Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. července 2023 6:00
Čas čtení 3:17
Adéla Ježková

Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem

Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe další tip na výlet!

Dnešní výletní tip potěší milovníky a milovnice historie, historických památek – hlavně hradů a zřícenin –, nespoutané přírody a výletů v relativní blízkosti hlavního města Prahy. Navštívíme totiž Zvířetice, zříceninu renesančního zámku přestavěného z původního gotického hradu.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Nastav si upozornění, ať ti žádný výlet neunikne.

Jak se tam dostaneme? Zřícenina se tyčí v nadmořské výšce 250 metrů nad vesnicí Podhradí asi dva kilometry jihozápadně od města Bakov nad Jizerou ve Středočeském kraji. Autem z Prahy se sem dostaneš zhruba za 55 minut, z Liberce to budeš mít za 35 minut. Přímo pod zříceninou se nachází poměrně prostorné bezplatné parkoviště. Druhé se pak nachází nahoře směrem z Bítouchova. O pár metrů dál se ale nachází i železniční stanice a autobusová zastávka. To jistě ocení ti, kteří auto nemají nebo zkrátka jen preferují hromadnou dopravu.

Z jednoho nebo druhého parkoviště – nebo z nádraží či zastávky – je to k samotné zřícenině opravdu kousek. A pokaždé k ní vede modrá turistická trasa, případně „Zvířetická stezka krajiny a času“.

Doporučeno
Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat Kam na výlet: U Helenčiných vodopádů se můžeš zchladit i rozjímat 24. června 2023 6:00

Z mohutného hradu na pohodlný zámek

V místě současné zříceniny, nad řekou Jizerou a na pradávné zemské stezce vedoucí z Prahy do severních Čech, se již před rokem 1287 vypínal gotický a mohutný hrad Zdislava z Lemberka. Dominantou pevnosti byly mocné věže, padací most a gotická brána s lomeným obloukem, jejíž jeden kamenný článek je dodnes zachován na svém původním místě. Jméno Zvířetice pak zřejmě odkazuje k Zvěratovi, zakladateli nedaleké obce. 

hrad zricenina zviretice vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Vnitřek hradu se od 13. století neustále proměňoval a rostl – až na konci 16. století za vlády Vartenberků na České Kamenici byl zcela přestavěn v pohodlný zámek v renesančním stylu. Přestavba ovšem původní středověkou pevnost proměnila k nepoznání.

Již se nejednalo o gotickou mohutnou stavbu, ale roztomilý zámek se zahradami, vinicemi, palácovými křídly a arkádovými ochozy. Měnilo se i vlastnictví – stavba byla nejprve v držení Jiřího Vratislava z Mitrovic a Jana Vlka z Kvítkova. Posléze se zámek stal majetkem mocného rodu Valdštejnů, který zde nechal postavit barokní kapli.

Doporučeno
Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země Kam na výlet: Maková hora je místem, kde se nebe dotýká země 3. června 2023 11:00

Doslova vrcholný rozkvět pak Zvířetice zažívají za vlády hraběnky Marie Eleonory. Před zámkem totiž nechala založit velkou zahradu a rovněž nechala sepsat urbář (souhrnný výčet) se slovním popisem celého zámku. Historici a historičky tak díky ní byli schopni odhalit původní podobu (dnes už) zříceniny. Po smrti hraběnky pak ještě její syn Arnošt Josef nechává postavit unikátní barokní jízdárnu. Postupně se však význam Zvířetic ztrácí.

Rod Valdštejnů se přestěhoval do pohodlnějšího a moderního zámku v Mnichově Hradišti a zámek Zvířetice byl tak již využíván jen jako sídlo vrchnostenských úřadů. Další rána přišla v roce 1693, kdy zámek vyhořel – a v roce 1720 po zásahu blesku ještě jednou. Tehdy byl zámek definitivně opuštěn a začal chátrat. Kdysi významné místo se stalo již jen „zdrojem stavebního kamene pro obyvatele okolních vsí“.

hrad zricenina zviretice vylethrad zricenina zviretice vylethrad zricenina zviretice vylethrad zricenina zviretice vylet
Zobrazit galerii
(8)

Zhroucená romantika

Jak ovšem dodává web referující o zřícenině: „V romantickém 19. století ožívají zříceniny Zvířetic na plátnech malířů a rytců. Tajemné rozvaliny lákají k návštěvě snílky i básníky, jakými byli Karel Hynek Mácha či německý spisovatel Arthur von Nordstern.“ Romantiku bohužel narušuje vznik železnice, která nemilosrdně protíná zvířetické návrší, načež věž podléhá sesuvu a trvale se proměňuje charakteristický ráz památky v krajině do dnešní podoby.

Doporučeno
Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd 6. května 2023 6:00

Totalitní režim sice zřícenině zasadil poslední hřebíček do rakve, v 70. a 80. letech ale budova znovu ožívá. Od roku 1967 je chráněna jako kulturní památka a konají se zde také známé letní tábory Hnutí Brontosaurus, při kterých jsou její části čištěny a opravovány. Od roku 2007 památku vlastní město Bakov nad Jizerou a začíná její postupná obnova. Probíhá tu také celá řada kulturních akcí, zejména koncertů. O všech událostech informuje facebooková stránka Turistické informační centrum Zvířetice, Bakov nad Jizerou.

Otvírací doba Turistického informačního centra Zvířetice (ČERVENEC–SRPEN)
– Pondělí: zavřeno
– Úterý: 9:30 – 12:30 | 13:00 – 17:00
– Středa–pátek: 9:30 – 12:30 | 13:00 – 17:00
– Sobota–neděle: 9:30 – 12:30 | 13:00 – 17:00

Na začátku roku 2015 byl rovněž dokončen projekt Zvířetice 3D, prostřednictvím kterého si můžeš prohlédnout předpokládanou podobu stavby v roce 1683, kdy zažívala svou největší slávu. 

„Zvířetice jsou místem, kde prostor a čas splývají ve své jednotě a harmonii.“

Přes svou smutnou zkázu jsou Zvířetice krásným místem, kde můžeš uprostřed přírody prošmejdit opravdu velký kus historie. Zřícenina je volně přístupná a během hlavní turistické sezóny – v červenci a srpnu – je v režimu stálých prohlídek s průvodcem. Všechny prohlídkové okruhy i s ceníkem si můžeš prostudovat tady

Rozsáhlou rekonstrukcí prošla také podle webu Český ráj vyhlídková věž. Veřejnosti je přístupná od dubna do října od 9:00 do 19:00 hodin. Uvidíš z ní na údolí Jizery a nedaleký vrch Brejlov.

Doporučeno
Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd Kam na výlet: Od Smaragdového jezírka po Čertovu kazatelnu. Jedna trasa tě provede nejkrásnějšími místy Brd 22. dubna 2023 6:00

Až budeš mít dost romantické zříceniny, občerstvit se můžeš v hotelu s restaurací, který stojí hned vedle. Pro své krásné prostředí a unikátní atmosféru se zde rovněž pořádají například svatby či různé oslavy. Nebo pokud s sebou máš svačinu, u parkoviště se také nachází odpočinkové místo s piknikovými stoly. A pokud se budeš cítit dostatečně neprovětrán*a, podívat se můžeš na naše další tipy na výlety ve Středočeském kraji

hrad zricenina zviretice vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse