Odvaha na křídlech

Přežil havárii letadla, ale nakonec umrzl ve sněhu

V Dnešicích na jižním Plzeňsku se na domě čp 45 nachází pamětní deska věnovaná stíhacímu pilotovi RAF Václavu Jíchovi. Tomuto muži se nakonec letadlo stalo osudným.

Václav Jícha byl leteckým mechanikem, jeho výsledky v pilotáži byly ovšem natolik mimořádné, že se stal následně stíhacím pilotem u československého letectva. V Praze si jej pak nemohl nevšimnout tehdejší král vzduchu první republiky František Novák, který jej zařadil do své akrobatické devítky během 10. všesokolského sletu.

S příchodem 2. světové války se Jícha vydal přes Polsko do Francie, kde po službě v cizinecké legii sloužil jakožto stíhací pilot. Poté odešel do Velké Británie a sloužil zde u RAF. Nebyl popisován jen jako výtečný stíhací pilot, neuvěřitelný akrobat, ale také jako vynikající kamarád: „Z jednoho letu se vracela naše peruť zpět a jeden z kolegů Václava Jíchy Prokop Brázda byl během akce vážně zraněn. Jícha dostal od svého velitele za úkol, aby Prokopa hlídal a dovedl ho co nejblíže Anglii, případně až na mateřské letiště. Jenže ve chvíli, kdy se k němu Jícha připojil, na ně začalo útočit 5 nacistů, 5 Messerschmittů Bf 109, což byly v té době velice obávané nepřátelské stíhačky.

Viděl, jak se z jeho kamaráda postupně vytrácí život

Vymanévrovat byť jediné letadlo, pokud ho máte za zády, je obrovský um. Jícha je dokázal nejen vymanévrovat, on je dokonce zahnal. Vzápětí se vrátil zpět ke svému kamarádovi a snažil se ho povzbuzovat pomocí vysílačky. Viděl, jak je Brázda bledý a jak se z něj postupně vytrácí život, ale věřil, že to zvládne. V jednom okamžiku nechal Brázdu letět samotného a jelikož už byli blízko anglických břehů, vydal se Jícha dopředu, kde mu vybral dokonce místo na přistání. Když se vrátil zpět k němu, společně ještě chvilku letěli, ale pak se najednou letoun Prokopa Brázdy zřítil do moře,“ popsal autor knihy Za křídly… Daniel Švec. Tímto způsobem ztratil Václav Jícha velice dobrého kamaráda, což pochopitelně těžce nesl.

„Jícha byl následně vybrán jako testovací pilot, kdy testoval stíhačky Supermarine Spitfire, tedy stroje, na kterých létali prakticky všichni naši stíhači. Jenže příběh Václava Jíchy končí velice smutně. On zemřel v podstatě jako cestující. Letoun, který se v únoru roku 1945 ve skotských horách ve velice špatném počasí zřítil, byl nalezen několik dní po havárii. Bylo zjištěno, že Václav Jícha havárii přežil, ale umrzl ve sněhu,“ sdělil Švec.

Spustit audio