rozloučili 15. místem ve štafetách

Evropské hry: Čeští triatlonisté se s Krakovem rozloučili 15. místem ve štafetách

Triatlonový program na Evropských hrách v Krakově uzavřel závod smíšených štafet, ve kterém česká sestava obsadila 15. místo. Fantastickou formu potvrdili Norové, kteří po obou individuálních závodech triumfovali v sobotu 1. července také ve štafetách. 

Atraktivní závodní formát, který je od her v Tokiu také v olympijském programu, zakončil triatlonový program v polském Krakově. Trenér Jan Čelůstka vyslal do závodu čtveřici Tomáš Zikmund, Alžběta Hrušková, Tomáš Kříž a Tereza Zimovjanová. 

Zikmund odstartoval závod velmi dobře! Po 300 m plavání v umělém jezeře Nowohucki a 5km cyklistice přijel do depa v hlavní skupině. Po 1,5km běhu v okolí jezera pak předával štafetu na 10. místě, ve dvojici s favorizovanou Británií ztrácel na čelo 23 sekund.

Hrušková začínala cyklistickou část ve dvojici s Dánkou, kterou ale neudržela a na kole tak v nepříjemném dešti jezdila osamoceně. V běžecké části pak propadla až na poslední 15. místo a svůj úsek zakončila se ztrátou minuty a půl na čelo závodu.

Šance, že by se Křížovi na třetím úseku podařilo smazat ztrátu na skupinku závodníků před sebou, byly malé, protože ve vodě ji táhl vynikající slovenský plavec Richard Varga. Kříž tak musel bojovat na 15. pozici osamoceně, což čekalo na čtvrtém úseku i Zimovjanovou. Česká finišmanka se sice přibližovala čtrnácté Irce, předběhnout ji ale nestihla. Česká reprezentace tak zakončila smíšené štafety na 15. místě. 

„Bohužel jsem udělal chybu ve složení štafety, kdy jsem riskoval a nechal Terezu na poslední úsek do finiše. Holky ale měly jet v opačném pořadí. Není jisté, že by konečný výsledek byl lepší, ale asi bychom zůstali déle ve hře, protože Tomáš Zikmund se na prvním úseku dobře osvědčil,“ přiznal sebekriticky Čelůstka. 

Výsledky závodu ovlivnilo také nečekané složení některých reprezentačních týmů. Podle pravidel totiž bylo možné nominovat pouze závodníky, kteří se zúčastnili individuálních závodů. Výměna pak byla možná jen v případě zranění nebo nemoci. „Těch se ale v některých týmech objevilo až nečekaně hodně. Nebudeme podávat protesty, ani nechci nikoho jmenovat, ale takové jednání se mi zdá nefér,“ dodal Čelůstka.

Přitom i českou sestavu ovlivnilo zranění – po pádu v individuálním závodu nemohl kvůli zraněnému stehnu nastoupit Jan Volár. „To zranění není vážné, ale nechtěli jsme riskovat, že by se jeho stav zhoršil a Honzu by to pak připravilo o část sezony,“ vysvětlil Čelůstka. Ten nepočítal ani se startem Petry Kuříkové, která rovněž startovala v individuálním závodu. „Petra přijela do Krakova ze soustředění ve vysokohorském prostředí, po kterém vždy následuje s odstupem několika dnů výkonnostní útlum, který vycházel právě na štafety. Proto byla připravena jako náhradnice.“

Výsledky

Evropské hry, 1. července 2023

Smíšené štafety: 1. Norsko 1:07:29, 2. Velká Británie 1:07:33, 3. Maďarsko 1:07:40 … 15. Česko 1:11:12

Kompletní výsledky najdete zde.