I závěrečná pátá etapa Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques (2.2) byla rovinatá. Skončila soubojem sprinterů, ale zdaleka ne všech ze startovní listiny. Peloton se totiž v průběhu etapy dělil a do cíle jako první dorazila necelá čtyřicítka závodníků. V ní měly pouze čtyři týmy minimálně po třech závodnících. Nebyly mezi nimi Alpecin, Voster, VolkerWessels, ale ani ATT Investments. Z ATT tu byli Gert Kivistik a Matúš Štoček. Jak k tomu došlo?

Nejlépe postaveným v konečné klasifikaci je na 9. místě novopočený slovenský šampion Matúš Štoček

Bylo to docela divoké, jelo se hodně rychle, spousta defektů. Postihl i Mihkela (Räim) a v dost nevhodnou chvíli, kdy se jela v první skupině totální řezanka, a než jsme mu mohli poskytnout pomoc, tak přestože na něj někteří kluci počkali, dopředu se už nepodařilo ho dovézt,“ vysvětlil Jarda Friede, proč Mihkel přišel o své umístění v první desítce.

Přitom etapa začala nadějně, na první rychlostní prémii získal Mihkel vteřinu za 3. místo a plnil tak zadání pokusit se posunout v celkovém pořadí víc dopředu z průběžného 6. místa.

Peloton se ale nadělil už předtím, kolem 65. km na dlážděném úseku. V první skupině zůstali všichni z ATT. Ovšem 40 km před cílem 175 km dlouhé etapy přišel další nekvalitní úsek o délce víc jak 5 km, kde defekt postihl velké množství závodníků včetně Mihkela. Tady se odpoutalo oněch 39 lidí a ti dojeli do cíle jako první.

Mihkel Räim si v první etapě dojel pro 3. místo

Mihkel Räim nebyl jediný, kdo po etapě vypadl z první desítky, stejný osud potkal další tři závodníky včetně např. průběžně druhého Gademana z holandského Allinq.

Druhá nejpočetnější skupina, kterou přivedl na pásku Pavel Kelemen, načetla ztrátu převyšující minutu.

Gert Kivistik a Matúš Štoček v první skupině bránili oba dresy Tomáše Jakoubka tím, že poslední prémií projeli na prvních dvou místech.

Pavel Kelemen (zcela vlevo) dospurtoval ve čtvrté etapě na 6. místě

Jaká je tedy konečná bilance týmu na polském etapáku?

Matúš Štoček se posunul na konečné 9. místo. V druhé desítce se umístili Gert Kivistik (14.) a Mihkel Räim (19.).

V jednotlivých etapách se ve dvou případech postavili jezdci ATT na stupně vítězů. Mihkel Räim se v úvodní etapě z úspěšného úniku prosadil na 3. místo, Tomáš Jakoubek taktéž z úniku třetí etapu vyhrál! Pavel Kelemen přidal ještě dvě další umístění do desítky (6. a 7.).

Tomáš Jakoubek si z Polska odváží dva dresy z doprovodných soutěží. Bílý v bodovací soutěži a zelený v soutěži aktivity!

Nejcennější úspěch veze z Polska Tomáš Jakoubek za vítěznou třetí etapu

V soutěži týmů klesl ATT Investments po poslední etapě z prvního na konečné 3. místo.

Kluci jezdili aktivně, o čemž vypovídá mj. počet bonifikačních vteřin, které získali na prémiích a v cíli. V cíli se bralo 6, 4 a 2, na prémiích, které byly v každé etapě tři, se přidělovala 3, 2 a 1 vteřina. Dohromady jich v průběhu pěti etap v konkurenci 28 týmů posbírali 33 a v tomto ohledu nebylo úspěšnějšího týmu.

Sečteno podtrženo, do letošní sbírky přidali dalších 11 UCI bodů.

Následujícím závodem v programu ATT Investments je rumunský kopcovitý etapák kategorie 2.1 Sibiu Tour. Při něm od 6. července změří síly mj. s Bora-hansgrohe, Uno-X, Lotto Dstny a dalšími třemi ProTeams.